Rólunk

A Jógapont a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola online életmódportálja.

A jóga szó elsődleges jelentése a szanszkrit judzs igei szótőből származik és fordíthatjuk többek között összekapcsolódásként, érintkezésként, kapcsolatként vagy akár együttállásként. Ez az összekapcsolódás Istennel történik, minden létező forrásával. A szó másodlagos jelentése rögzít, összpontosít, igába hajt vagy megzaboláz, mely jelentések arra utalnak, hogy a jóga folyamatát nem lehet elválasztani az érzékek szabályzásától. A Kathópanisad az érzelmek és a tudat szilárd ellenőrzés alatt tartásaként határozza meg a jógát. A Jóga-szútrákban az első fejezet második versében Patandzsali hasonlóan fogalmaz, s így ír erről: „jógas csitta vritti niródha”, vagyis a jóga az anyagi tudat működésének megfékezésére, illetve leállítására irányul. Az érzékkontroll viszont csupán eszközként szolgál arra, hogy segítségével a valódi cél, vagyis az összekapcsolódás irányába induljunk.

Bárhol is tartasz a jóga útján, a Jógaponton segítséget találsz a továbblépéshez, ha elakadtál, vagy a gyakorlásod megszilárdításához, ha már ezen az úton haladsz. A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola életmódportáljaként a Főiskola két évtizedre visszatekintő szakmai hátterével magunk mögött, tiszta forrásból származó tudással felvértezve segítünk újabb lépéseket tenni a jóga végső célja, az önmegvalósítás felé.

Főiskolánk jógarendszere a hinduizmus Brahmá-Madhva-Gaudíja-Vaisnava szellemi tradíciójához, tanítványi láncolatához (szampradája) tartozik, amely hagyomány sok ezer éves múltra tekint vissza és magába foglalja a jógatradíció teljes rendszerét. Ezen a tanítványi láncolaton keresztül érkezik hozzánk a lelki tudás, a jóga megfelelő gyakorlásának szellemisége, a folyamat megértéséhez és gyakorlásához szükséges felhatalmazás.