írta: Hári Beáta
Rajtad is úrrá lett a tavaszi fáradság? Állandó stressznek vagy kitéve: környezetszennyezés, rohanó életvitel vagy munkahelyi „kihívások” nehezíti meg az életedet? Netán nem táplálkozol megfelelően? Ha igennel válaszoltál valamelyik imént feltett kérdésre, érdemes elolvasnod a Chyawanprash-ról szóló írásunkat és aztán felkeresni az első üzletet, ahol kapható az ájurvédikus, multifunkciós „csodaszer”.
Mi a Chyawanprash?
A Chyawanprash (vagy amla lekvár) ősi ájurvédikus recept szerint készített étrendkiegészítő, egészségtonik, valóságos ételelixír, melyet ma már nemcsak Indiában, de a világon mindenütt egyre többen vásárolnak és fogyasztanak számos kedvező élettani hatása miatt.
A chyawanprash eredettörténetét, illetve receptjét a védikus szentírások őrzik: a
Mahábhárata, a puranák, és a különféle ájurvédikus kézikönyvek (Csaraka-szamhita, Astánga-hridajam, stb.). Az ősi történetek szerint Chyawan hosszú ideje az erdők mélyén elvonulva élt és meditált. A király lánya, aki az erdőben sétált, véletlenül megérintette a levelek, faágak által eltakart idős embert. Mivel a kor hagyománya szerint egy nő csak egyetlen férfit érinthetett életében, a hercegnőt apja, a király feleségül ajánlotta a bölcsnek. Chyawan risi a felajánlást elfogadta, de időt kért a királytól, hogy felkészíthesse magát a menyegzőre. Ashwani Kumar híres ájurvéda gyógyítóhoz fordult, aki az amla gyümölcsből, tisztított vajból, szezámolajból, és több mint 60-féle gyógynövényből sűrű, gyógyhatású főzetet készített. Ezt a prasht-t (ételt) fogyasztotta hosszú időn keresztül bölcs, amely visszaadta fiatalos életerejét, illetve boldog házaséletet biztosított számára.
A Chyawanaprash barna színű, édes-savanyú ízű ragadós massza. Összetételét tekintve a következő hozzávalókat tartalmazza legyakrabban:
Fő összetevője a C-vitaminban rendkívül gazdag amla nevű gyümölcs (india egres, Emlica officinalis), továbbá zsírok (ghí vagy tisztított vaj, illetve szezámolaj), édesítőszerek (cukor és méz), fűszerek (pl. fahéj, kardamom, szegfűszeg, gyömbér, hosszú bors, stb.) és nagyon sokféle (receptől függűen 25-80 féle) növény és gyógynövény (pl. bengális birs, álombogyó, bambusz, igazi édesgyökér, indiai fehér mályva, indiai kudzu, királydinnye, kőtörő fű, palka, spárga, szantál, stb.) keveréke.
A Chyawanprash gyógyhatásai
A Csaraka-szamhita szerint a Chyawanprash minden gyógynövényes erősítőszerek és rászajánák (fiatalítószerek) királya. Nem véletlenül hívják az ájurvéda életelixírjének: rendkívül sokféle egészségügyi problémára ajánlják a fogyasztását.
Adaptogén formula. A jelzőt olyan antioxidáns tartalmú gyógynövényekre szokták használni, amelyek növelik a szervezet ellenálló képességét stresszel, fizikai sérülésekkel, kimerültséggel, aggodalmakkal szemben. Fiatalító gyógynövényeknek, energetizáló toniknak is nevezik őket. A Chyawanprash fő összetevőjének, az amlának – amely 30-szor több vitamint tartalmaz, mint a narancs – és a különféle gyógynövényeknek köszönhetően pontosan ilyen tulajdonságokkal, gyógyhatással rendelkezik, sőt gazdag összetételének köszönhetően egy sor problémára jelent gyógyírt.
· Immunerősítő – Erősíti a vátát és növeli az ódzsaszt (vitalitás, életerő, életenergia). Segíti az általános erőnlét és a jó közérzet fenntartását. Növeli a fertőző betegségekkel szembeni ellenállást, de krónikus kimerültség és fáradság ellen is kiváló. Így nem csoda, ha Indiában a „családi patika” nélkülözhetetlen tagja, gyerekektől az idősekig mindenki ezt fogyasztja téli, hideg, nyirkos időszakban, hogy immunrendszerét megerősítve megelőzze a megfázást és az influenzát. De érdemes lehet akár így tavaszi fáradság időszakában is fogyasztani kimerült szervezetünk felturbózására.
· Fizikai erőnlétet, vitalitást javító hatásának köszönhetően segíti a lábadozást, így támogatja a balesetből, betegségből való felépülést is.
· Fiatalítószer – Antioxidáns tulajdonságai miatt lassítja az öregedési folyamatokat.
· Reprodukciót támogató szer – Táplálja, erősíti a reprodukciós szöveteket, így növeli a szexuális potenciált, férfiasságot. Nők esetében javítja a termékenységet és rendszeres menzeszt biztosít. Menopauza esetében is ajánlják a fogyasztását.
· Étvágyfokozó, emésztésjavító és méregtelenítő, jobb anyagcserét biztosít – Rendszeres szedése javítja az emésztést: a felszívódást, és az ételek feldolgozását, kiegyensúlyozza a gyomorsavakat. Hashajtó, illetve szélhajtó tulajdonsággal rendelkezik. Súlyvesztésre, soványság ellen is ajánlják. Segít eltávolítani a méreganyagokat a testből anélkül, hogy leterhelné a kiválasztó szervrendszert.
· A szív tonikuma– Szívélénkítő és segíti a szív egyenletes (sima) működését. Szívbetegségek megelőzésére és rehabilitációjára ajánlják.
· Agyserkentő – Táplálja az agysejteket, így támogatja az idegrendszert: jobb kognitív képességeket és memóriát eredményez. Hasznos lehet vizsgázók számára természetes agyserkentő gyanánt, de ajánlják depresszió ellen is.
· Kedvező hatással van a tüdőre, a májra és a vesékre is – Nyálkaoldó, illetve tonizálja a tüdőt, így megelőzi és enyhíti a (krónikus) köhögést és az asztmát. Segít eltávolítani a mérgeket: tisztítja a vért, erősíti a májat és előmozdítja a vesék jó működését.
· Sugárzóbb bőrt biztosít, illetve küzd a bőr bakteriális fertőzései ellen. Elősegíti a hajnövekedést is.
· Támogatja a kalcium felszívódását, ami erős csontokat és fogakat eredményez. Tehát csontritkulás esetében is ajánlott a fogyasztása.
· Fejleszti az izomtónust azáltal, hogy fokozza a fehérjeszintézist.
· Ízületi gyulladás ellen is eredményesen lehet alkalmazni.
· Nehézlégzés, láz, mandulagyulladás ellen is hatásossegítség.
Hogyan fogyasszuk?
Az elixír mindenki számára jótékony hatással bír, gyerekek és idősek is biztonsággal fogyaszthatják. Minden dósára kiegyensúlyozó hatással van, így valamennyi testtípusba tartozó egyén számára ajánlott.
Adagolása felnőttek esetében 1-2 teáskanál, gyerekeknél 1-2 * fél teáskanál naponta.
Meleg tejben – tejallergia esetében például mandulatejben –, illetve vízben elkeverve legjobb bejuttatni szervezetünkbe. De ehető önmagában is, vagy lekvárként kenyérre, illetve sós kekszre kenve.
Ellenjavallat: pitta alkatúak meleg időben kerüljék a fogyasztását! Egyes források szerint emésztési zavarok esetében szintén nem ajánlatos.
írta: Hári Beáta
Források:
Garuda Trade
Wikipedia – Chywanprash
Atma Center – Ájurvédikus öngyógyítás tanfolyami jegyzet
About.com
Bioboltos.hu