ájurvédikus szabályokról
Az ájurvéda kitüntetett szerepet tulajdonít a helyes táplálkozásnak, mint az egészségmegőrzés egyik eszközének. Nemcsak a helyes és helytelen étkezési szokásokat határozza meg, hanem ennek az indiai tudománynak évezredes szabályai szerint bizonyos élelmiszerek együtt fogyasztva táplálás helyett inkább többletmunkát és kárt okoznak a szervezetünknek, viszont külön-külön vagy más étellel fogyasztva hasznosak és egészségesek lehetnek.
Így szinte elsőként merül fel a kérdés: hogyan érdemes társítani az élelmiszereket annak érdekében, hogy az elkészített étel a lehető leghasznosabb lehessen szervezetünk számára?
Az ájurvédikus ételtársítás szabályai közül lássuk a leglényegesebb nyolcat, azokat, amit mindenképp érdemes elkerülni.
1. Ne fogyassz TEJET banánnal, gyümölccsel, dinnyével, kenyérrel, babbal. De ezek közül leginkább banánnal ne!
2. Ne fogyassz GYÜMÖLCSÖT semmilyen más élelmiszerrel, kivétel: datolyával és mandulával eheted. Nehezítés: meg se főzd!
3. Ne fogyassz DINNYÉT semmilyen más élelmiszerrel. Nehezítés: Sőt! Más típusú dinnyével se edd!
4. Ne fogyassz BABFÉLÉKET gyümölccsel, tejjel és tejtermékekkel.
5. Ne fogyassz BURGONYAFÉLÉKET uborkával és tejtermékekkel.
6. Ne fogyassz GABONAFÉLÉKET gyümölccsel.
S ha eszel tojást és húst, akkor tartsd a következő 2 szabályt:
7. Ne kombináld a TOJÁST tejjel, gyümölcsökkel, babfélékkel, hússal. De ezek közül leginkább tejjel ne!
8. Ne kombináld a HÚST tejjel, gyümölccsel, babfélékkel, tojással. De ezek közül leginkább tejjel ne!
Írta: DÉva
Képek: pixabay.com fotós: Johnhain és Jushuemd
Felhasznált irodalom:
Nibodhi: Ayurvedic cooking for health and longevity. MAMT, Amritapuri, India, 2010.