Tisztelet, mint a fejlődés kulcsa

2022. 11. 14. | Életmód, Filozófia

 

Ez egy két részes cikksorozat második része, ha nem olvastad az első részt, akkor ide kattintva megteheted: Létezhet szeretet tisztelet nélkül?, hiszen az adja az alapot (a tisztelet általános és mélyebb fogalmáról, az emberi kapcsolatokról, értékekről, és eljutottunk odáig, hogy a tudatunk állapota meghatározó a tisztelettel kapcsolatban is), most pedig folytatjuk a gondolatmenetet, a végén egy kis gyakorlati inspirációval.

Az értékrend súlya 

Úgy tűnik tehát, hogy az értékrend fontos szerepet játszik a kutatásunk során. Ha valamit értékesnek tartunk, akkor más szemmel nézünk rá. Ha van egy ócska papírdoboz az utcán a kuka mellett, valószínűleg nem fordítunk rá túl sok figyelmet, van elég dolgunk. De ha valahogy a tudomásunkra jut, hogy ebben a papírdobozban 125 millió Forint található, akkor nagy eséllyel érdemesnek tartjuk arra, hogy behatóbban is foglalkozzunk vele.

Tehát az értékrendünk meghatározza a másokhoz fűződő viszonyulásunkat, a döntéseinket is végül az értékrendünk alapján hozzuk meg, s ez alapján fogunk cselekedni vele kapcsolatban.
Ha pedig az értékrendemben azok a dolgok élveznek prioritást, amivel másoknak örömet okozhatok, akkor egy megint más színben látom az egész jelenetet.

Fotó: Ételt az Életért Alapítvány


Eddig oké. Akkor már csak az a kérdés maradt hátra, hogy ha a tisztelet képessége az értékrendem minőségétől függ, akkor mitől függ az értékrendem és hogy miképp tudom azt fejleszteni? 

A tisztelet fejlesztésének útján 

Ki gondolná, hogy egy ilyen egyszerű(nek tűnő) dolog, mint egy tulajdonság, jelen esetben a tisztelet, ilyen mélységekig vezet. Az a csodálatos a védikus tanításokban, hogy minden mindennel összefügg, és minden apró dolognak mélysége van, csak egy kicsit tovább kell gombolyítani a fonalat. 

Szóval mindannyiunk egyéni értékrendje attól függ, hogy milyen tetteket hajtottunk végre ezidáig. A karma törvényéről biztosan hallottál már, bármit is tegyünk, minden egyes cselekedetünknek van visszahatása. Ha pedig elfogadod a reinkarnációt (lélekvándorlást), akkor abban benne van az is, hogy a cselekedeteink és azoknak a visszahatásai életről életre velünk tartanak. Így itt és most, amilyen jelenleg a természetünk, a vágyaink, és az értékrendünk is, az mind a korábbi tetteink visszahatásának az eredménye. Ez így rendben? 

Na jó, megtudtuk, hogy az értékrendünk korábbi tetteink visszahatásaként alakult ki, és akkor most mi van? Valami másként fog ezután történni? Nagy valószínűséggel nem. Attól, hogy tudjuk ezt magunkról, még nem változnak meg a hajlamok és a vágyak a tudatunk mélyén.
De akkor miképp lehetséges kedvezővé alakítani őket? Hogyan tudnánk javítani a természetünkön, az értékrendünkön? A válasz az, hogy sehogy. Ez nem lehetséges, mert nem ismerünk olyan gyógyszert, amely át tudná írni a múlt tetteinket. Azt már megtettük, s ezen nem lehet változtatni. 

Tehát akkor természetünket nem tudjuk megváltoztatni. Legalábbis hétköznapi eszközökkel nem. Ez utóbbi mondat viszont azt sugallja, hogy azért mégiscsak kell legyen valami megoldás.  

Különleges technikák a változásért

Igen, valóban léteznek ilyen technikák, melyek nem is túl bonyolultak még a hétköznapi emberek számára sem, és túlságosan hosszú előtanulmányokat sem igényelnek. Azonban ki kell hangsúlyozni, hogy még ha sokak számára el is érhetők ezek a módszerek, hatásukat csak bizonyos feltételek mellett fejtik ki teljes mértékben.  

A legfontosabb ilyen feltétel a tudatosság. Ha a tudattisztító folyamatok végzése közben hagyjuk, hogy figyelmünk elkalandozzon, illetve nem teszünk erőfeszítést arra, hogy erősítsük a koncentrációs képességünket, az képes a végletekig lelassítani a tisztulás folyamatát. 

Egy másik ilyen fontos feltétel, hogy legyünk folyamatos kapcsolatban olyan személyekkel, akik maguk is ezt az utat járják. Különlegesen értékes számunkra azoknak a társasága, akik már nagyon fejlett szintet értek el ezen az úton. Ők nagyon sok fontos tanáccsal tudnak ellátni bennünket, melyek nélkül sok esetben nem is tudnánk túllépni egy adott szakaszon. 


Fotó: SRST

Vannak még további feltételek is, amelyek szinten jelentősen javítják a hatékonyságot, de azokkal ráérünk később is foglalkozni, ha már az első lépéseket megtettük. A tudattisztítás útja rendkívüli, felemelő élményekkel gazdagítja az embert. Ahogy kezdünk megszabadulni a korábbi tetteink súlyától, azzal kezdünk megszabadulni a jelenlegi késztetéseinktől is, melyek sokszor olyan cselekedetekre sarkallnak bennünket, melyekről tudjuk, hogy csak baj lesz belőle. Végül, de nem utolsó sorban azt is érdemes megemlíteni, hogy a belső természetünk tisztulása a látásmódunk tisztulását vonja magával. 

Azonban, ha tisztább a fejünk, azaz oldódik az egoizmusunk, akkor azzal képessé válunk arra, hogy másokban is meglássuk a jó tulajdonságokat és értékelni tudjuk őket. Ez pedig a tiszteletünk fejlődését jelenti, amely a fejlődés mértékében enyhíteni fogja a személyes kapcsolatainkban tapasztalható nehézségeket. Ha pedig többen is gyakoroljuk e folyamatot, akkor, mint egy közösség, egyre kevésbé fogjuk tapasztalni a közösségekre jellemző problémákat. 

Vigyázat, megváltoztatja az életed! 

Most, hogy ilyen sok áldásos hatásáról hallottunk, felmerülhet az ártatlan, gyermeki kérdés: valójában mi is ez a módszer, amiről szó van?
A módszert a szakértők mantra-meditációnak nevezték el, a védikus irodalom pedig a harináma szakkifejezést használja. A mantra szó egy különleges potenciával felruházott szóra vagy szókapcsolatra utal, melynek kiejtése a megfelelő koncentráció esetén kedvező hatással van a tudatra. Sok ilyen mantra létezik. 

A Védák véleménye szerint azonban a leghatékonyabb mantra a tizenhat szóból álló mahá mantra (bár valójában 3 szó ismétlődik egy bizonyos sorrendben). Ez a mantra így szól:

Haré Krisna, Haré Krisna, Krisna Krisna, Haré Haré,
Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré. 

Amikor a mantra-meditációt gyakoroljuk, akkor ezt a mantrát ismételjük sokszor egymás után, s közben teljes figyelmünket a szavak hangzására irányítjuk. Amint sikerül ez a teljes koncentráció, azt azon nyomban észrevesszük. Teljes mértékben megváltozik a tudatállapotunk: egy békés és rendkívül örömteli hangulat lesz rajtunk úrrá. Igaz, hogy amint befejezzük a gyakorlást (vagy ha kizökkenünk a meditációból), ez a különleges tapasztalat valamennyire (vagy néha teljesen) visszahúzódik, de már nem ugyanarra a szintre, mint azelőtt volt. Minél többször és minél mélyebben sikerül figyelmünket kizárólag a szavak hangzására irányítani, annál nagyobb mértékben tisztul a tudatunk is a korábbi hajlamainktól és vágyainktól. Így aztán fokozatosan egyre tisztább és kedvezőbb természetre teszünk szert. 


Fotó: Iskcon Dwarka Delhi

Ez a mantra mindenkinél működik, aki figyelmet szentel a két legfontosabb feltételre, a tudatos figyelem összpontosításra, és egy szakavatott gyakorlóval való folyamatos konzultációra. Tekintet nélkül a nemre, fajra, vallási hovatartozásra, bárki megtapasztalhatja ennek az ősi mantrának az áldásos hatását. Jelenleg a Földön több tízmillió ember ismétli rendszeresen, s kapja meg az olyannyira kívánatos eredményét az erőfeszítésével arányos mértékben. 

A védikus tudomány olyan tudásban szeretne részesíteni bennünket, melynek révén meg tudunk tanulni másképp élni, s így képesek leszünk a hétköznapi, sőt az evilági nehézségek fölé kerekedni.  

Ha pedig úgy érzed, hogy hallanál még magáról a tisztelet témájáról többféle megvilágításból is, jószívvel ajánlom a következő nagyon színvonalas programot, ide kattintva találod a részleteket: Létkérdés konferencia 

A 2 részes cikksorozat forrása: Gyöngyösi László – Egy lépés a tisztelet kultúrája felé című szakdolgozata, Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola, Budapest, 2011
(Borítókép: Image by pch.vector on Freepik )

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok