Melyik jógatípus a neked való? – 1. rész

2024. 02. 06. | Az én jógám, Életmód

Szerző: Pinke Roland
 

A jóga egy kezdő számára sok kihívást tartogathat, és már az ismerkedés első fázisában választás elé állít, amikor mégcsak nem is jógáztunk. Nevezetesen, hogy a sok különböző jógafajta közül melyiket is válasszuk. Mégis mit takarnak ezek a fura szavak a jóga előtt, mint például a hatha, kundalini, vinyasa, yin és így tovább?

Annak érdekében, hogy segítsünk az új gyakorlóknak tisztába tenni ezeket a fogalmakat és, hogy megkönnyítsük a választást, összeszedtük a leggyakrabban szembejövő irányzatokat, azok jellemzőit, rámutatva a főbb különbségekre. Fontos megjegyezni, hogy ezeket az irányzatokat a jóga ászana aspektusára, vagyis a testhelyzetek különböző gyakorlására kihegyezve ismertetjük, de a jóga ennél többről szól. A mögöttes filozófiát ezúttal nem firtatjuk, ugyanis itt nyugaton nem ez az első dolog, amivel a gyakorló találkozik, ha jógázni vágyik.

Hatha jóga

Talán ez az, amivel már mindenki találkozott. Jelenleg tekinthetünk rá úgy, mint a jóga fő csapásvonala, melyre rengeteg irányzat kiindulásként tekint, vagy visszavezethető e fajtához. A szó jelentése a “ha” Nap, és  “tha” Hold szavakból tevődik össze, utalva a kiegyensúlyozó természetére. Az aktív és passzív, a sötét és világos közti harmónia megtalálását sejteti.

A hathában az ászanák sorozata egy közepes tempójú jógagyakorlást takar, amely során az állandóságot keressük minden egyes póznál. A két póz közötti váltás a mozgás, míg az egyes pozíciók kitartása az állandóság. Az ászanákat nehézségtől függően körülbelül 5 légzésig tartjuk ki. A hatha jógában sokféle ászanát megtalálunk, a legkülönfélébb testhelyzetekben. Használ álló, térdelő, hasonfekvő, hátonfekvő, kéztámaszos vagy ülő ászanákat, jellemzően előszeretettel alkalmazza az egyensúlyi, kartámaszos és hátrahajlító pózokat is. Tekinthetünk rá úgy, mint egy aranyközép út, egy jó alap, ami kitűnő kiindulási pontot ad a többi stílus megtapasztalására, kipróbálására.

Gyakran alkalmaz az ászanák mellett légzőgyakorlatokat is, amely szintén a test és elme harmonizálására irányul. Kezdőknek kifejezetten javallott, és mivel sokféleképpen variálható, mindenki talál benne kihívást.


Photo by madison lavern on Unsplash

Vinyasa

A jóga ezen formáját flow jógának vagy vinyasa flow-nak is nevezik. A vinyasa szanszkrit szó, két részre osztható fel, a “vi” jelentése változatosság, míg a “nyasa” pedig “előírt keretek közötti” dologra utal.

Ez a jógairányzat a testtartások áramlását hozza létre úgy, hogy közben nagy figyelmet fektet a légzésre, az élet áramlását utánozva ezzel. Léteznek olyan vinyasa jógik, akik például a gyakorlásukat babapózzal indítják, és a hullapózzal fejezik be, ezzel imitálva az élet és halál áramlását. Az egyes testtartásokba való átmenetek az életen átívelő mozgást tükrözik.

Az ászanák folyamatos változatossága és sokfélesége ebben a jógatípusban arra hivatott, hogy tükrözze az élethelyzetek kiszámíthatatlanságát, és ezáltal tudatosítja a jógázókban, hogy hogyan nézzenek szembe velük. Sosem tudjuk, előre, hogy milyen póz következik, de mégis tudjuk, hogy kivitelezhető és megugorható akadály következik. Erősíti a magabiztosságunkat bizonytalan helyzetekben.

A haladó vinyasa jógagyakorlatok része a meditáció is, de ez is tanára válogatja. Ez inkább a saját, önálló gyakorlásra jellemző. Kezdőknek akkor javallott, ha a jógában kezdők, de sportoltak már, vagy szeretik a kihívásokat.

Yin jóga

Neve a yin-yang kínai elméletre vezethető vissza. A jógatradíciók legtöbbje az erősebb, férfiasabb, aktívabb, tüzesebb yang típusú jóga kategóriába sorolható. Ellenben a yin jóga egy lassabb, még koordináltabb, helyreállító aspektussal rendelkező irányzat.

A yin jógát lassú tempóban gyakorolják, és bátorít a kellékek használatára, hogy segítsenek a testtartásokban, akkor is, ha az ászana kivitelezése a gyakorlónak nem okoz problémát. Minden egyes pózt hosszasan kell kitartani a yin jóga során, ami akár két-három, de esetenként akár öt perc is lehet. Ilyenkor elengedhetetlen, hogy az adott póz kényelmes legyen. A yin jóga célja a kötőszövetek és a fasciák mély nyújtása az egész testben. Ezzel a módszerrel fenntarthatod és javíthatod tested mobilitást, és korrigálhatod az idővel kialakuló testtartási problémákat is.

Ezen típusú jóga legtöbb gyakorlatát földön végzik, és nagy fókuszt helyeznek a csípőre, a lábkara és a vállakra. Annak ellenére, hogy a yin jóga egy passzív jóga a hosszú tartások miatt nagy kihívást jelenthet, különösen, ha a tested nincs hozzászokva. Ezenkívül a hosszú kitartások során használnak vizualizációt is, amely egy csapongó elme számára szintén kihívás lehet. Nem biztos, hogy az oktató által narrált tenger partjának homokjába tudod magad képzelni, miközben azon zakatol az agyad, hogy mit fogsz főzni este. Mindenesetre a lassúsága és eszközhasználata miatt egy “kezdőbarát” irányzatról van szó.


Image by Freepik

Kundalini jóga

A kundalini jóga ismételt mozdulatokat, dinamikus légzéstechnikákat, éneklést, meditációt és mantrákat foglal magában. A kundalini nagyban eltér a többi jóga fajtától, többek között azért, mert fokozott légzésre és az energia testben való mozgására összpontosít.

A gyakorlatok egy énekkel kezdődnek, amelyet pránájáma követ, vagyis a kontrollált és pontos légzés. Ezután következik a kriya, vagyis a testtartások (vagy mudrák – speciális kéztartások) sorozata. Majd ezt követi a pránájáma, kántálás és végül a meditáció. A gyakorlók gyakran viselnek fehéret, mivel úgy tartják, hogy ez eltereli a negatív energiákat.

Kezdőknek is alkalmas ez a fajta jóga, viszont a kundalininek minden esetben része a spirituális aspektus, a kántálás vagy mantraéneklés, ezért ha erre nem állsz készen, és csak fizikális gyakorlásra vágysz, érdemes első körben más jógatípust keresned.

Mielőtt döntenél

Minden stílus egy kicsit különbözik a többitől, ráadásul a tanárok is különbözőek, mert mindenki más stílusban, módszerrel és szokásokkal tanít. Ezért, ha van lehetőséged, próbálj ki néhány stílust és oktatót is mielőtt leteszed a voksod valahova, ez segítheti az általános jógaélményedet, és saját tapasztalás alapján választhatsz. Mindazonáltal bármikor elmehetsz egy másik irányzat órájára aszerint, amire éppen igénye van a testednek, illetve lelkednek.

A cikk folytatása ITT található, ahol további jógatípusokat ismertetünk.

Borítókép: by rawpixel.com on Freepik

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok