Testi, lelki, természetfeletti? – A jóga gyakorlati eredményei

2021. 09. 03. | Filozófia

Szerző: Csikós Judit
 

Azon senki nem lepődik meg, hogy a jógának számos jó hatása van a testi és mentális egészségre, de a védikus szentírások azt is dokumentálják, hogy ezen kívül milyen, akár természetfeletti képességeket, sziddhiket érhetünk el a gyakorlással. Kiss Bernadett szakdolgozatából készült sorozatunk első részéből megtudhatod, milyen eredményekre számíthatsz a jógagyakorlás által.

Durva fizikai eredmények

A durva fizikai kifejezés az 5 fizikai elemből (föld, víz, tűz, levegő, éter) felépülő, érzékekkel tapasztalható testre utal. A jóga fizikai aspektusát gyakorolva számos pozitív élettani hatás fejthető ki. Rugalmasabbá és erősebbé válnak az izmok, növekszik a teherbíró képesség, csökken a sérülésveszély, nő az állóképesség. Javítja a tartást és ezáltal megszűnnek a tartáshibából származó panaszok, fokozza az ízületi nedv termelődését, így porcépítő hatása is van az ászanák gyakorlásának. Serkenti az anyagcserét, javul az emésztés és kiválasztás. Ezt a hatást a belsőszervek masszírozása által éri el a jógázó.

Növeli a tüdő kapacitását, így tudatosan irányíthatóvá válik a légzés. Ez a „mellékhatás” a pránájáma által érhető el. Az első megtanulandó dolog a jóga gyakorlásának kezdetén a helyes légzés kivitelezése, amire a teljes tüdős jógalégzés vezeti rá a gyakorlót. Ezalatt a légzés alatt a tüdő teljes területe feltöltődik levegővel. Természetesen minden pránájáma alapja a helyes, stabil, sokáig fenntartható ülésmód.

Ennek elsajátítása a gyakorlás kezdetén nehezebb lehet, ezért az oktatók különféle módszerekkel (például segédeszközzel) vezeti rá a gyakorlót. Első tipikus hiba szokott lenni, hogy a gyakorlónak nehezére esik egyenes  háttal  sokáig  ülni,  ilyenkor  falhoz támasztva érdemes rávezetni a jógázót a helyes testtartás kivitelezésére. Fontos szerepet kap a hátizmok erősítése az órákon, hiszen a mai világban első számú probléma szokott lenni a hanyag testtartás, és az ezzel együtt járó csökkenése a tüdőkapacitásnak.

A jógaírások szerint 72000 nádi található az emberi testben.

Az ászanázás serkenti a vérkeringést és harmonizálja a belső elválasztású mirigyek működését. Hatékonyabbá válik tőle az immunrendszer működése (javul a nyirokkeringés), kiegyensúlyozza az idegrendszer működését (javul a szellemi teljesítőképesség, nő a koncentráció). Növekszik a pszichés egyensúly, csökken a szorongás, növekszik a stressztűrő- és feldolgozó képesség, illetve a kontroll az érzelmek felett.

Nagyon hatásos lenne minden munkahelyen bevezetni a jóga gyakorlását, legalább testmozgás szinten, hiszen rengeteg jótékony hatással rendelkezik, és az emberek képesek lennének jobban kezelni a stresszt, ezáltal nem lenne annyi krónikus/ nem krónikus betegség. A mai kor embereinek a legnagyobb problémája a mozgásszegény életmód, ami a hanyag testtartáshoz is vezet. A mozgásszegény életmód miatt, és a munka általi hatalmas leterhelésnek köszönhetően olyan a stressz által keletkezett betegségek jönnek létre, mint például az emésztési/ felszívódási problémák, szív- és érrendszeri betegségek. Szerintem ezek nagyrésze könnyen kezelhető lehet a jógával. Ha mindenki legalább napi egy órát jógázna, akkor jobban odafigyelne étkezésére, testtartására, és könnyebben tudna megbirkózni a munkahelyen keletkezett stresszel. Az emberek nem gabalyodnának bele az anyagi világ jelentéktelen problémáiba. És ez egy jobb, egészségesebb világhoz vezetne.

Finom fizikai eredmények

A finom fizikai kifejezés az anyagi tudat 3 alkotóelemére utal (elme, intelligencia, hamis ego). A jóga finom fizikai szinten úgy fejti ki a hatását, hogy segíti a gondolatok és az elme működésének tisztulását, az anyagi vágyak lecsendesülését. Feloldódik, majd később a kitartó gyakorlás során eltűnik az izgatottság és a görcsös aggodalom.

Harmonizálja a csakrákat, ezzel is elősegítve a gyakorló mentális és fizikai egészségét. Elősegíti a belső egyensúly és béke fenntartását. Ha például a gyakorlónak nagyon szétszórt a tudata, és nem képes összpontosítani egy adott ászanára, akkor érdemes lefeküdnie hasra a földre. A talaj közelsége úgymond „földeli” a jógázó tudatát, és nyugodtságot, stabilitást biztosít számára.

A csípőnyitó ászanák nagyon jó hatással vannak az érzelmi kötelékekre. A csípő területének nyitása és nyújtása segíti a megbocsátást, elengedést és a megnyugvás érzését. Az ászanázás során kiegyensúlyozódik a gyakorlóban a prána áramlása, ami elősegíti például a fizikai test hajlékonyságát is. A prána az a finom fizikai anyag, ami összeköti a finom- és durva fizikai testet. Ezáltal a prána áramlása (ami a nádikban történik) befolyásolja fizikai és mentális jóllétét is az embereknek.

Transzcends elérését segítő eredmények

Isten megismerésének háromféle módja:a személytelen Brahman, a Felsőlélek, és az Istenség Legfelsőbb Személyisége

A jóga transzcendentális, azaz anyagon túli, érzékekkel nem érzékelhető eredménye az, hogy az ember megismeri saját valódi, eredeti önvalóját, vagyis a lélek eredeti természetét. Megérti önmaga, a természet és Isten kapcsolatát. Lelkitudat veszi át a testitudat helyét (nem ez a test az énem), és egy szeretetteljes kapcsolatot erősít meg Istennel. Persze ez függ attól, hogy melyik irányzat célját tekinti elérendőnek a jógi.

A bhakti-jóga Bhagavánt, az Istenség Legfelsőbb személyiségét tűzi ki elérendő céljául, pontosabban a lélek és közte létrejövő szeretetteljes kapcsolatot. A dzsnyána-jógát gyakorlók a Brahmant, Isten személytelen ragyogását vagy a Paramātmát, a szívben lakozó Felsőlelket tűzik ki elérendő céljukul. A különböző irányzatokban pont emiatt az eltérés miatt (hogy melyiknek mi a végcélja), más és más eszközöket tartanak fontosnak a jóga gyakorlása során. Például a bhakti-jógában fontos szerepet játszik a szolgálat. Ez a szolgálat nem egy degradáló, alantas érzésekkel teli szolgálat, hanem egy szeretetteljes, őszinte érzésekkel teli szolgálat. Mint amikor egy szülő szolgálja a gyermekét azáltal, hogy öltözeti, főz neki, megeteti, és gondját viseli. A dzsnyána-jógában ezzel szemben például nagyobb hangsúlyt kap a meditáció, az anyagtól való teljes elkülönülés, a Paramátmában/Brahmanban való elmélyedés.

„Természetfeletti eredmények”- sziddhik

Amikor a gyakorlónál beteljesedik az anyagi tudat feletti teljes, tökéletes uralom állapota, akkor létrejöhetnek ilyen természetfeletti, misztikus képességek. Patandzsali erről a Jóga-szútra 3. fejezetében ír, bemutatja, hogy az anyagi tudat szabályozásának még akkor is hatalmas ereje van, ha az anyagi-fizikai minőségű. A koncentráció és később meditációs folyamat alatt tisztul a gyakorló tudata, ami lehetségessé teszi ezeknek a misztikus képességeknek a megjelenését a gyakorló életében. Ám tudni kell ezekről a sziddhikről, hogy ezek a folyamatok még mindig az anyagi világban játszódnak, ezért hatással vannak rá a kötőerők (gunák), amik erősíthetik a hatásaikat és az anyagi világhoz való ragaszkodást a gyakorlóban. A misztikus képességek csupán melléktermékek a jóga gyakorlása során, ezért lehúzhatják a gyakorlót, ha ez nem világos számára.

A sziddhikkel részletesen sorozatunk következő részében ismerkedhetsz meg.