Milyen az ideális jógikus napirend?

2024. 05. 14. | Ájurvéda, Életmód

 

Napi időbeosztás az ájurvéda szerint

Ahogy a napszakok váltakozásában, úgy a szervezetünk működésében is egyfajta ciklikusság figyelhető meg, amely mindkét esetben egy kifinomult rendet alkot. Mindennek megvan a saját ideje és természete. A napszakoknak meghatározó hangulatuk és hatásuk van, amely felosztja a napot különböző részekre.  A kialakuló rendet figyelembe véve szerencsés, ha a jógagyakorlásunkat és az egyéb napi tevékenységeinket a megfelelő időben végezzük. Az alábbiakban az ájurvéda elveire építkezve egy ideális napirendet ismerhetünk meg.

Az ájurvéda tanításai szerint az anyagi világot és a testünket az öt őselem (az éter, a levegő, a tűz, a víz és a föld) alkotja. Az őselemek különféle kombinációi hozzák létre a természetet irányító rendező elveket. Ezeket a rendező elveket vagy energiákat dósáknak hívják, és név szerint a következőek: váta, pitta és kapha.

Hogyan kerülj összhangba a dósákkal?

A dósák olyan erők, amelyek az őket alkotó elemek energiáit és tulajdonságait nyilvánítják meg. 

◦ A váta dósát az éter és a levegő elemek építik fel, így ez az energia a mozgékonyságot, az áramlást és a könnyedséget képviseli.
◦ A pitta dósa a tűz elemből épül fel, ezért a lebontást, az átalakítást és a hőt irányítja.
◦ A kapha dósát a víz és a föld elemek alkotják, ebből adódóan ez a rendező elv a stabilitást, a nedvesítést és a raktározást felügyeli.

A három dósa a természetben és a szervezetünkben egyaránt képviseltetik a fentebb felsorolt jellemzőket.

A szervezetünkön belül a dósák irányítják az emésztést és az anyagcsere-folyamatokat, a testen belüli mozgást és változást, az aktivitást és a pihenést, valamennyi élettani folyamatot. A test különböző részeinek feladatellátásáért más-más dósa felelős, működésükben jól kivehető dinamika nyilvánul meg.

A dósák dinamikája a nap folyamán is megfigyelhető, az egyes napszakokban más energia működése aktívabb. Hajnalban és délután a váta hangsúlyosabb, délelőtt és este a kapha működése a meghatározó, míg napközben és éjszaka a pitta a domináns. A 24 óra alatt kétszer ismétlődnek az irányító energiák.


Fotó: InnaVlasova

Mi magunk is részei vagyunk a természetnek, és ha figyelembe vesszük törvényeit, vagyis a három rendező elv működésével összhangban élünk, akkor kialakul életünkben az egészség és a harmónia. Próbáljunk meg egyensúlyt teremteni a munkára, a tanulásra, a jógázásra, a pihenésre és a családi életre szánt idő és energia között, az egyes tevékenységeket azokban az időszakokban végezve, amikor a dósák működése éppen azt támogatja.

Az ideális napirend

Hajnali 02:00-06:00 között a váta dósa a domináns.

A váta mozgékonyságát meglovagolva érdemes ebben az időszakaszban felkelni. A legideálisabb napfelkelte előtt két órával, kb. hajnali 4-kor. Ébredés után történjen a reggeli tisztálkodás, hogy testünk könnyűvé váljon, megszabaduljon az éjszakai méregtelenítés és a másodlagos emésztés (sejtszintű anyagcsere) következtében keletkezett anyagcseretermékektől.

Ezek a levegő elem uralta órák alkalmasak a reggeli pránájáma gyakorlására, valamint a mantra-meditációra, a tanulásra és mindenfajta lelki gyakorlat végzésére. Reggel az elménk frissebb, fogékonyabb az intellektuális folyamatokra.

A délelőtt 06:00-10:00 közti időszak a kapha dósához tartozik, amelynek jellemzője a szilárdság és a kitartás.

Ezt az erőt kihasználva délelőtt érdemes a nehezebb (esetleg fizikai) munkákat végezni. A reggeli elfogyasztása 08:00 körül ajánlott, mert ebben az időszakban elfogyasztott étel megfelelő módon tud beépülni a szervezetbe.

10:00 és 14:00 óra között a kapha szilárdságát a pitta ereje váltja fel, még mindig szerencsés a nehezebb munkát ekkortájt végezni.

A nap közepén éri el a Nap legmagasabb helyzetét, ezzel összhangban a pitta dósa is a legtüzesebb erejét. A tűz elem lebontó/átalakító hatását felhasználva dél és egy óra magasságában fogyasszuk el ebédünket, amely az étkezések közül a legbőségesebb legyen, mivel a pitta hatékonyan megtámogatja az emésztést.

A 14:00-18:00-ig tehető délutáni órák a váta dósa befolyása alatt telnek.

Kora délután szerencsés könnyebb (esetleg intellektuális) munkákat csinálni, késő délután pedig testmozgást végezni. Miután az ebéd elhagyta gyomrunkat, gyakorolhatunk jóga-ászanákat. Ászanázás után hasznos relaxációt alkalmazni, hogy elengedjük a napi feszültségeket, a gyakorlások után pedig a délutáni tisztálkodást megejteni, hogy a nap során ránk rakódott piszoktól és izzadságtól megszabaduljunk. Este, közvetlen lefekvés előtt nem kedvező zuhanyozni, mert élénkítő hatással bír és nem támogatja az elalvást.

A váta dósa aktivitását 18:00-tól a kapha dósa passzivitása váltja fel.

Így kora este érdemes visszavonulni a mozgékony cselekedetektől és áttérni a visszavonultabb és csendesebb tevékenységekhez, mint például a barátokkal, családdal való törődés, az olvasás, a meditáció és a lelki gyakorlatok végzéséhez. A vacsorát 18:00 körül fogyasszuk el. Este 22:00-ig hasznos ágyba bújni és aludni, mert a kapha hatása, elnehezítő jellege eddig tart.


Fotó: chamanexperience

Az éjszakai órákat mély alvásra szánjuk, mert 22:00-02:00-ig történik meg a szervezet méregtelenítése és sejtszintű anyagcseréje, amelyet a pitta dósa irányít.

Ebben az intervallumban piheni ki magát a tudatunk és idegrendszerünk is. Ha ebben az időszakban aktívak vagyunk és nem alszunk, akkor a fent említett folyamatok nem tudnak végbe menni, másnap reggel fáradtnak és gyengének érezzük magunkat.

Ahhoz, hogy az jógikus életvitel előnyei megtapasztalhatóvá váljanak és az egészséges életmód fenntartható legyen, mindenképpen szem előtt kell tartanunk ennek a három irányító erőnek a működését. A napi tevékenységeinket és jóga gyakorlásunkat a dósák dinamikájával összhangban végezve érezhető lesz a változás, a dolgaink és a jógában tett törekvéseink sokkal könnyebben fognak működni, szinte maguktól megtörténnek.

 

 

Borítókép: anatoliy_gleb

 

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok