Ismered az ékádasí böjtnapokat?

2024. 03. 26. | Az én jógám, Életmód, Vegetáriánus

 

Tavasszal sokan böjtökbe fognak. Számtalan fajtájuk létezik, számtalan jótékony hatással, én most kimondottan egy olyanra szeretném felhívni a figyelmed, amit a védikus szentírások is javasolnak. Ezt pedig úgy hívják, ekādaśī (एकादशी, magyarul így ejtjük: ékádasí, és eszerint írom a továbbiakban). Ez nem csupán tavaszra szól, hanem egész évre vagy akár életre. 

Mi az ékádasí?

Az ékádasí egy szanszkrit szó, amely azt jelenti: tizenegyedik. A hold állását követi, a holdtölte és az újhold utáni 11. napra esik, így nagyjából kéthetente jön el ez a böjtnap.

Pontosan mettől meddig tart ez a böjt?

A böjt az ékádasí napjának hajnalától az ékádasít követő nap reggeléig tart, amikor is a böjtöt a naptárban megadott időszakban meg kell törni egy kevés gabona fogyasztásával. Ez lehetőleg valami egyszerű, könnyen emészthető gabona legyen (rizs, zabpehely, stb.).

Miért jó az ékádasí?

Böjtölni nagyon hasznos a testnek, az elmének, és bizonyos módon a léleknek, így aki tudatosan próbál élni – mint például a jógik –, egész biztosan időről időre végzik ezt a fajta lemondást. Bárki az életmódjának részévé teheti, aki szeretne minden szinten, minél tisztább életet élni.

A test egészségének szempontjából az, ha böjtölsz, sokat segít abban, hogy könnyebben megszabadulhass a méreganyagoktól – egy kis könnyebbséget, megpihenést, felfrissülést ad az emésztőrendszernek. Emellett számos betegséget megelőzhet, javítja a közérzetet, és segít a mentális problémákon is.

Az ékádasí nem egy diéta, hanem önuralomra, önkontrollra is tanít az érzékek és az elme megzabolázásával. Segít a pillanatnyi vágyaktól való tartózkodásban, a testi szükségletek fölé emel a lelki tökéletesség javára.

A böjt minden durva fizikai és finom fizikai jótékony hatása mellett segítheti a befelé figyelést, az önvalónkkal és a Legfelsőbbel való kapcsolódást is.

Krisna azt is mondta Arjunának az ékádasíról: “Ha valaki ékádasín böjtöl, elégetem valamennyi bűnét, és megajándékozom transzcendentális hajlékommal […]. Bizony, az ékádasí a legérdemdúsabb nap mindenféle bűn megsemmisítésére, és azért jelent meg, hogy mindenkinek a hasznára váljon.”


Image by Freepik

Hogyan csináld?

Mindannyian mások vagyunk, egyéni testtel, elmével. Valakinek nem olyan nagy lemondás egy böjt, valaki pedig néhány órás étel-ital elhagyástól is rosszul lesz. Tehát fontos, hogy ismerd az adottságaidat és ahhoz mérten válassz a lehetőségek közül!

És akkor most nézzük, milyen módokon lehet kontrollálni az étkezést.

◦ Ezen a napon hagyd el a gabonát és a hüvelyeseket.
◦ Azt is lehet, hogy csak gyümölcsöt eszel ilyenkor.
◦ Egyáltalán nem eszel semmit, de gyümölcslevet vagy vizet iszol.
◦ Ha pedig éppen úgy hozza az élet, hogy megteheted és bírja a tested, akkor ékádasín teljes böjtöt is tarthasz (nem eszel, nem iszol egész nap semmit).

Oké, ez utóbbi talán kicsit meredeknek tűnhet, legalábbis, ha a böjt egy sima csütörtökre esik, amikor dolgozol, és amúgy is teljes őrület van. Nagyon fontos nézni a hely-idő-körülmény tényezőket, és aszerint józanul dönteni, hogy mi az, ami bár lemondás, de élhető is számodra.

Még egy kis érdekesség. A fenti étkezési korlátozások mellett ezen a napon nem javasolt időt tölteni olyan tevékenységekkel, mint haj és körömvágás, borotválkozás, utazás, vagy világi tevékenységekben túlságosan elmerülni (hely-idő-körülmény!).

Mivel tölthetsz egy ilyen napot?

Természetesen ez is attól függ, hogy épp milyen sűrű az életed. De még, ha munkanapra is esik ez az áldásos böjtnap, akkor is kelhetsz a békés, illatos, hajnali órákban és már akkor feltöltheted magad valamilyen lelki tevékenységgel, ami aztán végigkísér a nap során. Majd az esti órákban szintén lelki dolgokkal zárhatod a napod.

Próbáld a külvilág őrületétől áthelyezni a figyelmed, és csöppenj egy egész más világba. Az anyagi világból a lelkibe.

Amiket ilyenkor (is) megtehetsz:

Ászanázhatsz; végezhetsz pránájámát; relaxálhatsz; meditálhatsz; olvashatsz a szentírásokból – például a Bhagavad Gítából vagy a Srímad Bhágavatamból -; végezhetsz dzsapa meditációt, minél figyelmesebben és/vagy minél hosszabb ideig – például, a minden más mantra erejét magában folglaló Haré Krisna mahá-mantrán -; énekelhetsz lelki dalokat és/vagy a mahá-mantrát; átgondolhatod kicsit az életed, hálát adhatsz vagy imádkozhatsz – ennek is mindig nagy ereje van, és segíti a kapcsolatot a Legfelsőbbel -; felajánlhatsz füstölőt, virágot, mécsest, vizet az Úrnak; tölthetsz egy kis időt hasonló gondolkozású, életmódú emberekkel, barátokkal, akikkel olvashattok együtt és megoszthatjátok egymással gondolataitokat, megvalósításaitok lelki témákban.

Igazából az ékádasík legfőbb célja talán ez lenne. Természetesen óriási fellélegzés a testnek egy kis kontroll, mentálisan is igazán jót tesz, de közben ezek a napok kiváló lehetőségek emlékezni arra, hogy lelkek vagyunk, és próbálhatunk kapcsolódni a Legfelsőbbel (olyan módokon, ahogy az élethelyzetünk engedi).

Miket lehet enni ékádasín?

Adunk néhány tippet az alapanyagokhoz:


Fotó: Anna Shvets – pexels

◦ Hajdina – a gabonafélének tűnő kása, ami valójában nem gabona. Egy melegítő hatású növény, amely ledarálva kásának, köretként rizs helyett, lisztjéből pedig lepényekhez tökéletes. Van egy jellegzetes illata és íze – vagy imádod vagy utálod típus –, de el lehet készíteni úgy, hogy ne legyen túl intenzív! És nagyon egészséges.

◦ Burgonya – a tipikus túlélő étel, amely egyébként lúgosító hatású. Minden formában és mennyiségben.

◦ Gyümölcsök – gyakorlatilag minden, korlátozás nélkül. Frissen, párolva, kompótnak, lekvárnak, dzsemnek, csatninak.

◦ Zöldségek – minden, ami nem hüvelyes, tehát p.l a cukkini, padlizsán, paradicsom, paprika, uborka, salátafélék, retekfélék, zöldlevelűek (spenót, sóska, mángold), répafélék, édesburgonya, cékla, stb.

◦ Olajos magvak – pl. a kesudió, mandula vagy mogyoró.

◦ Olajok – salátaöntetekhez, sütéshez.

◦ Erőszakmentes forrásból származó tejtermékek – azok, akik nem vegán étrendet követnek, és be tudnak szerezni erőszakmentes forrásból tejtermékeket, ezen a napon sokkal szélesebb ételpalettát tudnak előállítani. A vegán étkezés követői ezen a napon a kókusztejet, esetleg kesudió vagy mandulatejet tudják alkalmazni.

◦ Fűszerek és fűszerkeverékek, amelyek lisztmentesek, pl. a zöldfűszerek kiapadhatatlan kínálatot biztosítanak.

◦ Más lisztek: a vízigesztenye lisztje és a kókuszliszt az ékádasís napokon is kiváló liszt alapanyagot biztosítanak süteményekhez, palacsintákhoz, lepényfélékhez. Ha gluténmentesen étkezel, ezt a napot biztosan imádni fogod!

◦ Virágok és gyógyteák – a különféle szörpök, levendula, pitypang, és gyógyteák, csipkebogyó, kamilla, stb. tovább színesítik az étkezést ezeken a napokon.

És hogy 2024-ben mikor vannak az ékádasí napok?

Ha kedvet kaptál és tartanád ezeket a böjtnapokat, összeszedtem, hogy az idén itt, magyar idő szerint pontosan mikorra esnek az ékádasík.

ékádasí napja: április 5. – böjt megtörése: április 6. – 06:11 – 06:51
ékádasí napja: április 19. – böjt megtörése: április 20. – 05:45 – 10:23
ékádasí napja: május 4. – böjt megtörése: május 5. – 05:20 – 10:13
ékádasí napja: május 19. – böjt megtörése: május 20. – 05:00 – 10:07
ékádasí napja: június 2. – böjt megtörése: június 3. – 04:49 – 10:04
ékádasí napja: június 17. – böjt megtörése: június 18. – 09:12 – 10:05
ékádasí napja: július 2. – böjt megtörése: július 3. – 04:51 – 10:09
ékádasí napja: július 17. – böjt megtörése: július 18. – 05:05 – 10:14
ékádasí napja: július 31. – böjt megtörése: augusztus 1. – 05:21 – 10:20
ékádasí napja: augusztus 16. – böjt megtörése: augusztus 17. – 05:42 – 10:25
ékádasí napja: augusztus 29. – böjt megtörése: augusztus 30. – 06:00 – 10:29
ékádasí napja: szeptember 14. – böjt megtörése: szeptember 15. – 06:21 – 10:32
ékádasí napja: szeptember 28. – böjt megtörése: szeptember 29. – 06:40 – 10:35
ékádasí napja: október 14. – böjt megtörése: október 15. – 07:02 – 10:40
ékádasí napja: október 27. – böjt megtörése: október 28. – 10:03 után
ékádasí napja: november 12. – böjt megtörése: november 13. – 06:46 – 08:33
ékádasí napja: november 27. – böjt megtörése: november 28. – 07:07 – 10:03
ékádasí napja: december 11. – böjt megtörése: december 12. – 07:22 – 10:12
ékádasí napja: december 26. – böjt megtörése: december 27. – 07:30 – 10:20

Böjtre fel, sok sikert!

Borítókép: Freepik
Étel tippek innen: Krisna.hu

 

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok