Csakrák és ászanák 5.: Visuddha – Torokcsakra

2013. 04. 25. | Jóga gyakorlás

Szerző: Bartha Viktor
 

A csakrák olyan energiatölcsérek, amelyek a környezetből pránát juttatnak be a testbe. Ezek az energiaközpontok komolyan befolyásolják a szervezet működését, mert a finom fizikai test mindegyik rétegében megtalálható  a kivetülésük. Sorozatunkban a hét fő csakrára lebontva vizsgáljuk meg azok természetét és ászanákkal való kapcsolatát.

chakra-3131625_1280

A név eredete: visuddha: tiszta, tisztulás, megtisztulás

Fizikai elhelyezkedése, eleme

Satyananda a torokgödörbe pozícionálja, Iyengar a gége tájékra helyezi, Ambika Wauters szerint a torok és a nyak területén található, torokban található a Srí Nárada-Panycsarátra szerint. Tehát itt is elég egyértelműen meghatározható a csakra helye.

A csakrára jellemző durvafizikai elem az éter, ami egyben a legfinomabb konzisztenciájú elem is közülük.

A Visuddha szimbóluma a kék vagy ibolyalila tizenhat szirmú lótusz, közepén a cakrát uraló éterelem jelképe, a kör, benne a mantramagja: a HAM.

light-blue-1340078_1920

Visuddha mentális és fizikai funkciói, betegségei

A csakra normális működése során a következő mentális feladatokért felelős: kommunikáció, információcsere, tanulás, hallás utáni megértés, önkifejezés, kreativitás, alkalmazkodás, önuralom.

A Visuddha területén domináló endokrin mirigy egyrészről a pajzsmirigy, melynek hormonja a thyroxin. Ez az anyagcsere folyamatok befolyásolásáért, testsúlyért, szívműködésért felelős hormon. Másrészről a pajzsmirigy légcső felé kanyarodó szárnyaiban található négy kis sejtcsoport, a mellékpajzsmirigy hormonja, a parathormon (PTH) befolyásolja ezen a csakra-területen az endokrin rendszert. Ez a hormon a vér kalcium szintjét emeli, fokozza a csontok kalciumleadását a vér felé, serkenti a bélben a kalcium felszívódást, akadályozza a vesékben a kalcium vizeletbejutását.

Fizikai szinten a következő szervekért, folyamatért felelős: száj, nyelv, fogak, torok, gégefő, hangszálak, nyelőcső, hörgők, nyirokrendszer, tüdő, állkapocs.

A Visuddha cakrát jellemző érzékelés a hallás, mely jelentheti mind a külső, mind pedig a belső hallást, a befelé fordulást is.

A fentiek alapján fizikai betegségei lehetnek az asztma, bronchitis, fülproblémák, állandó fülcsengés, köhögés, légzési nehézség, mandulagyulladás, gyakori megfázás, nyakfájdalmak, nyelvproblémák (nyelvharapás), rekedtség, szájszag, torokfájás, tüdőproblémák.

Mentális betegségeihez tartozik a gondolatok kifejezésére való képtelenség, új helyzetektől és körülményektől való idegenkedés, zavaros, kusza, nehezen követhető gondolatmenet, racionalizálás (Freudi elhárító mechanizmus, „tulajdonképpen nem is azt akarta csinálni” jellegű gondolkodás), gondolati merevség.

throat-2533108_1280

Visuddha harmonizálására szolgáló ászanák 

A Visuddha harmonizálása általában a nyaki gerincszakasz átmozgatásával (előre- és hátrahajlítás) történik. Ez általában a felsőháti szakasszal való együttmozgatással jár. Ilyen álló ászana-sor alkalmas erre:

Ardha-csandrászana 1.Uttánászana – Adhó-mukha-svanászana.

Térdelésben különösen hatékony a homorítás az Ardha-ustrászana illetve teljes változata, az Ustrászana esetében, melynek során a gerinc folytatásaként megtartott fej erősíti nyaki izomcsoportokat, ezáltal kiegyenlíti a cakra energiáit.

Hason végzett homorításoknál a finoman hátraívelő nyaki gerinc, az előre néző tekintet adja meg a nyak első területére ható nyújtást:

Salabhászana – Utthita-dhanurászana.

A fordított testhelyzetű ászanák során a nyaki gerinc elülső szakasza kerül összezárás alá, míg a háti íve nyúlik:

Kandarászana – Viparíta-karaniHalászanaSzálamba-szarvángászana, majd ezek kompenzálására háton fekvő homorítás szükséges a Matszjászana – Púrvottánászana kivitelezésével.

Kifejezetten ennek a csakrának hatékony, térdelésben végrehajtott gyakorlata a Szimhászana, mely a torok aktivizálása mellett (finom homorítással a nyaki gerincben) hanghatás kíséretében felgyűlt, ki nem mondott feszültséget is.

Ha csakra-meditációs technikákat, ehhez illő ászanákat, ásványokról és aromaterápia megfelelő eszközeiről tanulnál szívesen annak érdekében, hogy  képes legyél kedvező módon befolyásolni szervezeted energetikáját, akkor ide kattintva a BHF ilyen témájú tanfolyamáról találsz információkat.

Írta: Erdélyiné Nagy Andrea

Forrás: Erdélyiné Nagy Andrea 2012: Cakrák és āsanák, Āsanák élettani hatásai a cakrák működésére című szakdolgozata.

Képek forrása: Pixabay.com; Peter Weltevrede

Következő cikkünk a csakra sorozatban:

Csakrák és ászanák 6.: Adzsnyá – Homlokcsakra

Előző cikkünk a csakra sorozatban:

Csakrák és ászanák 4.: Anáhata – Szívcsakra