Jóga-szútra – lépcsőfokok az önmegvalósításban

A Jóga-szútrát azon védikus írások között tartják számon, amelyek az ember önmegvalósítási törekvését, szabadságának elérését szolgálják. Előadásunk e mű felépítésébe, főbb tanításaiba, gyakorlati alkalmazhatóságába ad bepillantást.

Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, Cím: 1039 Budapest (Csillaghegy), Attila utca 8.
Telefon: +36302162883
2024-01-09 | 18:00 - 20:00

3600 Ft

Elérhető

hely
Dr. Tóth-Soma László (Gaura Krisna Dásza)

Vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola tanára.

A jóga-szútrát azon védikus írások között tartják számon, amelyek az ember önmegvalósítási törekvését, szabadságának elérését szolgálják. Előadásunk e mű felépítésébe, főbb tanításaiba, gyakorlati alkalmazhatóságába ad bepillantást.

Kik vagyunk? Mi a helyzetünk e világban? Mi az eredeti helyzetünk, amelyet feledve e világ fogjaivá váltunk, s hogy érhető el a tökéletes szabadság állapota, melyre a bensőjében mindenki vágyik?

Az előadás gyakorlati megoldásokat tár fel azzal kapcsolatban is, hogy hogyan és milyen szemlélettel kezdjük el a csapongó és szétszórt elménket szabályozni.

Függetlenedni az anyagi világ lehúzó hatásaitól, megszabadulni a tudatunk korlátaitól, s határozott lépéseket tenni a megvilágosodás felé, ez a jóga útja.

Az előadást Dr. Tóth-Soma László (Gaura Krisna Dásza) jógamester tartja, aki Patandzsali Jóga-szútráit szakavatott módon, az eredeti szanszkrit nyelvű szövegből fordította le, s a szútrákhoz írt magyarázataiban a jóga elméleti-filozófiai tanításainak bemutatása mellett az önmegvalósítást gyakorló jógik életére vonatkozó számtalan útmutatást is közkinccsé tett. Tudásának és több mint két évtizedes gyakorlati tapasztalatának fényében megbízható segítség mindazok számára, akik a jóga útján szeretnék megismerni önmagukat és örök kapcsolatukat mindenek végső forrásával.

 

Icon

A Bevezetés a védikus szentírásokba 7 alkalmas tanfolyam további előadásai

Főiskolánk tapasztalt oktatói rövid ízelítőt adnak szakterületük kedvenc témáiból. A könnyen emészthető előadások betekintést nyújtanak India színes kultúrájába, egyedi világképébe. Megtudhatjuk, mitől olyan különleges az ősi szentírások nyelve, és milyen, a hétköznapokban is hasznosítható tanításokat tartalmaz a jóga irodalom alapműve. Magyarázatot kapunk arra vonatkozóan, miért a kölcsönös szereteten alapuló kapcsolatok vezetnek el a valódi boldogsághoz. És arra is, milyen elvek alapján lehet ezeket a kapcsolatokat kihívásokkal teli helyzetekben is sikeresen működtetni. A tanfolyam résztvevői hallhatnak a jóga útján elérhető önmegvalósításról és a csapongó elme szabályozására szolgáló gyakorlatokról is. Szeretettel várunk előadás-sorozatunkra!

 

1. alkalom (szeptember 20)., India szent nyelve, a szanszkrit (Előadó: Dr. Jeney Rita) Részletek itt!
2. alkalom (szeptember 27.), Bhagavad-gítá – Örök tanítás, mely a lelkedhez szól (Előadó: Dr. Tasi István) Részletek itt!
3. alkalom (október 10.), Mahábhárata – gyakorlati tanácsok az élet kihívásainak kezeléséhez (Előadó: Szávai Gábor) Részletek itt!
4. alkalom (október 25.), Rámájana – Iránytű a sikeres élethez (Előadó: Magyar Márta) Részletek itt!
5. alkalom (november 8.), Bhakti-raszámrita-szindhu – Az istenszeretet tudománya (Előadó: Dr. Banyár Magdolna) Részletek itt!
6. alkalom (november 22.), Upanisadok (Előadó: Bakaja Zoltán) Részletek itt!
7. alkalom (2024. január 9.), Jóga-szútra – lépcsőfokok az önmegvalósításban (Előadó: Dr. Tóth-Soma László) Részletek itt!
Az előadás-sorozat egyes elemei függetlenek egymástól, vagyis egy-egy előadásra is érdemes eljönni.
Az egész tanfolyamra itt veheted meg a jegyed kedvezményes áron.

Részletek

Dátum: 2024-01-09

Kezdés: 18:00 CEST

Befejezés: 20:00 CEST

Helyszín: Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, Cím: 1039 Budapest (Csillaghegy), Attila utca 8.

Telefonszám: +36302162883

Email cím: tanfolyamok@bhf.hu

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok