A Védáktól a csillagokig (2.rész)

2023. 09. 26. | Filozófia

 

Folytatjuk az univerzum titkainak kutatását a Védák segítségével. Ha nem olvastad az első részt, IDE kattintva megteheted.
Most pedig nézzük mi a különbség az anyagi világ és a lelki világ között, melyik milyen, merre van benne Isten és vajon hol a mi helyünk…

A világok fenntartása

Isten energiái

Istennek három fő energiája van:
◦ a belső lelki energia (antarangá-sakti) – ezzel tartja fenn a lelki bolygókat;
◦ a külső anyagi energia (bahirangá-sakti) – ezzel az anyagi világot működteti;
◦ a határenergia (tatasthá-sakti) – ők az élőlények, az egyéni lelkek (ezek vagyunk mi), akik benépesítik a teremtést.

További energiái:
Az Úr anyagi energiája között számtalan “al-energia” is megjelenik, amik ténylegesen működésben tartják a kozmoszt. Többek között ide tartoznak a kötőerők (gunák), a dósák, a prána, a nap-, az atom-, a víz- és a szélenergia. A karma és a reinkarnáció törvénye is isteni eredetűek, de csupán az anyagi világban léteznek, itt fejtik ki a hatásukat.

Miért számít határenergiának a lélek?

A lelkek azért tartoznak a határenergiához, mert saját szabad akaratuk szerint lehetnek a lelki vagy az anyagi energia hatása alatt. Ha a tudatuk és tetteik lelkiek, az antarangá-sakti, ha a tudatuk és tetteik anyagiak, akkor a bahirangá-sakti hatása alatt cselekednek.

Kik és mik tartoznak a lelki energiához?

A lelki energiához nemcsak a lelki bolygók tartoznak, hanem az Úr transzcendens sugárzása (brahmadzsjóti), valamint Isten, illetve Isten különféle inkarnáció is. Az inkarnációk, vagy avatárák azok az isteni megnyilvánulások, amelyeket az Úr terjeszt ki magából, egy bizonyos feladat ellátása érdekében. Ezek az inkarnációk Istennek tekinthetőek, de nem hordozzák magukban Isten teljes fenségét, mindössze annyi potenciát tartalmaznak Isten teljességéből, amennyire épp szükségük van a céljuk eléréséhez. Ilyen inkarnáció kiterjedés pl.: a Visnu formák, Nriszimha (aki félig oroszlán és félig ember, aki megvédi a híveket), Ráma (az ideális király), Dhanvantari (az ájurvéda alapítója), Vjászadéva (a Védikus szentírások írója).

Mi Isten eredeti helyzete és hogyan működteti a világot?

Isten eredeti (Krisna) formájában a lelki világ legmagasabb bolygóján, Gólóka Vrindávanában él, és folyamatosan kedvteléseibe merül el az örökké felszabadult lelkek társaságában. Bár Ő mindig a legfelsőbb hajlékán van, mégis mindenhol jelen van: inkarnációin, küldöttein és energiáin keresztül irányítja a létezés minden szegletét. Inkarnációi és lelki energiája teremtenek, fenntartanak és pusztítanak, az anyagi energiáin és a félisteneken keresztül működteti az anyagi világot, az ácsárjákon (felhetelmazott tanítók) és a szentírásokon keresztül pedig tanít. Gondoskodása és figyelme mindenre és mindenkire kiterjed.

Az anyagi és a lelki világ természete

A védikus szentírások szerint az anyagi világ a lelki világ visszatükröződése. A formák, az alakok, a mozdulatok, a társadalmi elrendeződések, az érzelmi viszonyok nagyon hasonlóak mindkettőben: mint a vízparton álló fa és annak visszatükröződése esetében. Az igazi fának azonban van szubsztanciája, belső lényege, a tükörképnek viszont nincs. Ha a fa gyümölcsét levesszük, élvezhetjük annak ízét, ha a vízben tükröződő gyümölcsöt szeretnék élvezni, hasztalan próbálkoznunk.

Milyen a lelki világ?

A lelki világban is vannak erdők, dombok, mezők, fák, virágok, házak, illetve vannak kapcsolataink, barátaink, családunk, tevékenységeink, vagyis ott is változatosság van, és személyként létezünk, amely örök és tökéletes. Vannak érzéseink és gondolataink, amelyek mind önzetlenek, tiszták és transzcendentálisak. A lelki világban az élőlényeknek lelki testük van, amely olyan, mint az Úr teste is: szat-csit-ánanda vigraha, azaz örökkévaló, teljes tudással és boldogsággal rendelkező forma. Ez a test nem szenved soha és nem múlik el. A lelki világban minden tettünkből és kapcsolatunkból boldogság és íz jön, mert ott az eredeti formában vannak mindezek, ahogy a tó partján álló fa gyümölcsei is.

Milyen az anyagi világ?

Az anyagi világ azonban átmeneti és a benne lévő élőlények is azok. Az univerzumokban minden élőlény hatféle változáson megy keresztül: megszületik, felnő, állandósul egy kis időre, utódokat hoz létre, majd öregszik és végül meghal. A halál és a reinkarnáció miatt a kapcsolataink is átmenetiek.
Az anyagi élet nem csak átmeneti, hanem szenvedésekkel teli, mert háromféle módon sújtanak a nehézségek (a klésák):

adhidaivika-klésa, a félistenek, illetve a természeti jelenségek (aszály, árvíz, földrengés) okozta szenvedések;
adhibhautika-klésa, más élőlények (vadállatok, szúnyog, egyéb emberek) okozta szenvedések;
adhjátmika-klésa, a saját testünk és elménk által okozott szenvedések.

Ezek miatt minden ember szenved a születés, a betegség, az öregség és a halál okozta fájdalmaktól.
A lelki birodalom azonban mentes ezektől.

A kozmosz felépítése

Az anyagi világ felépítése

Ahogy korábban leírásra került, az anyagi világ univerzumok sokaságából áll, amely univerzumokban különféle bolygórendszerek vannak. A bolygókat különféle élőlények népesítik be; az egysejtű, a növényi, az állati, az emberi és a félisteni formákat is beleértve. Az univerzumokban 8.400.000. létforma létezik, amelyből az emberi 400.000. Az egyes anyagi bolygók nem feltételenül úgy néznek ki, mint a mi Föld bolygónk. Vannak tűzből, vízből, levegőből felépülő helyek is, amiket ugyanilyen elemekből felépülő testű élőlények vannak.

A lelki világ felépítése

A lelki világot szintén bolygók alkotják, csak ezen bolygók végtelenek, és a lelki energia tartja fenn őket,  nincs elmúlás, nincs idő, csak örökkévalóság. Az időszámításnak az általunk megszokott formában ott nincs is értelme, mivel abszolút szempontból nincs idő. A lelki világban eseményekhez és történetekhez igazodva viszonyítanak.

Többféle bolygórendszer van ott is, amelyek közül kettő nagy csoport emelhető ki: Vaikuntha bolygók,  és Gólóka Vrindávana.

A Vaikuntha bolygók: a lelkek Isten fenséges és mindenható formáját imádják, mindent nagy pompa és gyönyör vesz körül. Az Úr különböző kiterjedéseinek itt saját bolygójuk van, és az ott élők olyan formában imádják Istent, amilyen hangulatot az adott avatára képvisel (például az Úr Rámát királyként, Vjászadévát bölcsként, Buddhát a megvilágosodottként, Nriszimhadévát az erős és hatalmasként. Gólóka Vrindávanában pedig “egyszerű” személyként kezelik Istent).

Gólóka Vrindávana: ahol úgy viszonyulnak Istenhez, mintha egy barátjuk, vagy valamilyen közeli hozzátartozójuk lenne. Itt nagyon közvetlen és szeretetteljes kapcsolat van a lelkek és Isten között.

A teljes teremtés nagy részét a lelki világ teszi ki, amely mindig létező, és az anyagi világ azon belül jelenik meg, mintegy “felhőként” a lelki világ egén. Az anyagi világ hol megnyilvánult, hol pedig megnyilvánulatlan helyzetben van, és mindig különáll a lelki birodalomtól, mert az anyag nem érintheti a lelki energiát.

Ha érdekesnek találod ezt a témát és szeretnél többet megtudni róla, jószívvel ajánljuk a BHF által megrendezésre kerülő konferenciát, amely a védikus kozmológiáról fog szólni, a részletekért IDE kattints. 

 

 

Cikk forrása: SelfnessYOGA

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok