Mire számíthatunk, ha egy „zöld esküvőre” látogatunk el, esetleg mi magunk szeretnénk öko módra házasodni? Madarász Zsuzsi előadása nyomán.

A minap nagy örömömre ellátogattam egy „zöld esküvők” („green wedding”[1]) szervezéséről szóló előadásra. Ha van valami, ami a jógán kívül megmozgat, az a környezetvédelem/a fenntarthatóság kérdése. És persze nem tagadom, mint a gyengébbik nem tagját, az én szívemet is megdobogatja a mennyasszonyi ruhák, a szép dekorációk, és az esküvői vacsoramenü – hogy a tortáról már ne is beszéljünk – látványa. De mit is jelent a „green wedding” kifejezés egészen pontosan, és milyen esküvőre számíthatunk, ha egy – a világon egyre népszerűbbé váló – „zöld esküvőre” látogatunk el, esetleg mi magunk szeretnénk öko módra esküdni?

Az előadásnak „Zöld esküvők, zöld bulik” címmel a Humusz Ház adott otthont. A programra nem csak házasulandókat vártak, de olyan érdeklődőket is invitáltak, akik szerettek volna ötleteket kapni egy környezettudatos szempontokat is szem előtt tartó “zöld program” megszervezéséhez.

Az előadó Madarász Zsuzsi (madaraszzsuzsi.hu, greenwedding.blog.hu) volt, aki maga is többéves rendezvényszervezői tapasztalattal a háta mögött egy ideje kifejezetten zöld esküvők szervezésével is foglalkozik. Zsuzsi hozzáértését bizonyítja, hogy Preston Bailey, a híres new york-i esküvőguru „green wedding” kurzusát is elvégezte, és az ott tanult szervezési struktúrát igyekszik alkalmazni munkája során. Tudása és tapasztalatai különösen hasznosnak bizonyulhatnak azok számára, akik amellett, hogy hangsúlyt helyeznek a környezettudatos életmódra, valami másra, valami különlegesre vágynak.

De mitől is számít környezettudatosnak egy esküvő? Ha röviden szeretnénk válaszolni a kérdésre: „a megfelelő helyszíntől, a környezettudatossági szempontokat is figyelembevevő menyasszonyi ruhától, az ökofrankó catering-től és a szervezés minden pillanatát átitató szociális érzékenységtől”.[2] Emellett zöldíteni lehet a szervezés olyan területeit is, mint a meghívók vagy a dekoráció készítése. Az előadó elmondása szerint a „green wedding” többről szól az „egyszerű” környezettudatosságnál, így hangsúlyt helyez a szociális érzékenység, a jótékonykodás kérdésére is. Emellett praktikum jellemzi, ami miatt nem csak környezettudatos pároknak ajánlott alkalmaznia e szervezési struktúrát, de érdemes lehet saját elképzeléseinket is akár egy-két “zöld ötlettel” kiegészíteni.
 

A „zöld esküvők” helyszíne

A választásnál lényeges szempont a természetközeliség kritériuma. A zöld esküvők manapság divatos helyszínei a kis vidéki kúriák, kertek. Praktikusság szempontjából is lényeges, hogy lehetőleg minden egy helyen legyen megszervezve. Ma már nem trendi az esküvői konvoj, amikor a násznép személyautókkal, taxikkal, kisbuszokkal ingázik az esküvő egyes helyszínei – az egyházi és a polgári ceremónia, valamint a vacsora színhelyei – között. (Így nem csak a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátása csökkenthető, de kényelmi szempontból így megfontolandó az egy/kevés helyszín választása.) A szervezést segíti, hogy sok kúria/kastély közelében található kápolna. Emellett ma már nincs akadálya annak, hogy az anyakönyvvezető a helyszínre jöjjön összeadni a jegyes párt. Amennyiben az ingázást nem tudjuk elkerülni, léteznek alternatív megoldások is. Így a fővárosban izgalmas megoldás lehet, ha feldíszített riksákat veszünk igénybe e célra. (A vidéki helyszínek mellett természetesen Budapesten is szervezhetők „zöld esküvők”!) Amennyiben falun vagyunk, kreatív ötletként felmerülhet a traktor mint közlekedési eszköz is, amely nem mellesleg kiváló fotótémának számít. Földrajzi szempontból divatos helyszínnek számít ma a Balaton térsége, amely gasztronómia szempontjából is ideális választás lehet. De szervezhetünk szabadtéri pikniket is. Fiatal társaságokban nagy népszerűségnek fog örvendeni a frizbi, a petanqeu és a tollaslabdázás. Vigyünk piknikkosarakat, szervezzünk palacsintapartit.

 

 


A meghívó

Az esküvőszervezés egyik legnagyobb pozitív változást mutató területe a meghívóké. Népszerű az újrahasznosított papírok és borítékok használata, a kézzel készített (kézműves) meghívók készítése. Nemcsak a személyes hangulatuk miatt (szép emlékek, amiket jó megőrizni), de abból a szempontból is előnyös a használatuk, hogy kis mennyiségben is előállíthatóak. (Így nem vagyunk rákényszerítve, hogy nagy tételben rendeljünk a nyomdából.) A másik változás, hogy a postai kézbesítés helyett a párok személyesen adják át a meghívót, illetve internetes meghívót küldenek. (Külföldi vendégek invitálásához továbbra is érdemes a posta segítségét igyénybe venni.)
Az online tér igénybevétele a „zöld esküvők” szervezésének új területét jelentik: microsite-ok és blogok segítik a házasulandókat. Az előadó a microsite-ok előnyeire hívta fel a figyelmet. A pár ezen keresztül kérheti például, hogy a meghívottak regisztráljanak és az esemény előtt jelezzék, részt tudnak-e venni az esküvői vacsorán. Ez különösen az étel- és italrendelés szempontjából praktikus dolog, hiszen ezáltal elkerülhető a pazarlás, vagyis az, hogy felesleges mennyiségben rendeljenek a vacsorára. A microsite-ok használatának másik nagy előnye, hogy van utóéletük: vagyis az esküvőn készült fotók, videók felrakhatók ide, amit a vendégek utólag megtekinthetnek. De az online felület arra is használható, hogy a meghívottak számára hasznos és fontos információkat osszanak meg rajtuk: így leírható a program, az ajánlott öltözet, és ott alvós esküvő esetében szálláslista is elhelyezhető az oldalon. De feltehetőek a vacsorarendeléshez hasznos kérdések is (pl. ki mire érzékeny; vegán, illetve vegetáriánus-e), és megoszthatóak információk a környék kirándulóhelyeiről, látnivalóiról is. (Ez utóbbit különösen a külföldi vendégek esetében célszerű ismertetni, hiszen ezáltal egy-egy régió idegenforgalmának fellendítéséhez is hozzájárulhatunk, az ott élők megélhetését is elősegíthetjük.) Az online tér az ajándéklisták megosztásának is kiváló eszköze.
 

Nászajándék, köszönő ajándék

A nászajándék esetében érdemes fontolóra venni a jótékonykodás lehetőségét. „Zöld esküvők” esetében alkalmazott megoldás például, hogy a nászajándék árát egy-egy alapítvány, egyesület számlájára kéri befizetni a házasulandó pár. Mivel ezt általában el szokták felejteni, és helyette a szokásos módon, borítékban hozzák a vendégek az összeget, jó megoldásnak tűnik az említett szervezetekkel való együttműködés. Például készíttessük sérültekkel foglalkozó egyesületekkel, alapítványokkal a násznépnek szóló apró ajándékokat (köszönő ajándékok). Így csináltathatunk velük az esküvőre mézeskalácsokat, amit azután a vendég gyerekek kidekorálhatnak, és hazavihetnek, hogy karácsonykor a fenyőfát díszítsék velük. A mézeskalácsot készítő, fogyatékkal élő embereknek pedig mindenképpen nagy örömet okozhatunk, ha munkájuk eredményét karácsonyi fotón is megörökítjük és elküldjük nekik, hogy megnézhessék.) Egy „zöld esküvő” szervezőjének mindig fontos tudakozódnia arról, hogy szociálisan mire érzékeny a pár, hová helyezze a hangsúlyt. A megmaradt virágokat például idősek otthonának adhatjuk, az ételmaradékot állatmenhelyeknek adományozhatjuk. (Hajléktalanokat támogató szervezetek – ÁNTSZ előírás szerint – nem támogathatóak ételmaradékok felajánlásával.) Megmaradt papírdekorációt az óvodák is szívesen fogadnak, de előfordult, hogy a meghívott gyerekek szórakoztatására szánt nagyobb mennyiségű legó kedvezményezettjei is ilyen intézmények. Tehát semmit nem érdemes a helyszínen hagyni! Ha más lehetőség nincs, sütit a vendégek is szívesen hazavisznek magukkal.:)

 

 

A köszönő ajándék lehet ültetőkártya helyett mézeskalács, rajta a vendégek nevével. (Ezt egy helyi kézművessel is elkészíttethetjük.) De adhatunk parafából készült apró ajándékot, üvegdíszt, kézműves csokoládét, stb. (Használjuk bátran a képzelőerőnket!)

Cikksorozatunk következő részében az esküvőszervezés további izgalmas területeit fogjuk érinteni. Így – többek között – szóba kerül az ételek-italok, a mennyasszonyi ruha, a dekoráció, és a fotózás témája is. Tovább megtudhatjuk azt is, hogy Madarász Zsuzsi szerint DJ-t vagy zenekart, esetleg saját készítésű tracklistát célszerű alkalmazni a násznép szórakoztatására.
 
 

Cikk forrása:
Madarász Zsuzsi: „Zöld esküvők, zöld bulik” c. előadása nyomán.
http://madaraszzsuzsi.hu/, greenwedding.blog.hu
 
Az előadás helyszíne: Humusz Ház
A Humusz Szövetség fenntartható termelési és fogyasztási gyakorlatok népszerűsítésével, lakossági tanácsadással, környezeti neveléssel, ismeretterjesztéssel és közösség- illetve hálózatépítéssel foglalkozó hazai környezetvédő szervezet. 
 

[1]Az előadó, Madarász Zsuzsi az angol „green wedding” kifejezést nem szokta lefordítani. Tapasztalatai szerint ugyanis a magyar emberek számára sok esetben nem egyértelmű, mit is jelent a „zöld esküvő” fogalma, mitől is „zöld” egy esküvő. Emiatt, és mivel manapság sokan beszélik az angol nyelvet, nincs is szükség fordításra, az eredeti angol kifejezés jól visszaadja annak jelentését.
[2]Forrás: http://www.humusz.hu/hirek/zold-eskuvok-zold-bulik/22632