Melyik jógatípus a neked való? – 2. rész

2024. 02. 16. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

Amint azt az első cikkben ismertettem, a jógának rengeteg fajtája létezik és ez az egyszeri gyakorlót könnyen megzavarhatja, ezért igyekszem tisztázni a különbségeket e típusok között, ezzel is segítve a választást. Bár tudjuk, hogy a jóga lényege nem csupán az ászanákban rejtőzik, sőt ez a terület csak egy kis töredéke, viszont mivel első körben általában ezzel találkozunk, ezért a testhelyzetek és a gyakorlás mentén közelítjük meg a különböző irányzatokat.

Első részünk a hatha, kundalini, vinyasa, yin jóga bemutatására fókuszált, ebben a részben pedig az astanga, Iyengar, power, aerial és acro jóga típusok jellemzőit mutatjuk be.

Astanga jóga

Ez az irányzat Sri K. Pattabhi Jois nevéhez fűződik. Az astanga 6 előre meghatározott sorozatból áll, minden gyakorló a szintjének megfelelő sorozatot gyakorolja. Minden egyes sorozatba az oktató vezeti be a gyakorlót, amikor úgy ítéli meg, hogy az aktuálisat már elsajátította, és készen áll a következő szintre lépni. Egy nagyon fókuszált és fizikailag is kihívást jelentő irányzatról van szó, így gyakran a gyakorló akár évekig is az első sorozatot gyakorolja, mire a teste és a koncentrációja is megérik a továbblépésre. Ennek az oka, hogy már az első sorozatban is találunk olyan pózokat, mint a fejenállás vagy a jógahíd, amely egy kezdőnek komoly kihívást jelenthet.

Ezenkívül sok esetben a gyakorlóknak unalmassá válik, mivel ugyanazokat a gyakorlatokat kell végezni minden nap, ugyan olyan hosszan és azonos egymásutániságban. Ez lehet az oka annak is, hogy az astanga jógából később kialakul a vinyasa flow nevű irányzat, amelynek flowja és intenzitása hasonló, viszont szabadabban variálható. Ezt jógatípust az első részben tárgyaltuk.

Egy vezetett astanga jógaóra leggyakrabban egy másfél-két óra hosszú gyakorlás, amely során leggyakrabban az első vagy a második sorozatot instruálják, hogy az berögződjön a gyakorlóban. Ezenkívül találkozhatunk Mysore névvel ellátott órával, ahol mindenki a saját tempójában, a légzését követve gyakorolja az adott sorozatot, oktató felügyelete mellett. Alapvetően egy erős és izzasztó mozgásra számíthatsz, ha az astanga jóga mellett döntesz, így a kezdőknek csak akkor ajánlom, ha tényleg szereted a kihívásokat, és nem riaszt vissza az, ha pár gyakorlatot nem fogsz tudni megcsinálni, csak hosszabb idő után.


Nicola Braga Marques – flickr

Iyengar jóga

Az alapítójáról, B.K.S. Iyengarról elnevezett jógairányzat, mely Indiából Pune városából indult útjára, hogy aztán az egész világon elterjedjen. Az Iyengar jóga egyik védjegye az egyes testtartások finomságaira való intenzív összpontosítás.

Egy tipikus Iyengar jógaórán a pózokat sokkal tovább tartják, mint más jógaórákon, hogy jobban odafigyeljenek az egyes ászanák pontos tartására és az erővonalak beállítására. A másik jellemzője, hogy rengeteg esetben használ segédeszközt, hogy megtámogassa ezeket a hosszú kitartásokat. Így a gyakorló a pontosságra tud fókuszálni. Gyakran előkerülnek a jógablokkok, téglák, hevederek, hengerpárnák, amelyek segítik az egyensúly megtartását és a kitartás közben kialakult feszültségek enyhítését. Általában kevésbé intenzív, mint más jógafajták, bár ez oktatótól vagy órától függően változhat. Kezdőknek is megfelelő, bármilyen korosztály belevághat ebbe a jógafajtába.

Power jóga

Az erő jógája, talán a legintenzívebb a jóga fajtái közül. A vinyasa jógához hasonlóan az astangából eredeztethető, de még inkább szabadabb a gyakorlási folyamat. Kifejezetten az erő növelésére alkalmas, miközben az izmok és ízületek rugalmasságát is növeli. A folyamatos flow élmény és a fizikai megterhelés képes teljesen elvenni a fókuszt, így kizárva minden mást az ászanázás közben. Leköti az elmét és átmozgatja az egész test minden egyes izmát. Inkább haladóknak javasolt jóga, vagy olyanoknak, akik más sporttevékenység mellett kezdenének el jógázni, és rendelkeznek egy bizonyos szintű állóképességgel.

Aerial jóga

Az aerial jóga egy különleges és fiatal jógatípus. A különlegessége, hogy a hagyományos jógapózokat egy függőágy szerű jóga eszköz segítségével végzik, amelyek a plafonról lógnak le. Nevezik anti-gravitációs jógának is, mivel sok esetben a gyakorlás közben olyan mintha nem hatna ránk a gravitáció. Ennek a függőágy szerű segédeszköznek köszönhetően jógázás közben csökken a vázizomzatra, csontokra valamint az ízületekre ható terhelés, miközben megtapasztalhatjuk a jóga pozitív hatásait is. Továbbá a segédeszköznek köszönhetően, olyan pózokat és fordított testhelyzeteket gyakorolhatunk, amelyeket izomgyengeség vagy egyéb gyengeségek miatt nem tehetnénk meg. Kezdetben szokni kell az érzeteket, melyeket az aerial jóga során tapasztalhatunk, de megéri a kísérletezést. Kezdőknek és haladóknak is egy kiváló tapasztalás, érdemes tenni vele egy próbát.


Image by yanalya on Freepik

Acro jóga

Az acro jóga a hagyományos jógapózokat megfűszerezi egy partnerrel és egy kis akrobatikával. Alapvetően egy látványos jógastílusról van szó, ahol a két partner két különböző szerepet tölt be. Az egyik partner a földön helyezkedik el, aki az alapot biztosítja, és stabilitást ad a partnerének. A levegőben a szárnyaló pedig különböző pózok közt váltogat, miközben a munka nagy részét a gravitációra bízza. A dinamika a két fél kapcsolatára, kommunikációjára és kölcsönös bizalmára épül. Nagyon jó eszköz, hogy kilépjünk a komfortzónánkból. Leginkább középhaladó és haladó gyakorlóknak ajánlott jógatípus, akik szeretnének kicsit kilépni a megszokott gyakorlási keretekből. Ha szégyenlős vagy, esetleg nehezen nyílsz meg idegeneknek, érdemes párban elindulni egy ilyen órára.

A jóga ezer arca

Mint látható, a jógának ezer arca van, mely csak arra vár, hogy felfedezd. Ezeken a jógairányzatokon kívül sok egyéb nem annyira elterjedt, vagy csak a felsoroltaktól minimálisan különböző jógaórát ismerhetsz meg. A legfontosabb, hogy gyakorolj, maradj mozgásban és ne hagyd, hogy a lendületed alábbhagyjon, minden egyéb jön magától. Om Tat Sat.

 

 

Borítókép: Alexander JT on Unsplash 

 

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok