Uddzsájí-pránájáma – győzedelmes légzés

2023. 05. 11. | Pránajáma

Szerző: Jógapont
 

A prána, a pránájáma, a hatásai és fajtái

A prána az anyagi világban létező anyagi energia (életerő, életlevegő), amely működésben tartja a teremtett világot, beleértve a testedet és a tudatodat is.
A pránájáma a prána szabályozását jelenti, vagyis amikor a légzés által felhalmozod az életerőt, és annak áramlását irányítod a szervezetben.

A jógalégzések gyakorlásával
◦  felül tudod írni az esetlegesen helytelenül berögzült légzési szokásaidat;
◦  megkönnyítheted az ászanák helyes kivitelezését;
◦  fenntarthatod az önálló izomzattal nem rendelkező belső szerveid (máj, hasnyálmirigy, lép, vesék) keringését, anyagcseréjét.

Élettani hatásuk szerint a pránájáma gyakorlatokat három fő csoportra oszthatjuk:
◦ nyugtató/kiegyensúlyozó
◦ energetizáló/fűtő
◦ hűtő.

Ujjāyī-prāṇāyāma – a győzedelmes légzés

Ezúttal az egyik nyugtató és kiegyensúlyozó jógalégzéshez, az ujjāyī-prāṇāyāmához (uddzsájí pránájáma) hoztunk egy kis kedvcsinálót videót. A szanszkrit ujjāyī szó jelentése: „győzedelmes”.
A végrehajtásának módját láthatod, hallhatod a videóban.

Hatásai:
Nyugtatja és kiegyensúlyozza az idegrendszert, lecsendesíti az elmét. Mélyen ellazít mentális, pszichés szinten. Segít az álmatlanság megszüntetésében. Rendszeres végzése során a gyakorló finomabb tudatállapotokat tapasztalhat meg.

Ellenjavallat:
Az erősen introvertált, mentális alkatuknál fogva túlzottan befelé fordulók ne gyakorolják. Szívproblémák és magas vérnyomás estén nem szabad légzésvisszatartással és bandhákkal gyakorolni.

 

Röviden ennyit, és a videót tudjuk megosztani veled, hiszen a pránájáma egy érzékeny dolog, apró és fontos részletekkel. Szóval, ha esetleg szeretnél kicsit jobban elmélyülni a gyakorlásában, ahhoz szakember felügyeletét ajánljuk. Akár tanfolyamainkon, főiskolánkon is megteheted ezt, vagy persze kérheted bármelyik hiteles jógaoktató segítségét hozzá.

 

 

(Borítókép: Freepik)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok