Mahábhárata – gyakorlati tanácsok az élet kihívásainak kezeléséhez

Megfordult már a fejedben, hogy milyen jó lenne egy olyan applikáció a telefonodra, amely az élet bármely problémájára megoldást és bölcs tanácsot kínál? Azt mondják, hogy nem létezik olyan kihívás vagy próbatétel, amelyet a Mahábháratát megismerve az ember ne tudna sikeresen megoldani.

Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, Cím: 1039 Budapest (Csillaghegy), Attila utca 8.
Telefon: +36302162883
2023-10-10 | 18:00 - 19:30

3600 Ft

Elérhető

hely
Szávai Gábor (Gurúttama Dásza)

Krisna-tudatú lelkész.

Mahábhárata – gyakorlati tanácsok az élet kihívásainak kezeléséhez

Megfordult már a fejedben, hogy milyen jó lenne egy olyan applikáció a telefonodra, amely az élet bármely problémájára megoldást és bölcs tanácsot kínál? Azt mondják, hogy nem létezik olyan kihívás vagy próbatétel, amelyet a Mahábháratát megismerve az ember ne tudna sikeresen megoldani.

"A Mahábhárata nem pusztán egy ősi eposz, hanem két világkorszak találkozásának krónikája.

Szereplői mai jellemek - a ciklikus indiai világszemlélet évmilliós távlataiban valójában a kortársaink. A ránk jellemző érzések és mindennapos küzdelmek, az életünket alkotó örömök, bánatok vívódások, kötelességek és döntéshelyzetek éppúgy megtalálhatók a Mahábhárata történeteiben, mint a már szinte mitikusnak tűnő hősiesség, erényesség, aszkézis, sírig tartó, sőt a halálon is átívelő hitvesi szerelem és hűség csodálatos megnyilvánulásai.

A ma embere számára annyira áhított bölcsesség és az egyén életútját a hétköznapitól a transzcendensig felölelő tanítások tárháza is e mű. Minden sorából vigasz és életigenlés árad, s bárhol is üsse fel az ember, korunk kétes életfilozófiáktól hemzsegő egzisztenciális zűrzavarában mindig biztos fogódzókat talál benne."

Az előadás során megismerkedhetünk a Pándu király fiainak izgalmas, egyben megpróbáltatásokkal teli életével. Miközben megismerjük a Bhárata dinasztia lebilincselő történetét, olyan ősi tudás birtokába jutunk, amely gyakorlati segítségként tud szolgálni mindennapi életünk kihívásainak sikeres kezeléséhez.

Ki vagyok én?
Mi az élet igazi célja, ami túlmutat a puszta létezésen?
Mi a valódi boldogság, és hogyan lehet azt elérni?
Miért érzek ürességet, azt, hogy nem halad sehová az életem?
Miként tudok a nehézségekből előnyt kovácsolni?

Ezekre, és még sok más kérdésre is választ kaphatunk a Mahábhárata örök érvényű tanításaiból.

Az előadást Szávai Gábor (Gurúttama Dásza) Krisna-tudatú lelkész tartja.

Icon

A Bevezetés a védikus szentírásokba 7 alkalmas tanfolyam további előadásai

Főiskolánk tapasztalt oktatói rövid ízelítőt adnak szakterületük kedvenc témáiból. A könnyen emészthető előadások betekintést nyújtanak India színes kultúrájába, egyedi világképébe. Megtudhatjuk, mitől olyan különleges az ősi szentírások nyelve, és milyen, a hétköznapokban is hasznosítható tanításokat tartalmaz a jóga irodalom alapműve. Magyarázatot kapunk arra vonatkozóan, miért a kölcsönös szereteten alapuló kapcsolatok vezetnek el a valódi boldogsághoz. És arra is, milyen elvek alapján lehet ezeket a kapcsolatokat kihívásokkal teli helyzetekben is sikeresen működtetni. A tanfolyam résztvevői hallhatnak a jóga útján elérhető önmegvalósításról és a csapongó elme szabályozására szolgáló gyakorlatokról is. Szeretettel várunk előadás-sorozatunkra!

 

1. alkalom (szeptember 20)., India szent nyelve, a szanszkrit (Előadó: Dr. Jeney Rita) Részletek itt!
2. alkalom (szeptember 27.), Bhagavad-gítá – Örök tanítás, mely a lelkedhez szól (Előadó: Dr. Tasi István) Részletek itt!
3. alkalom (október 10.), Mahábhárata – gyakorlati tanácsok az élet kihívásainak kezeléséhez (Előadó: Szávai Gábor) Részletek itt!
4. alkalom (október 25.), Rámájana – Iránytű a sikeres élethez (Előadó: Magyar Márta) Részletek itt!
5. alkalom (november 8.), Bhakti-raszámrita-szindhu – Az istenszeretet tudománya (Előadó: Dr. Banyár Magdolna) Részletek itt!
6. alkalom (november 22.), Upanisadok (Előadó: Bakaja Zoltán) Részletek itt!
7. alkalom (2024. január 9.), Jóga-szútra – lépcsőfokok az önmegvalósításban (Előadó: Dr. Tóth-Soma László) Részletek itt!
Az előadás-sorozat egyes elemei függetlenek egymástól, vagyis egy-egy előadásra is érdemes eljönni.
Az egész tanfolyamra itt veheted meg a jegyed kedvezményes áron.

 

 

 

 

 

Részletek

Dátum: 2023-10-10

Kezdés: 18:00 CEST

Befejezés: 19:30 CEST

Helyszín: Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, Cím: 1039 Budapest (Csillaghegy), Attila utca 8.

Telefonszám: +36302162883

Email cím: tanfolyamok@bhf.hu

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok