Szabadulj ki a műanyag fogságából! Tippek egy természetesebb otthonhoz

2021. 07. 02. | Ökojóga

Szerző: Csikós Judit
 

A 21. századi átlagember által termelt műanyagszemét az egyik legnagyobb kihívás a környezetvédelemben, de egyben az is, amin a legegyszerűbben változtathatunk mindennapi életünkben. Weber Szilvia Alma praktikus tippeket ad a műanyagmentes július apropóján arra, hogy hogyan csökkentsük a kidobott műanyag mennyiségét otthonunkban.

Képzeld el, hogy otthonodban a megszokott használati tárgyak nagy része már nem műanyag, a tisztálkodószerek, a tisztítószerek az élelmiszerek többsége műanyag csomagolás nélkül, vagy természetes módon lebomló csomagolásban kerül a háztartásodba. Bármelyik helyiségbe lépsz is megnyugtató természetesség légköre uralkodik, egyre inkább olyan tárgyak vesznek körül, amelyekre valóban szükséged van, használatuk közben és után nem terheled környezetedet. Érzed, ahogy otthonod egyre harmonikusabbá válik, lelked pedig könnyebbé, mert tudod, hogy életmódoddal egy szebb és tisztább jövőért teszel minden egyes nap.

Hogyan csökkentsük a műanyagok használatát a háztartásban?

A lakás két fő területét, a konyhát és a fürdőszobát vizsgáltam műanyagmentesítő szemszögből, mert úgy tapasztalom, ezekről a helyekről származik a háztartási műanyaghulladék legnagyobb része, és mert a műanyagok onnantól okoznak igazán nagy bajt, ha hulladék lesz belőlük, ezért elsősorban a műanyaghulladékokat céloztam csökkenteni. Arra jutottam, hogy mindkét helyiségben a használati tárgyak műanyagmentes verzióra cserélése mellett a csomagolóanyagok mennyiségét kell visszaszorítanunk.

A konyhában

A csomagolásmentes boltokban sokféle újrahasználható konyhai és fürdőszobai eszközt beszerezhetünk. (Kép: Polina Tankilevitch, Pexels)

A mosogatáshoz használhatunk luffa-tök szivacsot, nagyon szuper. Az elsőre durvának, keménynek tűnő anyag a víz hatására pihe-puha lesz, mégis a textúrája miatt kiválóan tisztít. Műanyag dörzsit helyettesíthetjük a klasszikus, jól bevált fémdörzsivel, vagy természetes, lehetőleg növényi alapú kefékkel. A tisztítószereket kiválthatjuk egyszerűen elkészíthető házi szerekkel, vagy vásárolhatunk csomagolásmentes boltokban kimérve, természetes alapú mosogatószereket, illetve mosogatószappant. Rendelhetünk online, ahol a no waste webshopok a mosogató és tisztítószerek több természetesen lebomló és csomagolásmentes alternatíváját is kínálják. Így megelőzhetjük, hogy sok-sok műanyagflakont megvásároljunk, majd végül kidobjunk. Ne vegyünk műanyagból készült tárolóedényeket a jövőben, a meglévőket pedig használjuk, amíg csak tudjuk, majd fémből, vagy üvegből készültekkel pótoljuk, csakúgy, mint az egyéb használati eszközöket, edényeket, főző, sütő lábosokat, tálakat. A fémlábos legyen 100%-ban fémből a fakanál pedig fakanál, nem más…

A fürdőszobában

Mosható és lebomló konyhai és fürdőszobai termékek

Ez a kedvenc területem, itt a műanyagcsökkentés miatt felkutatott és használt mosakodó és tisztálkodószereimet nagyon megszerettem.

Kéziszappan

Azok a jól bevált, régi szappanok mindenféle csodás illattal, elég nagy vegán választékkal, nem is értem miért cseréltük őket le. Egyetlen hátránya a valamivel több a lerakódás, ami keletkezik utána a mosdóban, kádban, de mindenképp megéri kicsivel többet törölgetni miattuk.

Tusfürdő

Kézi, tömbtusfürdők, kicsit más összetételűek, mint a kéziszappanok, egyáltalán nem szárítják a bőrt, és kevesebb lerakódást hagynak maguk után.

Sampon

Soha többet flakonos sampont! Már egyre több féle szilárd sampont lehet kapni a nagyobb drogériákban is és nagyon egyéni, hogy kinek melyik válik be, de érdemes próbálgatni az elérhető választékból. Általában közép vagy magasabb ár-kategória, cserébe viszont tovább elég, mint a legtöbb flakonos változat. Kicsit kevésbé habzik, célszerű minden alkalommal egymás után kétszer hajat mosni vele, ahogy a fodrászok is ajánlják sampontól függetlenül. Második mosásnál már jobban habzik, ragyogóan tisztít és ápol.

Hajbalzsam

Elérhető kézi, tömb formában is, nekem nagyon kellemes használatú, kiváló hatású fajtát sikerült találnom. Természetesen ez is nagyon egyedi, hogy kinek melyik válik be és ebből viszonylag kevesebb félét lehet még találni, de érdemes keresgélni, próbálgatni. Az enyém meglepő módon kissé habzik, mint egy sampon, ezért könnyű használni és nagyon puha, sima és fényes lesz a hajam tőle.

Dezodor

Szintén elég sok féle alternatívája létezik a műanyag csomagolású dezodoroknak. A házi készítésű dezodorkrémek mellett, a visszaváltható tégelyes, papírdobozos, vagy a hagyományos kristálydezodorok elérhetőek. Interneten már elég sok félét rendelhetünk ezekből, vagy találhatunk egyszerűen és gyorsan elkészíthető recepteket ezekhez.

Fogkrémek, fogkefék

Sok mindennapi termék könnyen helyettesíthető környezettudatos alternatívákkal. (Fotó: Monstera, Pexels)

Visszaváltható csomagolásban, krémek, porok elérhetőek, már gyermekeknek is, de házilag is készíthetünk. Fogkefék közül a fából készült a legjobb, lehetőleg nem a bambusz, mert az nagy ökológiai lábnyomot hagyva, messziről érkezik hozzánk. A leginkább elérhető az újrahasznosított műanyag verzió, ha egyéb fából készült verziót nem sikerül beszereznünk.

Egyéb lemosók, krémek

Keressük a visszaválható csomagolásúakat.

Egyéb tárgyak, például borotvák

Fém-fa változatok elérhetőek, illetve újrahasznosított és újrahasznosítható verziókat is lehet már kapni.

A fürdőszobában használatos dolgok közül tudom, nem lehet mindent ilyen módon beszerezni, vagy elkészíteni, de amiből nem találunk műanyagmentes változatot, ott figyeljünk arra, hogy legalább újrahasznosítható anyagú, vagy csomagolású legyen, amit vásárolunk, és miután kifogytak, természetesen gyűjtsük ezeket szelektíven.

Műanyagmentesítő tippek az egész lakásra

Használjunk természetes anyagból készült kiegészítőket és bútorokat. ( Fotó: Charlotte May, Pexels)

Törekedjünk arra, hogy mostantól kezdve lehetőleg természetes anyagból készült bútorokat és lakberendezési tárgyakat, szőnyegeket, terítőket, függönyöket, tároló és dísztárgyakat vásároljunk. A használati tárgyakat, gépeket javíttassuk meg, ha elromlanak.  Minden meglévő tárgyat használjuk, amíg csak lehet, ha pedig már végképp nem szeretnénk őket otthonunkban látni, adjuk el, vagy ajánljuk fel ajándékba, lehetőleg minél később kerüljenek hulladéklerakókba.

A műanyagcsökkentésre való törekvés nem könnyű, de izgalmas és örömteli kihívás, és ami a legfontosabb, minden apró lépés számít. Csatlakozz a műanyagmentes júliushoz te is, ebben a hónapban figyeld még jobban, mi kerül be a háztartásodba, majd onnan ki és törekedj a (műanyag) csomagolásmentes vásárlásra!

Csodás júliust kívánok neked!

(Borítókép: Ron Lach, Pexels)