4 tipp, hogy a csavarások ne facsarjanak ki

2022. 12. 05. | Az én jógám, Jóga gyakorlás

Szerző: Pinke Roland
 

A csavarások, mint például a parivṛtta-pārśvakoṇāsana (parivritta-pársvakónászana – átforduló oldalsó szögtartás) vagy a jaṭhara-parivartanāsana (dzsathara-parivartanászana – gyomrot masszírozó, törzset elfordító póz) olyan ászanák, melyek sok tekintetben különlegesek, és ennek megfelelően a testre gyakorolt hatásuk is egyedinek mondható. A csavaró pózok masszírozzák a belső szerveket, felfrissítik a gyomrot, a májat, lépet, a hasnyálmirigyet, stresszoldó hatásúak, nyújtóztatják a gerincoszlopot, lazítják a gerincoszlop melletti tartóizmokat, a derekat és a hát megfeszült és túlterhelt szakaszait. Intenzíven behatolnak a test magjába, miközben arra ösztönzik a légzést, hogy mély és teljesen átható legyen. Ahhoz, hogy a felsorolt előnyöket élvezhessük, igyekeznünk kell a megfelelő módon végezni a csavarásokat.

Mint minden jógapózt, a csavarásokat is tudatossággal és óvatossággal kell gyakorolni, így érhetjük el, hogy sérülés nélkül mélyítsük el magunkat benne.


Fotó: selfnessyoga

Néhány tipp, amelyekkel elérheted, hogy hatékonyan gyakorolhasd a csavarásokat
1. Nyújtózz mielőtt csavarnál

A csavaró pózok gyakorlása előtt nyújtóztasd meg alaposan a gerincoszlopod, ezáltal tágas helyet teremtesz a csavaráshoz a testedben. Nyújtóztasd meg a gerincoszlopod, a farokcsonton és a fejtetőn keresztül. A farokcsonton keresztül nyújtózz meg lefelé, míg fejtetőn keresztül felfelé úgy, hogy a csigolyák között érezd, hogy tér szabadul fel. Ezt a nyújtózást törekedj fenntartani.

2. Engedd, hogy a légzésed legyen a mozgásod útmutatója

A csavaró pózok hajlamosak összenyomni a belső szerveket, köztük a rekeszizmot is, melynek következtében kevesebb hely marad a légzésnek. Ennek az állapotnak az áthidalása érdekében a csavarásokat a légzésed kell, hogy vezesse, ezáltal a kompresszió okozta negatív hatás kiküszöbölhető. Miután felkészültél a csavaró póz kivitelezéséhez, belégzéssel nyújtózz meg a gerincoszlopoddal és ezt követően kilégzéssel indítsd el a csavarást és érkezz meg a kiválasztott ászanába. Ezt követő belégzés során kissé lazíts a csavaráson, némileg nyújtózz meg a gerincoszlopod mentén, és a következő kilégzéssel mélyítsd a csavarást. Folytasd ezt a gyakorlatban, hogy elérd a póz legmélyebb pontját, melyre jelenleg képes vagy. Meglepően fogod tapasztalni, hogy sokkal mélyebbre tudsz megérkezni, így fokozatosan, mintha simán egyből felvennéd a pózt és azt kitartanád.

3. Stabilizáld a póz tartópilléreit

A csavarások alapesetben a has középső szakaszán a legintenzívebbek, itt alakul ki a csavaró póz magja. Ezenfelül vagy a törzs alsó szakasza, vagy a felső az, amely mozog, az ellenkező oldal pedig stabilan marad. Például ardha-matsyendrāsana (ardha-matszjéndrászana – fél-halak királya póz) esetében a medence stabil alapot ad, a csípőlapátok előre néznek, a köldök környékén kezdődik a csavarás és az egész váll, valamint a mellkas fordul és csavarodik. Ellenkező hatást vált ki a jaṭhara-parivartanāsana (dzsathara-parivartanászana – gyomrot masszírozó, törzset elfordító póz), ahogy a vállak adják a stabil alapot, mindkét váll és karok a talajon vannak stabilan, a csavarás a has területén kezdődik, és a medence valamint a lábak csavarásában végződik. Mindkét esetben fontos, hogy a póz alapja stabil és mozdulatlan maradjon. Amennyiben a törzs felső része mozog, úgy a medence és a csípőlapátok, valamint esetenként az ülőgumók stabilitására és mozdulatlanságára kell ügyelned. Ha a törzs alsó része végzi a csavarást, a stabilitást a vállakkal kell megadnod a gyakorolt póznak.


Fotó: pixahive

4. Egyenletesen gyakorolj mindkét oldalra

Triviálisnak tűnik, de mégis fontos megemlíteni ezt a pontot. A csavarások aszimmetrikus testtartások, ezért annak érdekében, hogy testünk szimmetrikus maradjon, megfelelően fejlődjön, érdemes mindkét oldalon azonos időt tölteni és törekedni arra, hogy közel azonos mélységig menj el mindkét oldalon. Ha tudod, hogy egyik oldalad merevebb, vagy kevésbé hajlékony, mint a másik, minden esetben kezdj a gyengébb oldallal.  Így láthatod, meddig engedheted az „ügyesebb” feled, hogy a másik oldalad felzárkózzon és a fejlődés arányossá váljon.

Mindezen technikai segítség mellett a legfontosabb, hogy élvezd a gyakorlást. Ne csak arra figyelj, hogyan lehet az ászanád minél pontosabb és stabilabb, de arra is, hogy átéld a tisztaság, vitalitás és könnyedség érzését, amelyet a csavarásból való kilépés után érzel. Mert ez a legfontosabb.

 

(Borítókép: Image by yanalya on Freepik)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok