Mire figyelj jógázáskor, ha kapha a testtípusod?

2022. 10. 28. | Az én jógám, Jóga gyakorlás

 
Amit a Kapha dósáról tudni érdemes

A kapha testtípus alkati felépítésére a zömök testalkat jellemző, magasságukat tekintve pedig az átlagnál alacsonyabbak, de előfordulhat az is, hogy magasak. Testes alkatuk mellé rövid csontok párosulnak, nem rendelkeznek nagy hajlékonysággal. Ebből kifolyólag óvakodniuk kell az olyan testhelyzetektől, melyek nagymértékben a hajlékonyságtól függenek, ízületeik könnyen sérülhetnek. A kapha típusú személynek meg kell tanulnia elfogadnia önmagát és el kell kerülnie, hogy olyanba kényszerítse bele magát, amely természetellenes számára. Ilyen a túlzott diétázás, vagy az előbb említett, számukra nehezen kivitelezhető testhelyzetek. Ebben a testtípusban az elhízás főleg a gyomor és a comb területén történik. A túlsúlyból fakadóan a testtartásuk nem megfelelő, melynek következtében a szervezet gravitációs központja eltolódik. A kapha dósa nyálkát termel, mely a testben lefelé mozogva az ízületek körül felhalmozza a zsírt, továbbá a mirigyek megduzzadnak, kialakulhatnak ciszták és csont kinövések. A túlsúly és a gyenge keringés szövődményeként ízületi gyulladás léphet fel.


Image by shurkin_son on Freepik

A kapha típusra általában az jellemző, hogy a gyermekkor után az életmódjuk olyan formát ölt, mely nélkülözi a mozgást, és a fizikai aktivitást. Ezért gyakorlásuknak a többi testtípushoz képest aktívabbnak kell lennie, hogy az anyagcseréjük és keringésük megfelelő impulzust kapjon.

Kapha típusú jógagyakorlás

Gyakorlásuk ugyanakkor a fokozatosság jegyében valósuljon meg, különösen akkor, ha jelentős felesleggel bírnak, mivel gyenge keringésük miatt a túl intenzív gyakorlatok terhelhetik a szívüket.

Számukra olyan ászanázás a legideálisabb, amely során nagy mértékben tudnak izzadni, hőt termelni. Mentális tulajdonságaikból fakadóan, segíteni kell őket átlépni az általuk elképzelt határokon, amelyeknél jóval többet bírnak.

Az ülő testhelyzetekben a kaphák hamar elfáradnak és gondolatilag elkalandoznak. Ahhoz, hogy a meditáció számukra eredményes tudjon lenni, melegítő hatású pránájáma gyakorlatokat kell gyakorolniuk.


Image by shurkin_son on Freepik

A szúrjanamaszkára vinyásza tökéletesen hat a kaphára, az álló testtartások közül pedig a virabhadrászana és változatai, mert ezekben nem csak mozgás van jelen, hanem nyújtózás is. Olyan ászanákat kell gyakorolni a kapha típusnak, mely a mellkas területére hat intenzíven, mivel itt tud a kapha felszaporodni.

A mellkas nyitására tökéletesen alkalmasak a hátrahajló ászanák, melyek segítenek a kapha csökkentésében.

Az előrehajlásokat csak rövid ideig célszerű felvenniük, és azt is inkább érzelmi nyugtatás céljából. A lassú anyagcsere lassú emésztési folyamatot foglal magában, ezért törekedniük kell, hogy a belső hő megemelkedjen, kiváltképpen a köldök területén. Erre alkalmas a dhanurászana. A tüdő megnyitására a felszaporodott nyálka miatt van szükség, erre pedig a halászana alkalmas a leginkább.

A pangás és tompa gondolkodás ellen a pránájáma gyakorlatokkal kombinált ászanák javasoltak. A gyakorlás végén a kapha típusnak energetizálva kell éreznie magát, nyitott mellkassal és tüdővel. A tompultság állapotát hátrahagyva, éles elmével és érzékekkel folytathatja a napját.


Image by shurkin_son on Freepik

Cikk forrása: sdkyoga.com

(Borítókép: Image by shurkin_son on Freepik)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok