Érdekes jógairányzatra bukkantam nemrég: a csokoládéjógára. Vajon mit takarhat? Mivel saját honlapja is van a kezdeményezésnek, szemezgettem kicsit az információkból. A csokoládéjóga ötlete egy házaspár jógaoktató hölgytagjában született meg, amikor Guatemalában élve találkoztak egy csokoládésámánnal, aki rendszeresen fogyasztott kakaót és csokoládészertartásokat végzett a háza verandáján. Mély bölcsességgel és nagy tudással rendelkezett a kakaóról és a csokoládéról. Az ő hatására jött az ötlet: miért ne kössék össze a jógaórákat egyfajta csokoládészertartással? Mivel az első próba rendkívül sikeres volt, bevezették a rendszeres csokoládéjóga-foglalkozásokat. A workshopokat jelenleg Ausztráliában tartják.

A csokoládéjóga valójában két élvezetes dolog, a csokoládé és a jóga ötvözete: szertartásos csokoládéfogyasztással egybekötött Kundalíni jóga, melynek során speciális gyakorlatokkal segítik és figyelik meg a testben a csokoládé áramlását. A különböző gyakorlatok – ászanák, pránájáma, tánc, relaxáció, mantrázás, meditáció – hatását átitatja a csokoládé varázslatos misztériuma, így a jógázás rendkívül mély testi-lelki megtapasztalást tesz lehetővé.

És hogy miért éppen a csokoládé? A kakaó – a csokoládé legtisztább formája – egy elfeledett ősi gyógynövény, tanító, segítő a szív mélyére vezető utazás során. Az aztékok „yolloti”, „eztli” néven hívták a kakaót, mely annyit tesz, „szív és vér”; a maja őslakosok az „istenek italának” tartották. Vízzel vegyítve, forró csokoládé formájában fogyasztották, ízesítésként (és a spirituális hatások fokozására) csilit adtak hozzá, valamint vaníliát és nádcukrot. Afrodiziákumként ma is széles körben ismerik és használják a csokoládét, nem újdonság tehát, hogy erőteljes hatással van a szívre, az érzelmekre. Ezt a hatását a tudományos kutatások is elismerték azzal, hogy a „Theobroma Cacao” nevet adták neki, mely annyit jelent, az istenek étke – és mi más is lenne az istenektől kapott étel, mint a szeretet?

A csokoládé fogyasztása a szellemi töltet mellett további jótékony hatásokkal is jár, ezáltal nagyszerű kiegészítője a jógának. Először is, a kakaó „szuperélelmiszer”, vagyis olyan táplálék, mely kiemelkedően jó hatással van az egészségre és tápanyagokban rendkívül gazdag, így feltölti a szervezetet. A kakaó (és így a csokoládé is):

  • ­nagyon jó antioxidáns,
  • magnéziumban gazdag, ezáltal segíti az izmok ellazulását, így jógázáskor különösen ajánlott,
  • támogatja az agy ingerületátvivő tevékenységét, így fokozódik a tudat tisztasága, fókuszáltsága, meditációra való képessége,
  • méregteleníti a májat és a vesét, általánosságban az egész testet,
  • természetes antidepresszáns, hangulatjavító, növeli a szervezet szerotonin- és dopaminszintjét, így fogyasztásakor eufóriát és boldogságot tapasztalhatunk,
  • sőt, a boltokban kapható csokoládétól eltérően (melyben általában sok hozzáadott adalékanyag, tejszármazék és cukor van) a valódi kakaóval fogyni is lehet.

E jótékony tulajdonságok természetesen nem az átlagos bolti csokoládékra vonatkoznak, hiszen ezekben a hozzáadott tejszármazékok és a finomított cukrok, valamint a feldolgozás módja elnyomja a kakaó jótékony hatásait. A csokoládéjóga során egyfajta rendkívül tiszta és magas minőségű kakaót használnak, mely megfelel egy spirituális szertartás igényeinek. Természetes, vadon termesztett kakaóbabból állítják elő, melyet hagyomány eljárással, kézzel dolgoznak fel a maja bennszülöttek Guatemala Lago de Atitlan régiójában. Az eljáráson kívül a kakaó fajtája is megegyezik azzal, amit a maja őslakosok használtak szellemi utazásaik során, így a kakaó meg tudja őrizni valódi erejét és hatalmát.

De hogyan is néz ki egy csokoládéjóga-foglalkozás? Az óra csokoládészertartással indul: az áldáskérő ceremónia során a résztvevők tiszteletüket ajánlják a Kakaó Szellemének (emlékezve arra, hogy a mexikói és guatemalai maja őslakosok mélyen tisztelték a mindenben élő és jelenlévő szellemet), majd áldását kérik magukra és a gyakorlásukra, végezetül pedig forró csokoládé formájában elfogyasztják a kakaót. Ezután megkezdődik a gyakorlás, a csokoládé testben való áramlásának megtapasztalása. Hogy ez minél teljesebb élmény legyen, a résztvevőknek készen kell állniuk bármire: jöhet meditáció, mozgás, légzőgyakorlatok, nyújtások, nevetés, sírás, mantraéneklés, tudatmódosulás, kiterjedés és spirituális felemelkedés… akár mind egy időben.

A csokoládé spirituális energiájával dolgozva a gyakorlók közvetlenül megtapasztalhatják a bennük szunnyadó Kundalíni energia gyógyító erejét, fizikai, mentális, érzelmi és lelki síkon egyaránt. A csokoládé nemcsak a szív megnyitásának kulcsa, hanem a magasabb rendű tudatosságé is. A jóga kapcsolódást jelent, a fizikai és szellemi sík, a test és lélek összekapcsolódását. A csokoládé ebben úgy tud segíteni, hogy megnyitja a testet és az elmét a lélek megtapasztalására. A Kundalíni jóga több mint pusztán fizikai gyakorlás: valójában egy spirituális utazás, melynek során mély átalakulás élhető át. A jóga olyan eszközeit is felhasználja, melyek a mai divatos, leginkább a test fejlesztésével foglalkozó jógairányzatokban ritkán bukkannak fel, például a mantrákat (a hangot), a mudrákat (kéz- és testtartásokat), a bandhákat (energetikai zárakat) és a pránájámát (légzésvezetést). Mint a „tudatosság jógáját”, behunyt szemmel végzik, hogy a gyakorlatok fizikai kivitelezésére való fókuszálás helyett a belső tapasztaláson és a lelki fejlődésen legyen a figyelem.

Az óra végén általában még egy ideig együtt maradnak és beszélgetnek a résztvevők, töltekezve a felgyülemlett kreatív és inspiráló energiákból, hogy aztán később ezt a kreatív energiát arra használhassák majd fel, hogy írjanak, rajzoljanak, fessenek vagy bármilyen más alkotó tevékenységet végezzenek, vagy csak egyszerűen hagyják, hogy a bennük lévő szeretet kiáradjon a környezetükben lévő emberekre.

Bár a csokoládé (és a jóga) nagyon jó hatással van a szervezetre és az érzelmekre egyaránt, túlzott fogyasztását mégsem ajánlják. A csokoládéjóga-foglalkozásokkal egybekötött rituális csokoládéfogyasztás heti 1-2 alkalommal ajánlott, hiszen ez a tiszta, energiával és spiritualitással teli csokoládé rendkívül erőteljes testi-lelki változásokat okozhat, erre érdemes fokozatosan felkészülni. Ha tehát szeretjük a csokoládét, kisebb és kevésbé intenzívebb adagokban fogyasszuk.

Forrás: http://chocolate.yoga/

Forrás: http://chocolate.yoga/