Hatha jóga ászana és ami mögötte van

2022. 08. 12. | Az én jógám, Életmód, Érdekesség

 

Amikor megismerkedtem a jógával, akkor nem volt még tudomásom arról, hogy a jóga és az ájurvéda tudománya mennyire is kéz a kézben járnak. Magára a jógára egy komolyabb egészségügyi kibillenés kapcsán találtam rá. Kerestem az utat, és a módszert, amivel megtudom magamat gyógyítani. És ezt az utat a jógában találtam meg. Az ájurvéda később érkezett az életembe, de amikor megismerkedtem India ősi gyógyító tudományával, akkor utólag is minden értelmet nyert.

Érdemes pár szót ejteni a betegségemről, hogy jobban megtudd érteni ezt a kapcsolódást a jógával és később az ájurvédával.
Az egész emésztőrendszerem begyulladt, hasi tályogom keletkezett és a folyamatos gyulladás miatt annyira lefogytam, hogy gyakorlatilag csont és bőr voltam. Egy pesti kórházba kerültem, ahol úgy akartak megműteni, hogy sztóma-zsákom legyen.

A későbbiekben Chron-betegséget diagnosztizáltak nálam.

Saját felelősségre hazajöttem a kórházból, és kerestem a természetes módját a gyógyulásnak. Ekkor találkoztam olvasmányaim során a jógával, és tettem szert életem első jóga könyvére, amiben pár ászanáról (testhelyzetről) kép is volt a könyvben.

Napi szinten elkezdtem különféle ászanákat gyakorolni, aminek a következménye az lett, hogy két hónap alatt annyira lokalizálódott a gyulladás, hogy Szegeden már úgy tudtak megműteni, hogy 20-20 centimétert ugyan kivágtak a vékony- és vastagbélből, de nem kellett kiültetést végezni.

A rehabilitációm tekintetében egyértelmű volt, hogy a jóga szerves részét fogja képezni az életemnek. És ehhez párosult még az ájurvéda tudománya is.

Meglepődve tudatosítottam, hogy – az ájurvéda által meghatározott három testtípus közül – a pitta jellemzésével gyakorlatilag rólam beszél. A jóga gyakorlatok pedig, amiket öntudatlanul választottam pont azok a gyakorlatok voltak, amelyek segítettek abban, hogy ez a testtípus tudjon harmonizálódni. Ezután nem volt kérdés számomra, hogy az ájurvéda tudománya által meghatározott elveket beépítem a mindennapjaimba, és jobban elfogok mélyedni ebben a tudományban, hogy végérvényesen meggyógyíthassam magam.

Az évek alatt sok mindent láttam és tapasztaltam a jógázással és az oktatásával kapcsolatban. Számomra az volt a legnagyobb meglepetés, hogy bár sokan azt hirdették magukról, hogy tradicionális vonalat képviselnek: nem tudtak semmit az ájurvédáról. Ha tudtak is, akkor meg nem vontak kapcsolatot a jógával. Innentől kezdve még nagyobb késztetést éreztem arra, hogy az emberek tudomására hozzam, hogy a jóga és az ájurvéda kombinációja egy olyan lehetőséget nyújt, amit valószínűleg te sem gondoltál volna.

Betegségeket lehet meggyógyítani, személyiséget lehet fejleszteni: mindezt olyan tudatos módszerekkel végezve, amelyek több ezer éve működnek.

Eleve a jóga nem csak arról szól, hogy ászana gyakorlást végzünk. Ennél sokkal több lépcsőből épül fel a jóga folyamata. De ha már az ászana gyakorlást kiragadjuk, akkor nézzük meg, hogy milyen hatások is tudnak megvalósulni. Először is,

minden egyes ászana (testhelyzet) máshogy hat az ájurvéda által meghatározott három testtípusra (váta, pitta, kapha).

Ha például felhalmozódik a testben a váta energia, akkor más gyakorlatokkal lehet csökkenteni ezt a felhalmozódást – és visszaállítani az egyensúly állapotát -, mint mondjuk abban az esetben, amikor a pitta energia halmozódik fel. A fókuszpontok kialakítása során is érdemes figyelembe venni a durvafizikai test sajátosságait a három testtípust illetően. A váta sérülékenyebb ízület- és izomrendszere bizonyos ászanák esetében a többszöri felvételt igényli. Míg a pitta maximalista és versenyző mentalitása a gyakorlatok feszültségmentes végrehajtásával képes elérni a megfelelő hatásokat.

Természetesen nem csak a testtípusok alapján tudjuk szemlélni az ászanákat, hanem a személyiségfejlesztő hatásokat illetően is.

Gondoltad volna, hogy minden egyes ászana különböző személyiségfejlesztő hatással bír?
Ha rendszeresen jógázol, és netalán már évek óta, akkor biztos vagyok benne, hogy tapasztalod magadon a jógagyakorlás áldásos, személyiségre gyakorolt pozitív hatásait: empatikusabb lettél, elfogadóbb, türelmesebb, kitartóbb, megértőbb, más szemüvegen keresztül vizsgálod már a világot, stb. Ezeknek a változásoknak a hátterében az ászanák állnak.

Természetesen a különféle testhelyzetek az energiaközpontok harmonizálásában is részt vesznek.

A jóga gyakorlás segít abban, hogy a 7 energia központ (csakrák) megfelelő módon tudjanak működni és funkcionálni.

Ehhez persze nem árt tudni, hogy melyik ászana melyik energiaközpontra fejti ki jótékony hatását. Például azt tudtad, hogy ha a kommunikációval vannak problémáid, mondjuk nem tudod kifejezni magad a környezeted számára, mert félsz a negatív visszajelzésektől és ezért inkább „lenyeled” a gondolataidat és érzelmeidet, akkor a torok csakrád területéhez tartozó kibillenések fognak testi tüneteket produkálni? Ilyen lehet a fülfájás, a váll- és torokproblémák. Jó lenne tudni, hogy melyek azok a gyakorlatok, amelyek a torok csakra területét stimulálják, ezáltal elősegítve az egyensúly állapotának a megteremtését?

Az ájurvéda tudományának részét képezi a durvafizikai és a finomfizikai test kapcsolatának, kapcsolódási pontjainak az ismerete. Ez a marma-pontok tudománya.

A marma-pontok olyan energiapontok, amelyek a test egészségét tartják fenn. Azonban, ha valamilyen betegség vagy egyensúlytalanság jön létre, akkor ezek a marma-pontok nem tudnak megfelelően funkcionálni. A különféle testhelyzetek végrehajtása során lehetőség van a gyakorlatok szabályos kivitelezésével ezeket az energia pontokat stimulálni.

Mondok néhány példát.

Az olyan elmeszintű kibillenések mint például, ha valaki túlságosan nagyra tartja magát, vagy azt érzi elvesztette a lelki egyensúly állapotát vagy a szeretet megélésével kapcsolatos kibillenéseket (hiányérzet a szeretet kimutatására, a szeretet elmúlásával kapcsolatos félelmek, gondoskodásra vágyás) tapasztal, akkor hajlamos a másikban történő folyamatos hibakeresésre. Esetleg, ha egy élethelyzetet nehezen tud elengedni, vagy, ha valakinek érzelmi kitörései vannak, olyan feszültséget tapasztal, ami a vágyak kiélésének hiányából fakad, illetve, ha valaki túlságosan manipulálja a környezetét, netalántán a szexualitással kapcsolatos kibillenésektől szenved, stb. – ezek mind a marma-pontok megfelelő stimulálásával megszüntethetők. A különféle ászanák különféle marma-pontokat aktivizálnak, ennek az ismeretével pedig mindenkinek lehetősége adódik arra, hogy érdemben képes legyen tenni a mentális egyensúlyáért.

A könyvem megírása arra sarkalt, hogy lehetőséget adjak egy áttekintésre,

mennyire sokrétű tud lenni az ászana gyakorlás, segítséget nyújthat abban, hogy megvizsgálhasd, melyik ászana milyen személyiségjegyet fejleszt, vagy épp megtudhatod, hogy melyik ászanák melyik energiaközpontoknak segítik elő a megfelelő működését.

Ha kezdő jógázó vagy és érdekel, hogy miért vannak ellenérzéseid bizonyos testhelyzetekkel kapcsolatban, vagy éppen miért mennek nehezebben bizonyos ászanák, szeretnél tenni az egészségedért durva- és finomfizikai szinten egyaránt, akkor biztos vagyok benne, hogy megfogod találni a kérdéseidre a válaszokat a könyv kezedbe vétele után, és segít még jobban elmélyedni a jóga és az ájurvéda tudományában.

Ha már oktató vagy és érdekel, hogyan tudnál minőségibb óratartást eszközölni, fejlődni a magánórák vezetésében, jobban megérteni a csoportos órákon tapasztalt jelenségeket, szintén jó szívvel ajánlom figyelmedbe ezt a könyvet.

Ennek a könyvnek a különlegessége, hogy ilyen formában, ezekkel a szempontokkal sem magyar, sem külföldi nyelven nem készítettek még összegzést.

Ezáltal most lehetőséged nyílik, hogy jobban ráláss a hatha jóga ászanáira és arra, ami mögötte van.

Hegedűs Zsoltnak, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola végzett jógamester szakos hallgatójának a Hatha jóga ászana és ami mögötte van című csodálatos könyvét ide kattintva te is megvásárolhatod.

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok