Zöld esküvőkről szóló sorozatunk 2. részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos, szociálisan érzékeny és a praktikumot is szem előtt tartó jegyespárok számára

„Zöld esküvőkről” szóló sorozatunk 2. részében újabb tippekkel kívánunk szolgálni a környezettudatos, szociálisan érzékeny és a praktikumot is szem előtt tartó jegyespárok számára. (Az cikksorozat 1. része itt érhető el.) Lássuk, mitől számít „zöld esküvőnek” egy esküvő! 
 
A cikk alapjául Madarász Zsuzsi (madaraszzsuzsi.hu,greenwedding.blog.hu) rendezvény- és esküvőszervező Humusz Házban tartott előadása szolgált. 
 

Ételek és italok
 
A „zöld menü” legfőbb jellemzője, hogy szezonális és regionális alapanyagokból készül. Emellett ma már általános nézet, hogy a vacsora minősége fontosabb a mennyiségnél. Ötletes megoldásnak számít, ha hagyományos, magyaros ételeinket új köntösbe öltöztetjük, és „finger food”-ként tálaljuk azokat. Így „welcome food”-ként lehet mini lángost vagy kürtöskalácsot, polentát, túrós-krumplis lepényt, illetve híres magyar sütik apró változatait szervírozni a desszert asztalon.
 
„Zöld esküvők” menüjének összeállításánál figyelembe szokták venni, hogy a vendégek különbözőképpen étkeznek, így lehetnek közöttük glutén-, illetve laktózérzékenyek is. Már new york-i zöld esküvőszervező körökben is általános az a nézet, hogy a menü attól „zöld”, hogy vegetáriánus, illetve vegán. Így népszerű éjféli menü lehet a rendkívül ízletes vegetáriánus töltött káposzta.
 
Visszatérve a szezonalitás illetve regionalitás kérdésére, érdemes az adott évszaknak, hónapnak megfelelő alapanyagokat használni. Így az őrségi esküvők jellegzetes őszi alapanyaga lehet a sütőtök (amiből leves készülhet, illetve nagyon híres a tökmagolaj is ezen a környéken) és a gesztenye (tortakészítéshez). De népszerűek a helyi alapanyagokból készült virágsaláták is.
 
Az italok felszolgálásánál érdemes kerülni a PET palackok használatát. Helyette töltsük üvegkancsókba a házi szörpöt, limonádét, vagy a vizet. (A víz ízesíthető és díszíthető uborkaszeletekkel, citromkarikákkal, illetve mentalevelekkel is.) Használhatunk lebomló étkészletet. Ma már nagyon szép, a porcelánt utánzó megoldások léteznek.
 
Az esküvői menü elkészítéséhez érdemes olyan helyi catering cégeket alkalmazni, akik az adott régió helyi beszállítóival működnek együtt.
 
Bármilyen esküvőről is legyen szó, az esemény meghatározó szereplője a torta. Bár a környezettudatossági szempontok figyelembe vétele ezen a téren még nem annyira jellemző, a trend itt is változik. Zöld esküvők jellegzetes tortája az ún. „naked cake” (meztelen torta), amely mascarpone krémes töltelékkel, gyümölcs-, virágdíszítéssel, illetve bevonat nélkül készül. Sütemények esetében is megfigyelhető a természetes alapanyagok használata, így őszi torták dísze lehet például a sütőtök, a szőlő és az alma is. Emellett, főleg külföldön, szívesen szolgálnak fel „cupcake”-eket és „cake pop”-okat (sütinyalóka) az édes szájú vendégek örömére. Érdemes a nagycégek helyett kis tortakészítő vállakozásokat megbízni az elkészítéssel. Cukorbeteg vendég esetében ne feledkezzünk el külön kis tortával kedveskedni a meghívott számára.

 

 


Menyasszonyi ruha, menyecskeruha
 
A „zöld menyasszony” („green bride”) általában két lehetőség közül választhat. Vagy varrat magának menyasszonyi ruhát, olyat, amilyet később átalakítva (pl. befestve) továbbra is hordani tud, vagy, ha van olyan személy a családban, akinek megörökölheti a ruháját, átalakít(tat)hatja azt az esküvőjére. Utóbbi nem csak praktikus megoldás, de lelki töltete is van annak, ha egy közeli hozzátartozó ruháját viseli az ara a nagy napon. A zöld esküvők szervezői nem támogatják a kölcsönzést, ennek oka pedig az, hogy a ruha tisztításánál használt vegyszerek nem csak egészségkárosítóak, de környezetvédelmi szempontból sem megfelelőek. (Gondoljuk csak meg, hogy az ötödik-hatodik alkalommal hordott, izzadásfoltokat, barnító krémet, fűfoltokat milyen vegyi folyamatok tisztítanak ki olyan makulátlanra, hogy azt a következő menyasszony is hordhassa.) Az eladó fiatal magyar tervezőket ajánlott, akikkel akár a menyasszonyi ruha bérleti díjának áráért varrathatunk vadonatúj ruhát. Így nem csak a mi fantáziánkra van bízva, hogy miben mengyünk férjhez, de a hazai divatipart, a fiatal tervezőket is támogathatjuk. Általánosságban elmondható, hogy az anyagok nagyobb földrajzi távolságból érkeznek, ami nem túl környezetbarát megoldás. Ezen úgy segíthetünk, ha hazai csipkét, vagy családon belül megöröklött csipketerítőt használunk fel a ruha készítésénél. „Elszállt” tervezők PET palackból készült ruháinak hordását az előadó sem javasolta.:)
 
Menyecskeruha esetében nem kötelező a matyómintás. Akár divatosabb ruhaboltokban is vehetünk koktélruhát, amit azután más alkalmakra is hordhatunk. Ezekben az üzletekben a koszorúslány ruhákat is beszerezhetjük. 

 

 


A vőlegény ruházata

 
Zöld esküvőkön már nem trendi a frakk, a szmoking. Helyette nagyobb hangsúlyt kap a természetes és a laza megjelenés. Persze, lényeges, hogy a férfi öltözete harmonizáljon az ara ruhájával, illetve a helyszínnel és a dekorációval is. (Egy tipp: ha készíttetjük a ruhákat, a menyasszonyi ruha anyagmintáját vigyük a férfiszabóhoz, és ne fordítva!) 

Cikksorozatunk befejező részében többek között dekorációról, fotózásról, zenéről és hulladékkezelésről is szó lesz. :)

Cikk forrása:
Madarász Zsuzsi: „Zöld esküvők, zöld bulik” c. előadása nyomán.
http://madaraszzsuzsi.hu/, greenwedding.blog.hu

Fotók: janoskummer.com, Katalin Karoly Photography, recipeshubs.com  

Az előadás helyszíne: Humusz Ház
A Humusz Szövetség fenntartható termelési és fogyasztási gyakorlatok népszerűsítésével, lakossági tanácsadással, környezeti neveléssel, ismeretterjesztéssel és közösség- illetve hálózatépítéssel foglalkozó hazai környezetvédő szervezet.