Tanulj meg lazítani jóga nidrával!

2022. 11. 04. | Az én jógám, Életmód

 

jóga nidrá kifejezés a szanszkrit nyelvből származik, „jógikus alvást” jelent.

Emellett számos egyéb kifejezés is létezik a jóga nidrára, mint például a tudatos ellazulás, dinamikus alvás, pszichikus alvás, mély relaxáció, de egyik kontextus sem írja le olyan pontosan azt a speciális helyzetet, amit ezzel a technikával elérhetünk, mint maga a jóga nidrá kifejezés.

Aki nem ismeri a metódust, azt gondolhatja, hogy ez egy tudománytalan területe a jógának, hiszen mindenki szokott aludni, ezért nincs abban semmi érdekes. Külső szemlélő számára végtelenül egyszerűnek és unalmasnak tűnik a módszer, hiszen majdnem az egész foglalkozás ideje alatt a test háton fekvésben helyezkedik el. Ez látszólag egy passzív állapot, azonban ilyenkor az agy éberen dolgozik. Ezen tények tudatában, ha belegondolunk, nincs is annál nehezebb dolog, mint kényelmes fekvő helyzetben csukott szemmel koncentrálni arra, hogy a tudatunkat egy magasabb dimenzió elérésére fókuszáljuk.

Photo by Karolina Grabowska

jóga nidrá metódus segítséget nyújthat korunk embere számára szellemi, fizikai egyensúlyának fenntartásában, visszanyerésében, s utat nyithat a lelki megértés kifejlődéséhez.
Vegyük sorra most a terápiás alkalmazásának lehetőségeit:

Jóga nidrá a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében

Ma Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak. A jóga nidrá széles körű alkalmazására így különösen nagy szükség lenne, nem csak a már kialakult betegségek kiegészítő terápiájaként, de a megelőzésben is. A jóga nidrá módszere egyszerű, mégis rendkívül hasznos: a relaxációra adott pozitív pszichés és idegrendszeri válaszok hatására csökken a szívfrekvencia, a vérnyomás és a szív izomzatára háruló terhelés.

Jóga nidrá a daganatos kórképek gyógyításában

A hazai statisztikák a szív- és érrendszeri betegségek mellett a daganatos betegségeket jelölik meg a vezető halálokok között. A pszichológiai kórkép a daganatos betegségeknél jóval összetettebb. Több tényező együttes hatása indítja el a rákos sejtek képződését, ami az immunrendszer gyengülését eredményezi. A rák diagnózisa félelmet kelthet, ami mérhetően megjelenik az idegrendszer működésében, amely tovább ronthat a kialakult helyzeten.

A stressz rossz hatással van a védekező rendszerre, működését azonban a jóga nidrá egyértelműen megsegítheti és támogathatja. Ma a világ számos pontján kiegészítő terápiaként alkalmazzák a metódust, különböző meditációs és imaginációs terápiákkal ötvözve.

Jóga nidrá és az alexithymia

Kutatások bizonyítják, hogy az elfojtott és meg nem élt érzelmek milyen károkat okoznak az emberi pszichében és a testben. Alexithymiának nevezik az a rögzült haszonelvű gondolkodásmódot, ami képtelenné teszi az egyént mélyebb érzései, érzelmei kifejezésére. Ezek a nem megélt érzelmek elfojtásra kerülnek a tudatalatti régióban, és olyan destruktív módokon nyilvánulnak meg, mint a magas vérnyomás, bélgyulladás, gyomorfekély, ekcéma, vagy az asztma. A jóga nidrá gyakorlata során megnyílhat a kapu a tudatalatti világába, ahol a technika alkalmazásának segítségével enged a tudat alatti feszültség, ami végül a testi tünetek enyhülését eredményezi.


Fotó: Andrea Piacquadio

Jóga nidrá és az álmatlanság

Az álmatlanság jelensége többnyire a végletes idegrendszeri működéssel hozható összefüggésbe. Az álmatlanság két fő kategóriáját különíthetjük el.

Az egyik esetben az álmatlansággal küzdő személy nem tudja elengedni a mindennapok eseményeit, így képtelen az ellazulásra, elengedésre. Folyton tevékeny és nem tudja elképzelni azt, hogy megengedje magának a nyugalom átélését. Esetükben kiválóan alkalmazható a nidrá módszere speciális légzőgyakorlatokkal kiegészítve.

A másik esetben alig történik fizikai és szellemi aktivitás, így nem kapja meg a szervezet a szükséges eustressz szintet, ami fontos az egészség fenntartásában. Ezeknek a személyeknek az életében a mindennapok nem tartogatnak kihívást. Az ő esetükben elengedhetetlen a jóga nidrá fizikai aktivitással párosított gyakorlása.

Jóga nidrá és a függőségek

Releváns kutatások kimutatták, hogy minden függőség hátterében az ellazulás képességének a hiánya húzódik. Valójában ezt a képességet is éppúgy tanulni kell, mint sok más dolgot.

A kábítószer, a dohányzás, a kávé és minden doppingszer ugyanúgy egy mélyen gyökerező probléma önbüntető kivetülései. Gyógyulási ütemük sok mindentől függ, de jelentős szerepe van az adott személy motiváltságának is. Kimutatták, hogy a jóga nidrá alkalmazása megteremti a jólét érzését, ami ellensúlyozza a szenvedélyek utáni túlzott vágyak kialakulását.

Jóga nidrá és a nőgyógyászat

A nidrá módszerét, jelentős fájdalomcsökkentő hatásának köszönhetően a nőgyógyászat valamennyi területén széles körben alkalmazzák. Az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatása jelentős. Mivel a módszer alkalmazásával megfigyelhetjük az elménkben zajló folyamatokat, tudatos szinten tehetünk intézkedéseket a problémák elhárítására, megelőzve ezzel a súlyos nőgyógyászati betegségek kialakulását.

Hazánkban a kismama jóga kapcsán vált ismerté és széles körben elterjedté a jóga nidrá használata. A jóga nidrá gyakorlatával a várandósság során tapasztalt stressz-szint csökkenthető, amely kiváló hatással van az édesanyára és ezen keresztül a magzatra is. A metódus tartós használata megteremtheti azt a belső nyugalmat, ami a nőket – folyamatosan változó életük során – minden életszakaszon átsegíti.


Image by Freepik

Ha szeretnéd elsajátítani ezt a módszert, akkor ez a 3 alkalmas alaptanfolyam novemberben indul Budapest belvárosában. Ide kattints a részletekhez: Jóga nidrá és pránájáma alaptanfolyam

 

Cikk forrása: Strasser Annamária: A jóga nidrá. (Szakdolgozat. Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, Budapest, 2015.)
(Borítókép: Image by yanalya on Freepik)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok