Mi, önmegvalósítás rögös útjain lavírozó jógik és jóginik, útkeresők, transzcendalisták, gyakran szembesülhetünk azzal, hogy mégis lekötnek olyan problémák, amelyekről azt hittük, hogy bizonyos felfogás, életfilozófia ismeretében már nem lesz több gondunk velük.

Egyszerűnek tűnő dolgokat ajánl a jógairodalom az önmegvalósítás technikai tudományában: négy szabály betartása, meditáció, hosszan tartó, rendszeres gyakorlás. Amennyiben viszont a gyakorló nem a Himalája egy félreeső fennsíkján végzi a napi szádhanáját [gyakorlatok], be kell illeszkednie a társadalomba, ami élethosszig tartó kérdéseket vet fel például a kapcsolatok és viselkedés témakörében. A legtöbb dolgot nem elég tanulmányozni, tapasztalati úton hatékonyabban érhető el fejlődés. A hatha jóga gyakorlatai között viszonylag ritkán kap helyet az emberi kapcsolatokon való munkálkodás, legalábbis nem specifikusan erre irányul.  Az akrojóga egy együttműködésben való fejlődést, közös egyensúly kialakítását célzó mozgásforma. A név egy jógairányzatot sejtet, de nem sorolható a tradicionális iskolák közé, ennek ellenére a gyakorlásból származó tapasztalat a megfelelő tudás birtokában, elmélyítheti Patanydzsali tanításainak megértését.

Ahimszá és szatja

Ez a kettő a jóga alapelvei közül képes erősebbé tenni az adásra és a fogadásra való képességet is. Az ahimszá együttérzést, erőszakmnetességet, a szatja pedig igazmondást, hazugságtól való mentességet. Ha az egyik fél őszintén és érthetően kommunikál, a partnernek lehetősége van egymást segítő, nyitott választ adni. Például, ha a partnerek nyújtják egymást, és, aki kapja a nyújtást nem jelzi, hogy valami túl erős, a partnere képtelen lesz erőszakmentesen végrehajtani a feladatot. Az őszintébb partnerek képesek nyilatkozni arról, hogy valami nincs a helyén, vagy szükségük van változtatásra, ez pedig erősebbé teszi, fejleszti a kapcsolatot, és a kettőjük közötti kommunikációs képességet.

A kommunikáció művészete
Több elem is van, amely hozzájárulhat, vagy elvehet a kommunikáció folyékonyságából. A kommunikáció egy olyan eszköz, ami közelebb hozza a partnereket a közös nevezőhöz. Szavak, mimika, érintés, légzés is szerepet játszanak ebben. Verbális technikák: A partnerek közötti folyamat ezzel indul. Sosem ellenőrizhetsz túl sokszor. Szükséged van több, vagy kevesebb súlyra? Hogy érzed magad? Fel akarod venni újra a pózt?
Nonverbális technikák: A szavakkal való kommunikáción túl az összeszokott partnereknek tudatosnak kell lenniük a másik légzésének általános jellemzőiről, mimikájáról (aggodalmas, nyugtalan, vagy figyelmes, koncentrált), a test jelzéseiről (az izomösszehúzódások, amelyek azt jelzik, hogy ki fog billenni valaki az egyensúlyából, remegő izmok, a fáradtság jelei). Érintéssel való jelzések: bizonyos tapasztalattal a partnerek háta mögött közös jelrendszer alakul ki. Kis súlyáthelyezés, egy-két kopogás ujjal jelezheti, hogy melyik irányba kezdődik egy figura végrehajtása, de egészen komplex dolgokat is tudtára lehet adni a társunknak csak egy finom mozdulattal, pl. kérlek, segíts kiszabadítani a lábujjamra csavarodott ruhadarabot, ehhez hasonló akadályok gyakran előfordulnak gyakorlás közben.
Ha egy akrojóga partnerkapcsolat jól működik, az két ember közös munkájának sikerét jelzi. Ezeken az órákon lehet egy partnerrel gyakorolni, de komoly fejlődést érhet el, aki más és más emberekkel is megpróbál rövidebb-hosszabb távon együtt dolgozni. Eközben koncentráltan kordában kell tartani az egót, gyakorolni a figyelmességet, tudatosságot, önkifejezést, önuralmat. Egy jól megválasztott akrojóga csapatban gyakorolva ezek a készségek fejleszthetők, amelyek a mindennapi életben is hasznosak, gördülékenyebbé és tudatosabbá teszik kapcsolatainkat, mozdulatainkat.

Szerző: Kocsis Kata, gyakorló jógaoktató