Csomagolásmentes vásárlásOM

2021. 07. 28. | Ökojóga

Szerző: Csikós Judit
 

A műanyagmentes július ugyan a végéhez közeledik, de reméljük, korábbi cikkeink segítségével sikerült néhány új környezettudatos szokást beépíteni a mindennapjaidba, amelyeket ezen a hónapon túl is megtartasz. Wéber Szilvia Alma újabb 4+1 tippel segíti az átállást, tudd meg tőle a csomagolásmentes bevásárlás titkait!

Örömmel üdvözöltük a most július elsején hatályba lépő új műanyag törvényt, amely betiltja néhány egyszerhasználatos műanyagtermék forgalomba hozatalát, de sajnos ez a törvény nem érinti azokat az egyszerhasználatos műanyagcsomagolóanyagokat, amelyektől roskadoznak az üzletek polcai. Bár látunk törekvést arra, hogy minél több csomagolóanyag készüljön újrahasznosított és újrahasznosítható műanyagokból, de arra még várnunk kell, hogy a törvényi szabályozások és ezek mentén az ipari termelés eljusson odáig, hogy minden egyszerhasználatos műanyag termék forgalmazását és használatát magunk mögött hagyhassuk.

2015-ben a Kaliforniai és a Georgiai Egyetem valamint a Massachusettsi Óceánkutató Intézet munkatársai összefogtak, hogy elkészítsék az első átfogó elemzést, amely az ember által előállított anyagok közül a műanyagok mennyiségét vizsgálja 1950 és 2015 között.

A kutatás becslése szerint ez a szám 8,3 milliárd (!) tonna, amely optimistább becslés szerint 830 darab Gellérthegynek felel meg. Ebből 9% lett újrahasznosítva, 12% lett elégetve, és a maradék 79% közvetlenül a természetbe került. Az óceánon úszik, a föld alatt van elásva, vagy föld feletti lerakókban hever valahol.

 

 

 

ArtHouse Studio fotója a Pexels oldaláról

2015 óta számtalan ehhez hasonló, sőt frissebb adat is található a világhálón, az utóbbi években a témában megjelent tanulmányok száma egyre szaporodik, lépten-nyomon te is találkozhattál már ilyen cikkekel. Nem is említek itt most többet, inkább szeretném összefoglalni röviden, én hogyan próbálok tenni a hétköznapokban azért, hogy minél kevesebb egyszerhasználatos műanyag kerüljön a háztartásomba és végül a szemetesbe, onnan pedig valamilyen formában a természetbe.

Még ha a megjelent új műanyag törvény után bízhatunk is abban, hogy előbb-utóbb sikerül tiltólistára helyezni az egyszerhasználatos műanyagokat és megfelelő, újrahasznosítható alternatívára cserélni, a fenti számok alapján láthatjuk, hogy sajnos a szelektíven begyűjtött műanyagok aránya is nagyon kevés, tehát az újrahasznosítás sem tűnik jelenleg a legjobb megoldásnak.

Közel két éve döntöttem úgy, hogy törekedni fogok a csomagolásmentes vásárlásra. Még most sem mondhatom, hogy ezt teljes mértékben sikerült megvalósítanom, de azt gondolom minden lépés számít és a folyamatos törekvés az, ami hosszútávon eredményhez vezethet. Az ez idő alatt begyűjtött tapasztalataim alapján szeretnék most néhány tippet adni neked, ha úgy döntesz, te is szeretnél lépéseket tenni a háztartási műanyaghulladékod csökkentése érdekében. 

Hogyan
törekedhetsz a csomagolásmentes vásárlásra 4+1 pontban

1. Csomagolásmentes bevásárlóhelyek feltérképezése       

Térképezd fel, milyen csomagolásmentes bevásárlási lehetőség, bolt, vagy piac elérhető számodra. Jelenleg Magyarországon már 63 db csomagolásmentes bolt működik, és számuk folyamatosan növekszik, így talán van esély arra, hogy te is találhatsz egyet a közeledben.

A csomagolásmentes boltokban minden segítséget megkapsz, így ha bizonytalan vagy abban, hogyan működne ez neked a hétköznapokban, akkor is bátran menj be! Már önmagában különleges
élmény olyan boltba lépni, ahol vásárlás közben nem vagy marketingguruk célpontja, ahol élelmiszereket, natúr tisztítószereket és egyéb mindennapi használati tárgyakat árulnak, nem pedig különféle ipari termékeket.

Ha a te környékeden nincs ilyen, keresd meg a legközelebbi piacot. A legtöbb piacon van lehetőség saját tasakba, vagy dobozkába kérni, amit megvásárolni szeretnél. A piacokon jellemzően nincsenek előrecsomagolva a zöldségek, a gyümölcsök és a pékáruk, de gabonaféléket, magokat, aszalt gyümölcsöket, babféléket is kínálnak kimérve. Találhatsz itt tejtermék árusokat, akik szívesen csomagolnak hozott dobozokba, ami sajnos az egyéb élelmiszerboltokban nem jellemző.

A piacon légy résen, mert villámgyorsan dugják az árusok nejlonzacsiba a zöldséget-gyümölcsöt, ezért érdemes előre szólni, hogy semmiképp nem kérsz zacskót. A 4 db alma, 3 db körte, a zeller, a karalábé, a karfiol, a 4 szál répa, a fürt banán, a pár szem barack jól meglesznek zacsi nélkül is hazafelé. Az apró darabos gyümölcs, az eper, a málna, stb. pedig hozott dobozkákban szeret utazni.

2. Bevásárlókészlet összeállítása

Állíts össze egy bevásárló készletet, kosarat, vagy nagy vászontáskát, behúzós tasakokkal, háztartásodban fellelhető jól záródó dobozokkal, esetleg befőttesüvegekkel (amikor annyira nem szempont a súly). Ha fontos, hogy könnyű legyen a készleted és kis helyet foglaljon, a dobozok, üvegek egy részét helyettesítheted viaszosvászonnal bélelt szendvicses tasakokkal, például a sajtféléknek.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy lehetőleg már meglévő, dobozokat, táskákat, tasakokat válasszunk elsősorban, használjuk fel azokat kreatívan, amiket otthon találunk.
A szekrényben lapuló műanyagdobozokat, befőttes üvegeket vegyük elő, varrjuk meg a zöldséges-zsákokat függönymaradékból és csak kiegészítésként vegyük meg hozzá, ami még kell, például online No-waste shopokban.

Szükséged lesz:

  • 8-10 db kisebb- nagyobb behúzós vászontasakra, gabonaféléknek, rizsnek, hüvelyeseknek, zöldségnek-gyümölcsnek, tésztaféléknek, pékárunak. A lisztféléknek, az aprószemű szárazárunak egészen sűrű szövésű, a zöldségárunak pedig az átlátszó, hálós a legjobb választás.
  • 5-6 dobozra (vagy befőttesüvegre, csatos üvegre), ha kényelmesebb ebbe is tehetjük a liszteket, müzliket, egyéb szárazárut, de a tejtermékekhez, aszaltgyümölcsökhöz, apró gyümölcsökhöz elengedhetetlen, ám helyettesíthető viaszosvászon szendvicses tasakokkal (már vízzáró változatban is kapható), ami könnyű és kis helyet foglal.
  • néhány flakonra,tisztítószerekhez, folyékony tisztálkodószerekhez, ecethez, tejhez, bár ez utóbbit több helyen saját visszaváltható üvegekben adják.
  • az igényeidhez passzoló méretű 1 vagy 2 vászontáskára, vagy kosárra, esetleg hátizsákra, gurulós táskára.

 Ha belekezdünk ebbe az izgalmas kalandba, fokozatosan kialakul a személyre szabott bevásárlókészletünk, amivel felfegyverkezve érdemes elindulnunk otthonról minden nap.

3. Tisztító- és tisztálkodószer alternatívák felkutatása

Itt a mindennapi vásárlásokra fókuszálunk és elsősorban az élelmiszerekre, de emellett említésre érdemes a tisztálkodó és tisztítószerek beszerzése, mert szintén nagyon jelentős mértékű
műanyaghulladékot dobunk ki, ha a jelenleg megszokott módon vesszük meg az ilyen szereket.

Általában újrahasznosítható csomagolásban kaphatjuk már meg a tisztító és tisztálkodószerek többségét, de sajnos egyelőre az újrahasznosítás sem tud lépést tartani ezek mennyiségével,
még így sem, hogy csak csekély százalékban kerül begyűjtésre az ilyen típusú műanyag. A csomagolásmentes boltokban megvásárolhatod a tisztító és tisztálkodószereket, krémeket is kimérve, vagy visszaváltható, többnyire üvegtégelyekben, például az arckrémeket, krémdezodorokat, fogkrémeket, egyebeket.

Ha nincs ilyen bolt a közeledben, találhatsz néhány egyszerű receptet az interneten ezek házi elkészítéséhez, azt a néhány alapanyagot pedig, amire szükség van ehhez, gyógyszertárakban,
drogériákban beszerezheted.
Használhatsz például kéziszappanokat, de emellett tustömböket, kézisamponokat is lehet találni már néhány nagyobb drogéria polcain. Ezek egyszerű papírcsomagolásban vannak, ami kevésbé szennyezi a környezetünket, de persze a csomagolásmentes boltokban ezeket is teljesen csupaszon veheted meg, csodás illat és forma kínállattal,
így akár már csak ezért is érdemes célba venned időnként egy ilyen üzletet, még ha kicsit távolabb is esik tőled.    

4. Saját zsák vagy lebomló csomagolás

Ha közel, s távol sincs számodra elérhető csomagolásmentes bolt, sem piac és csak nagyáruházban, vagy helyi kis boltban van lehetőséged vásárolni, varrj, vagy vegyél többször használatos zöldség, és pékáru vásárló zsákokat és lehetőleg újrafelhasználható, papír, vagy egyéb lebomló csomagolású termékeket válassz. Már több nagy üzletlánc árul zöldséges és pékárus újrahasználható tasakokat, a nagyobb darabos zöldség-gyümölcsöt pedig hagyd szabadon, általában már sehol sem szólnak a pénztárnál, ha 5 alma közül csak az egyiken van címke.

A plusz 1 pont:

Mindig, minden körülmények között legyen nálad a bevásárlókészleted, vagy annak egy minimalizált változata! Így ha csak beugrasz hazafelé a boltba egy-két dologért, akkor sem kell majd műanyag zacskót tépned a kiflinek vagy bevásárlószatyrot venned a pénztárnál.

Kívánom, ha elindulsz ezen az izgalmas úton sok örömben és felfedezésben legyen részed, és törekvésed legyen töretlen, még ha nem is sikerül mindig minden körülmények között csomagolásmentesen vásárolnod. Ne feledd, minden egyes lépés számít! Ahogy Sylvia Earle mondja: „Egyvalaki nem tehet meg mindent, de mindenki megtehet egyvalamit”

(Borítókép: Sarah Chai fotója a Pexels oldaláról)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok