Bhramarí-pránájáma – méhecske légzés

2023. 06. 26. | Pránajáma

Szerző: Jógapont
 

A prána, a pránájáma, a hatásai és fajtái

A prána az anyagi világban létező anyagi energia (életerő, életlevegő), amely működésben tartja a teremtett világot, beleértve a testedet és a tudatodat is.
A pránájáma a prána szabályozását jelenti, vagyis amikor a légzés által felhalmozod az életerőt, és annak áramlását irányítod a szervezetben.

A jógalégzések gyakorlásával
◦  felül tudod írni az esetlegesen helytelenül berögzült légzési szokásaidat;
◦  megkönnyítheted az ászanák helyes kivitelezését;
◦  fenntarthatod az önálló izomzattal nem rendelkező belső szerveid (máj, hasnyálmirigy, lép, vesék) keringését, anyagcseréjét.

Élettani hatásuk szerint a pránájáma gyakorlatokat három fő csoportra oszthatjuk:
◦ nyugtató/kiegyensúlyozó
◦ energetizáló/fűtő
◦ hűtő.

Ezúttal egy nyugtató jógalégzéshez hoztunk egy kis kedvcsinálót. 

Bhramarī-prāṇāyāma: méhecske légzés

A bhramarī (bhramarí) szó jelentse: „méh”. Az elnevezés onnan ered, hogy a kilégzés alatt a fekete méh hangjához hasonló lágy, zümmögő hang jön létre.

Bármikor végezhető feszültségoldásra. A legjobb gyakorlási idő a kora reggel és a késő este. Ilyenkor sokkal kevesebb a külső zaj, könnyebb befelé figyelni.

Hatása: Erősíti és fejleszti a hangot, és megszünteti a torokbántalmakat. Hatékony álmatlanság esetén. Bár csökkenti a vérnyomást, végezhető alacsony vérnyomás esetén is. Harmonizálja az elmét a figyelem befelé fordításával és azzal, hogy a zümmögő hangra figyelünk, ami a koponyában keletkezik. Az elme egyhegyűvé válik, így meditatív állapotba kerül a gyakorló. Nyugtató, lecsendesítő hatású légzőgyakorlat.

Ellenjavallat: Súlyos fülgyulladás vagy a fej területén lévő gyulladások esetén nem gyakorolható. Szívpanaszok esetén csak légzésvisszatartás nélkül végezhető.

 

Röviden ennyit, és a videót tudjuk megosztani veled, hiszen a pránájáma egy érzékeny dolog, apró és fontos részletekkel. Szóval, ha esetleg szeretnél kicsit jobban elmélyülni a gyakorlásában, ahhoz szakember felügyeletét ajánljuk. Akár tanfolyamainkon, főiskolánkon is megteheted ezt, vagy persze kérheted bármelyik hiteles jógaoktató segítségét hozzá.

(Ide kattintva további pránájámákat találsz: kapála-bhátí, uddzsájí, szítkárí és sítalí)

 

 

 

 

 

 

 

 

(Borítókép: )

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok