– … többet tudok, mint hinné!
– többet gondolkodsz, mint tudsz. A tudás nem ugyanaz, mint a bölcsesség.
– igazán? Mi a különbség?
– tudod, hogy kell szélvédőt pucolni, igaz?
– igen…!
– a bölcsesség az, ha csinálod!

(A békés harcos útja)

Csillagjóga szeptember

 

A Szűz-havában járva, lehetőségünk van a megvalósítás mezejére lépnünk. A megvalósítás a megtanult dolgok gyakorlatba való átültetését jelenti. Itt és most lehetőségünk van, nem csak tudni, hanem cselekedni is.

Az egó (ahankára) számára csak az lehet valóság, amit fizikai szinten képes megtapasztalni. A jelenlegi időszakban lehetőségünk van a valóság szintjére átültetni a bennük rejlő és érlelődő dolgokat, terveket. A fizikai-szintű megvalósítás dönti el, hogy valami mennyire hiteles vagy hiteltelen. A megvalósítás fázisában ismerhetjük fel, hogy az adott tervünk illúzióra épült, vagy valós alapjai vannak. Most lehetőségünk van cselekedni, s aktívan tenni az adott célunk megvalósításáért.

A Szűz-havában tapasztalhatjuk meg a valódi munka izét, mely a megvalósítás felé viszi a terveinket, eszméinket. Alárendelődés és szolgálat nélkül sosem érhetnek be a céljaink. A kérdés az, hogy milyen célokat tűzünk ki magunk elé, s ezért kinek kell szolgálnunk.

A jóga-filozófia szerint az emberi alapállás (szanáthana dharma), a szolgálat. Az ember mindig szolgál valakit: vagy a munkahelyét, vagy a főnökét, vagy a gyerekeit, vagy manapság a kutyáját, háziállatait. Minden szolgálat, bizonyos fajta tetteket követel meg, s minden tett bizonyos célhoz visz minket és karmát eredményez. Ha nem a megfelelő személy vagy eszme szolgálatába szegődünk, az életünk sem lehet boldog és kiteljesedett, sőt olyan karmát halmozunk fel, amely továbbra is az anyagi-létforgatag sűrűjébe láncol minket. Az anyagi-létforgatag pedig eredendően szenvedés természetű.

A Szűz-havában járva felülbírálhatjuk, hogy kinek és minek szolgálunk, s így mit vagyunk képesek megvalósítani az életünkben.

A jóga-hagyományok egyértelműen kimondják, hogy az eredeti helyzetünkben a Legfelsőbb Tudatosságot [1] szolgáljuk. Az anyagi-világ sűrűjébe zuhanva, elfelejtkezünk erről, s anyagi dolgokat kezdünk el szolgálni, pl. egy céget, egy másik embert, vagy valamilyen vallási intézményt, vagy a saját vágyaink és eszméink rabjai leszünk. Ezek csak pótlékok, s nem töltik be az emberi lélekben keletkező űrt, amely a Legfelsőbb Tudatossággal való kapcsolat megszakadásából keletkezett. Ha visszaállítjuk az Istenség Legfelsőbb Személyiségével való kapcsolatot az életünkben, megtapasztalhatjuk az elégedett boldogságot, amelyet mindig is kerestünk.

Add fel a vallás minden változatát, s hódolj meg egyedül Énelőttem! Én megszabadítalak minden bűnös visszahatástól, ne félj! Bhagavad-gíta 18.66.

Ha megnézzük, hogy mit vagy kit szolgál az életünk, akkor azt is felismerhetjük, hogy mit valósíthatunk meg általa, s hová juthatunk ezzel a szolgálattal.

A jelenlegi időszakban megláthatjuk, hogy kit és mit szolgáltunk eddig, s ez hová vezette az életünket, milyen gyümölcsöket arattunk le általa.

Abszolút sikert az életünkben akkor érhetünk el, hogy ha elkezdünk egy hiteles jóga-folyamatot, s elkezdjük visszahangolni életünket az eredeti alapállására, a Legfelsőbb Tudatosság szolgálatára. Ilyenkor automatikusan a Sorsunkat tudjuk élni, amely tökéletesen beilleszkedik a Nagy Egész világrendjébe (dharma), amely a létezés minden résztvevőjének a hasznára válik.

Jól gondoljuk át, hogy kinek és minek a szolgálatába szegődünk, hisz ezerféle lehetőség van, de üdvös csak Egy.

Boldog lelki-gyakorlatokat kívánok minden Kedves Olvasónak!

Rafael Csaba asztrológus

astroyoga.hu

Jegyzetek:
[1] a gaudija vaisnava hagyományok szerint az Istenség Legfelsőbb Személyiségét, azaz Krisnát

A kép forrása: https://ontargetliving.com/5-beliefs-holding-back-living-best-self/

Korábbi csillagjóga: Augusztusi csillagjóga