A karma törvénye, ami átírja az életedet

2022. 01. 17. | Filozófia

 

Az iskolában eltöltött évek alatt sok mindenről hallunk, de a spirituális törvényekről – mint a karma –, egyik tantárgy sem tanít. Pedig ennek az egyszerű összefüggésnek a megértése megváltoztatná a világot. Teológusként sokat tanultam a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán a karmáról is. Megértettem, hogy a szanszkrit nyelvű Védák a legősibbek a Földön, s ezek nyújtják a legérthetőbb és leglogikusabb magyarázatát a lélek tudományának. Erre támaszkodna mutatom be hogyan hat ez a világot működtető univerzális törvényszerűség, a karma.

De mielőtt ezt próbálnánk megérteni tisztázni kell, hogy kik vagyunk mi? Jelenleg a világ lakosságának majdnem 100%-a testtudatban él, és nem ismeri a valódi önazonosságát.

Nem tudja, hogy ő egy lelki élőlény, aki elfogad egy durva fizikai és finom fizikai testet, amivel különböző vágyait teljesíti be. Nem tudja, hogy a szenvedés – amit a sok élvezet kompenzálására kell átélnie –, nem is a természete része, mert a lélek az eredeti közegében, a lelki világban tökéletesen boldog, és a valódi megoldás az anyagi tudat lelkivé alakítása.

De ne szaladjuk ennyire előre, bár jó, ha tudja a kedves olvasó, hogy a cikk végén elárulom ennek a roppant egyszerű módszernek a gyakorlatát is, amivel megszabadulhatunk a felhalmozott karmától.

A karma létezik, attól függetlenül, hogy hiszünk benne vagy sem. Lehet úgy is gondolkodni, hogy „nincs is gravitáció és kiugrok a 10. emeletről”, akkor egy tragikus végkimenetellel bizonyosodni fog, hogy ez nem hit kérdése, ezért jobb tudni róla.

A karma szanszkrit kifejezés, jelentése: tenni, csinálni. A testtel való cselekedeteket jelenti és az azok ellentétes irányú, azonos erővel ható visszahatásait. Vagyis minden anyagi tettünk egy jövőbeli időpontban eredményt hoz. Ez az eredmény lehet azonnali, későbbi, vagy következő életbeli.

Amilyen körülményekben ma élünk, az az előző tetteink visszahatása. Ha valaki szép, valamilyen tehetséggel van megáldva, vagy jómódú az nem véletlen, korábban végzett jámbor tettei eredménye. Ha valakinek rosszak a körülményei, szenvedés, betegség, baleset éri, az szintén egy eredménye a korábbi bűnös tetteinek.  Így működik az anyagi energia, amit beleteszünk, azt fogjuk visszakapni belőle.

Talán a kedves olvasó ismer valakit, aki jó ember, a légynek sem árt és mégis, az életében annyi sorcsapás van, amit meg sem érdemel. Ez igazságtalannak tűnhet. De ha ismernénk az illető korábbi életét, akkor lehet, hogy más véleményen lennénk róla.

A karma teljesebb megértéséhez itt elkerülhetetlenül fel kell hoznunk a reinkarnáció fogalmát.

Az élőlény (a lélek) garantáltan testet cserél a halál után, amikor az elöregedett „ruhája” elpusztul. Az illető továbbmegy egy következő anyaméhbe, és ezzel egy következő testbe. A testcserék közben a karmánk egy transzcendentális számlán tárolódik, és nem törlődik a legutóbbi élet végén, a visszahatások jönnek velünk a következő életünkbe. A kamra törvényének ismerete segít belátni, hogy nincs igazságtalanság, csupán a saját tetteink következményei vándorolnak és találnak vissza hozzánk.

Millió és millió helyes és helytelen tettet követtünk már el millió életeken át, ez a szövevényes háló kibogozhatatlan. De nem is az hozza el számunkra a sikert, ha tudjuk, hogy mi volt a konkrét kiváltó ok, ennél fontosabb ismerni a törvény működését, megérteni a tetteink felelősségét, és ha a hibákból tanulunk, akkor az felemel minket.

Jogosan felmerül a kérdés, hogy mi lesz a sok-sok életben összegyűjtött visszahatással, ha ezek életeken átívelő végeláthatatlan hálót alkotnak, ami az előidézője a születés és halál állandó körforgásának?

George Harrison, 1982-ben megadta a választ egy interjúban:

“Az élet olyan, mint egy kötél, amely tele van csomóval. A csomók a karma, amivel születtél, amit a korábbi életeidből hoztál, az emberi élet célja pedig az, hogy megpróbáljuk kibogozni ezeket a csomókat. Ezt istentudatban végzett mantrázással és meditációval lehet elérni. Ha nem így teszel, hiába próbálod kioldani a csomókat, csak tíz másikat kötsz mindegyik helyett. Így működik a karma.”

 A visszahatásokat lelki gyakorlatokkal lehet tisztítani. A legegyszerűbb egy mantra rendszeres ismétlésével, ami egy könnyű gyakorlat, garantáltan működik, és ezzel megszüntetjük a hajlamot is a szívünkben, ami a bűnös tettekre sarkall.  Ha ezt nem tesszük, akkor csak olyan, mint a fűnyírás: a tetejét levágtuk, de a gyökere a földben marad és újra ki fog hajtani.

 

Tegyél egy próbát ezzel, naponta 10x félhangosan ismételd, hogy:

Haré Krisna, Haré Krisna, Krisna Krisna, Haré Haré, Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré

 

Többet szeretnél tudni a lélekvándorlásról és a karmáról? Gyere el január 30-án erre a reinkarnációs képzésre.

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok