Hűtő jógalégzések: szítkárí és sítalí pránájáma

2023. 06. 09. | Pránajáma

Szerző: Jógapont
 

A prána, a pránájáma, a hatásai és fajtái

A prána az anyagi világban létező anyagi energia (életerő, életlevegő), amely működésben tartja a teremtett világot, beleértve a testedet és a tudatodat is.
A pránájáma a prána szabályozását jelenti, vagyis amikor a légzés által felhalmozod az életerőt, és annak áramlását irányítod a szervezetben.

A jógalégzések gyakorlásával
◦  felül tudod írni az esetlegesen helytelenül berögzült légzési szokásaidat;
◦  megkönnyítheted az ászanák helyes kivitelezését;
◦  fenntarthatod az önálló izomzattal nem rendelkező belső szerveid (máj, hasnyálmirigy, lép, vesék) keringését, anyagcseréjét.

Élettani hatásuk szerint a pránájáma gyakorlatokat három fő csoportra oszthatjuk:
◦ nyugtató/kiegyensúlyozó
◦ energetizáló/fűtő
◦ hűtő.

Ezúttal hűtő jógalégzés(ek)hez hoztunk egy kis kedvcsinálót. 

Sītkārī-prāṇāyāma – sziszegő légzés és a śītalī-prāṇāyāma – hűtő légzés

A sītkārī-prāṇāyāma (szítkárí-pránájáma) a śītalī-prāṇāyāma (sítalí-pránájáma) egyik változata.
A szanszkrit sītkārī szó jelentése: „sziszegő hangot keltő”.

A śītalī szó a śīta melléknévből származik, jelentése: „hideg”, a śītala pedig így fordítható: „nyugodt, szenvedélyektől mentes és csillapító”.

Hatásaik: Lehűti a testet és az elmét, olyan agyközpontokra hat, amelyek a biológiai ösztönökhöz és a hőszabályozáshoz kapcsolódnak. Lehűti és csökkenti a mentális és érzelmi izgatottságot, valamint elősegíti a prāṇa akadálytalan áramlását az egész testben. Izomellazulást eredményez, szellemi kiegyensúlyozottságot hoz létre, nyugtatóként használható elalvás előtt. Uralmat teremt az éhségérzet és a szomjúságérzet felett, és az elégedettség, kielégültség érzését kelti. Csökkenti a vérnyomást és a gyomorsavat.
Tehát ugyanazok a hatásaik, továbbá a sītkārī-prāṇāyāma kedvező hatást gyakorol még a fogakra és a fogínyre is, egészségesen tartja azokat.

Ellenjavallat: Nem szabad erősen szennyezett levegőjű helyen vagy télen, hideg időben végezni. Az orr felmelegíti és megtisztítja a belélegzett levegőt, mielőtt a tüdőbe ér, de a szájon át ártalmas lehet, ha a hideg vagy szennyezett levegő közvetlenül a tüdőbe jut. Étkezés után, alacsony vérnyomás vagy légzőszervi rendellenességek esetén se végezzük. Szívbetegek légzésvisszatartás nélkül gyakorolják. Nem ajánlott krónikus székrekedés esetén, mivel az alsó energiaközpontokat lehűti.
Tehát szintén ugyanazok az ellenjavallataik, plusz a sītkārī-prāṇāyāmánál, ha érzékeny a fog, a fogíny vagy hiányos a fogsor, akkor sem javasolt a gyakorlása.

 

Röviden ennyit, és a videót tudjuk megosztani veled, hiszen a pránájáma egy érzékeny dolog, apró és fontos részletekkel. Szóval, ha esetleg szeretnél kicsit jobban elmélyülni a gyakorlásában, ahhoz szakember felügyeletét ajánljuk. Akár tanfolyamainkon, főiskolánkon is megteheted ezt, vagy persze kérheted bármelyik hiteles jógaoktató segítségét hozzá.

(Ide kattintva további pránájámákat találsz: kapála-bhátí , uddzsájí)

 

 

 

 

 

(Borítókép: by Racool_studio on Freepik)

Ajánlott cikkek

Ajánlott tanfolyamok

Kiadványok