Műanyagmentes július – változtatni ér! Ismerd meg a 9R-t

2024. 07. 02. | Ökojóga

Szerző: Jógapont
 
Műanyagmentes július

Tudtad, hogy 2011-ben rendezték meg Ausztráliában az első műanyagmentes júliust? Aztán ez a “kihívás” nagyon gyorsan egy globális eseménnyé nőtte ki magát. Talán ez vált az egyik legjobb szemléletváltást elősegítő kampánnyá.

A műanyagmentes hónap egy kiváló lehetőséget nyújt ahhoz, hogy megpróbálhassunk valamivel környezettudatosabbakká válni, illetve különféle alternatívákat fedezni fel a berögződéseinken, szokásainkon túl, és változtatni. Mit gondolsz, belevágsz te is?

Persze azt azért ne feledd, ennek a célja nem az, hogy még bonyolultabbá tegye az életed, és csak frusztrációba csapjon át az egész, amiért nem tudod minden elképzelésed tökéletesen megvalósítani!

Ha lelkes vagy, az a legkirályabb, de ne told túl. A millió változtatási lehetőség közül biztosan találsz inspirálókat, válassz ki egyet, ami számodra élhető és sikerélményed lehet belőle. Ha így teszel, akkor végig tudod majd vinni, és talán egy szuper új szokásoddá válhat a hónap végére, aztán pedig akár egy életre is. Idővel pedig jöhet a következő…

És hogy mit válassz magadnak erre a hónapra?

Ennek a kiválasztásában segítségedre lehet az alábbi videó.

Hallottál már a 9R stratégiáról? Ha szívügyed a természetvédelem, és képben vagy a világ más részein zajló e témával kapcsolatos ötleteléseiről, gyakorlatairól, akkor valószínűleg igen. De, ha eddig nem jött veled szembe, viszont érdekel a téma, akkor most többet is megtudhatsz róla.

Kupás Dzseni a Szent István Egyetem Természetvédelmi szakán végzett, jelenleg pedig a BHF vaisnava jógamester szak egyik kedves – inspiráló és tettekre ösztönző – hallgatója, aki ezúttal egy zseni kiselőadást tartott arról, hogy mi is az a 9R és hogyan hasznosíthatjuk az életünkben.

Ez valójában egy családias hangulatú, online találkozó volt, de olyan klasszra sikeredett, hogy muszáj megosztanunk veled is, hátha számodra is ad néhány ötletet, és egy kis segítséget a változtatáshoz, egy tudatosabb, természetesebb júliushoz és/vagy egy hosszútávú életmódhoz is.

Mi pontosan a 9R ?

1. Rethink – gondold újra
2. Refused – utasítsd vissza
3. Reduce – csökkentsd
4. Replace – helyettesítsd
5. Reuse – használd újra
6. Repair – javítsd meg
7. Rot – komposztálj
8. Recycle – hasznosíts újra
9. Re-act – cselekedj
+1 : Refill – töltsd újra

A videóban Dzseni ezeket a pontokat teszi kézzelfoghatóvá, praktikussá, aztán szuper olvasnivalót is ajánl – nem a szárazabb fajtákból -, illetve válaszol arra a kérdésre is, ami gyakorta felmerül az emberekben, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos egyéni erőfeszítésnek vajon van-e igazi jelentősége, mennyire éri meg bármit is tennünk az ügy kapcsán.

Műanyagmentes júliusra (és életre?) fel! Eredményes inspirálódást, hajrá mindannyiunknak!

 

 

 

 

 

Borítókép: mrzphotoproducer

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok