Az emésztés tüze 2.

2016. 04. 12. | Jóga gyakorlás

Szerző: Tóth Roland
 

Jógával a jó emésztésért. Kornhoffer Tünde cikke.

Cél: a jó tűz terének megtisztítása, a tűz felébresztése, illetve annak egyensúlyban tartása. (A gondolati háttérről Az emésztés tüze című cikkben lehet olvasni.)

 • Trátaka gyertyalángra: a tüzet tisztítja. A tűz megemeli a vizet, nedvesen tartja a szöveteket és áramlásban tartja a keringést.

A tekintet a gyertyalángra irányul és pislogásig kitartva fókuszál a lángra. Vizualizáció: sárga lángnyelv emelkedik a köldöktől a harmadik szemig. A pislogást követően lehunyt szemmel figyeljük az elme képvetítő vásznát (3X).

 • Uddíjána-bandha (hasi zár): hosszú kilégzés előrehajlással, majd a levegő kinn tartása közben a kezet betámasztjuk a comb tövére. A kezeket kifelé fordítva, a fejet előreengedjük és megemeljük a hasat. Kontraindikáció: menzesz; hasi fekélyek, gyulladások; szívpanaszok; magas vérnyomás.
 

 
 • Akuncsana praszárana: négykézláb tartásban kilégzéssel hasberántás, belégzéssel spontán visszalazulás. Kontraindikáció: lásd fent. 
 • Makarászana: az egész gyomrot ellazítja. Az emésztőrendszer tudatosítása ajánlott: “könnyedén emésztek”.
 • A központ megtalálása: amelyik lábujjad hosszabb vagy amelyiknek az emelése könnyebb, azt a lábat lazán emeld és remegésig tartsd ki. Ismételjük meg a gyakorlatot a másik lábbal is. A karokat lazán fonjuk össze a test előtt. Ezzel az energiaközpontba irányítjuk a szétszóródott energiát. Minden kibillent állapot esetén, ászanázás előtt tanácsos elvégezni. Kontraindikáció: menzesz.

Az életet, a mindent átható pránát és a Napot üdvözöljük ebben a sorozatban. A namaszkára szóban sok érzelmi réteg van jelen: lágyság, elengedés, puhaság, imádság, önfeladás és tisztelet. Ez a gyakorlatsor különösen áldásos hatású, ha teljes önátadással végezzük, mint egy szertartást. A különböző testhelyzetekben a pránikus energiát áramoltatjuk a gerincben, miközben mindig másik energiaközponton (csakrán) van a fókusz. A sorozat végzésekor a gravitáció ellen dolgozunk, mert pránikus energiát termelünk, ami felfelé mozog, és toxinokat választunk ki, ami lefelé mozog. A hatása ennek megfelelően aktiváló, erőt adó, frissítő, de ugyanakkor mélyen ellazító, méregtelenítő. Emiatt tanácsos napfelkeltekor végezni, amikor a test természetes elengedő folyamatai nagyon aktívak.

 • Trikónászana (gerincnyújtás oldalra hajlással):

Stabil alap felépítése: a talp három pontja aktív, a belső bokát megemeljük, a térd rögzítve van, a combizom alsó szakasza aktív, a combcsont felső része finoman befelé csavarodik. A farokcsontot behúzzuk (!), a test mindkét oldala mindvégig nyújtott (!), a szegycsontot felemeljük, a váll laza, a nyakszirt nyújtott.
A bal tenyér aktívan a bal combra simul.
A jobb kar puhán felemelkedik, majd a kar nyújtása következik. Ügyeljünk rá, hogy sehol ne törjön meg a test oldala!
Könnyed oldalra döntés következik. A nyújtott tereket erőfeszítés nélkül, aktívan tartva végezzük.
A visszatérés a következő sorrendben történik: törzs kiegyenesedik, kar leenged, kioldódik a farokcsigolya aktivitása és ellazul a térdet tartó izom.
Kompenzáció: zárt lábakkal kezek a térdeken, hajlít-nyújt, majd térdkörzés következik zárt lábakkal jobbra, majd balra is.
Végezzük el a gyakorlatot a másik oldalon is.
Kompenzáció: laza zárt lábakkal térdhajlítás-nyújtás, finom térdkörzés.

 • Bhudzsangászana: veseerősítő, hevítő hatású. Finom térnyitás a májnak és a gyomornak. Erősíti a core izmokat. Hason fekvésben a homlokot a talajra helyezzük, kézkulcs hátul, mintha kislabda lenne a tenyérben, majd teljesen ellazít a váll. A lábak összezáródnak, boka, lábszár, comb összesimul, farokcsont behúzva, aktív, hosszú nyújtózás következik az egész testben. Belenyújtózunk a kézkulcsba, így a testünk is megemelkedik. Jóleső, erőltetésmentes kitartást végzünk szabadlégzés közben. Visszatérés: homlok, kézkulcs oldása, a fej oldalra gördül, majd a láb ellazít. Kontraindikáció: menzesz.
 • Bhudzsangini mudra: hasonfekvésben vagyunk, tenyerek a váll alatt, fókusz a köldök- és a homlokközponton van. Belégzéssel lendületesen kiemeljük a testet (közben a gerinc nyújtva marad, fejtetővel nyújtózunk!), kilégzéssel sziszegő (egy mérges kígyó hangjának kell lennie) hanggal ereszkedünk vissza. Blokkok, salakanyagok oldása, energia emelése történik. Haladó gyakorlat!
 • Naukászana: könnyed, aktív nyújtózás a lábujjak és a fejtető irányába. A test egy csónak, a légzés a hullám, amivel erőfeszítésmentesen lebeg a víz tetején. Minden erőltetés kerülendő! Hatása: a zsigereket őrző izmok erősítése, a máj és a gyomor vérellátásának fokozása, a hasi fasciák nyújtása, veseerősítő.
 • Vadzsrászana: minden nyomást felold a hasnyálmirigyről, az epehólyagról, így azok könnyen a vékonybélbe bocsátják tartalmukat.
 • Dzsánu-vakrászana: ha ellazultunk, bokafogással fejtetőre gördülünk. Ellazítja a gyomorszájat, erősíti az izmokat.
 • Guggolás: hozzájárul a vékony- és vastagbél egészségéhez.
 

 
 • Pascsimottánászana: a hasnyálmirigy legfontosabb gyakorlata! Ülőhelyzetben a sarkak megtámasztják a talajt. A kéz oldalsó középtartásból felemelkedik magastartásba, majd nyújtott felsőtesttel a combra fektetjük a törzsünket, miközben kezeinkkel a külső talpélekbe kapaszkodunk. Itt jön a lényeg: légzésritmusban könnyed nyújtózás és elengedés következik, hogy egyre ellazultabban pihenhessünk meg a combokon.

A múla-bhanda vagy gyökérzár a jóga legerőteljesebb gyakorlatai közé tartozik. Erős mentális hatást indít el, ezért kizárólag felügyelet (kapcsolat egy jógaoktatóval, aki jártas a bandhákban) mellett gyakoroljuk!
Fizikai szinten erősíti és harmonizálja a medencefenék izmait, segíti a kiválasztó és a nemi szervek működését.
Lelki szinten segíti a legalsó csakrához tartozó érzelmek, elsősorban a félelem tudatosítását és kezelését.
Spirituális szinten segíti a szusumna csatorna megnyílását és a kundaliní felébredését.

Kivitelezése:
Előkészítő gyakorlat – háton fekve és a lábakat felhúzva a két térd közé egy téglát szorítunk, majd a medencét felfelé billentjük.
Álló vagy ülő helyzetben a gát környékét megfeszítjük, és felfelé húzzuk. Idővel az izmokat elkülönítjük a többi záróizom működésétől.
Variáció 1. – Belégzésre feszítünk, kilégzésre lazítunk.
Variáció 2. – Rövid feszítésekkel és lazításokkal dolgozunk.
Variáció 3. – Hosszan felhúzva tartjuk a gyökérzárat.

 • Nagylábujjtartásban nyújtózás: a hasi tér megemelése, a vastagbél hosszanti irányban történő alapos nyújtása. A tekintet összpontosított, ami segíti a fókuszált elme kondicionálását. 

 • Csavarás szukhászanában: a vastagbél le- és felszálló ágának masszírozása történik. 


 

 • Utkata-kónászana: a könnyű elengedésért.

Javasolt reggel is végezni, egy jó pohár langyos víz fogyasztása után, hogy a reggeli elengedés könnyedén megtörténhessen.

 

 

 
 

 

 • Végül a legfontosabb ászana: a savászana következik. 

Szerző: Kornhoffer Tünde jógaterapeuta
www.aranycsillag-joga.hu

Képek forrása: 
http://vinatananda.blogspot.hu/, http://www.keralaayurveda.biz/