Friss paradicsomos lasagne tofuval, besamellel gazdagon

2021. 10. 01. | Vegetáriánus

 

Már nem panaszkodhatnak azok, akik a hűvösebb időt kedvelik, bizony már a lakásban is elkél a melegebb otthonka és papucs. Újra előszedhetjük azokat a recepteket, amikhez be kell kapcsoljuk a sütőt, és kicsit még oda is kucorodunk mellé, élvezve a kiáradó meleget.

Viszont még van sok friss zöldség a piacon, ezt mindenképp használjuk ki, töltsük fel magunkat minél több vitaminnal, ízekkel, színekkel. Ne nyúljunk még a konzervekért, hosszú lesz még a tél. Természetesen, ha az van csak otthon, akkor tökéletes az is, és néha gyorsabb is! Csábrági Marianna vegetáriánus szakács receptje.

Ma egy lasagnét készítettem, nyers, friss paradicsomból, durum tésztából, nagyon krémes besamelmártással, amit kicsit megbolondítottam sörélesztő pehellyel. Azért a végén tettem a tetejére egy kis vegán sajtot, hogy szépen ráolvadjon.  Az íze már nem kívánta, mert a besamellel annyira krémes lett, viszont a fotó miatt nem bántam meg. Tehát, ha nincs otthon sajtod, akkor is bátran fogj neki!

Hozzávalók:

  • 1 csomag durum lasagne tészta
  • 1-1,5 kg szép húsos paradicsom
  • 300 gr tofu, vagy füstölt tofu
  • bors
  • 1 kk. borsikafű
  • 1 kk. bazsalikom
  • 1kk. oregano
  • 0,5 kk. kakukkfű
  • asafoetida (kis hagyma)
  • olaj (én kókusz olajat használtam)
  • sörélesztő pehely
  • 2 ek. liszt

Én a tészta lapokat kicsit elő szoktam főzni, ami annyit jelent, hogy lobogó vízbe beleteszem őket pár percre, majd egy konyhai nagy műanyag csipesz segítségével kihalászom őket, és egy tálcára kiszedem. Ezt el is hagyhatod, de így tuti nem marad kemény a tészta, és hamar meg is sül a sütőben.

Fő a paradicsomszósz

A paradicsomokat közben összevágom apróra, ha nem akarod, hogy a héja benne legyen, akkor le is reszelheted. Egy lábasba beletettem a paradicsomokat, és elkezdtem főzni. Közben hozzáadtam egy kis sót, oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet és hagytam addig főni, amíg pépessé vált.

Közben összetörtem a tofut, és egy serpenyőbe beletettem egy evőkanálnyi kókuszolajat. Amikor felhevült, hozzáadtam az asafoetidát, kis borsot, a borsikafüvet és pár másodpercig hagyom átsülni. Aztán beleteszem a tofut. Ha nem füstölt a tofu, akkor egy kis füstölt paprikát vagy folyékony füstöt beletehetsz, de ez elhagyható. kicsit megpirítom, majd amikor már a paradicsompüré készen van, akkor összekeverem azzal.

Ezután már csak a besamel öntet van hátra. Egy kis lábasban melegítek egy kanál kókuszolajat, beleteszek sót, borsot és egy fél kk. szerecsendiót. Amikor megpirul a fűszer, ez pár másodperc, akkor adok hozzá 2 ek. lisztet. Kavargatva kicsit hagyom, hogy felszívja a liszt az olajat, és felöntöm annyi vízzel, hogy krémes állagú legyen. Még egy fél ek. sörélesztő pelyhet is hozzáadok, és kavargatom pár percig, amíg krémes nem lesz. A végén még egy kis növényi tejszínt hozzáadhatsz, de ha nincs otthon, akkor így is finom lesz.

A besamel a harmadik fő komponens, kavargasd addig, amíg krémes nem lesz

Nézd meg, hány réteget tudsz lerakni a tepsidben, és aszerint oszd el egyelő részre a töltelékeket.

 Ezután a jénai tál, vagy tepsi aljába teszek egy kis paradicsom pürét, és ráteszem az első sor tésztát, aztán a paradicsomos tofut, és rá a besamelt. Így folytatom sorban, majd amikor az utolsó réteget feltettem, akkor összekeverem a maradék paradicsomos szószt a maradék besamellel, és ezzel szépen befedem a teljes tetejét. Ez azért fontos, hogy ne száradjon ki sütésnél a tészta, mert akkor kemény lesz! A tetejére még tehetsz sajtot, de nem fontos. Én fólia alatt szoktam sütni 20-25 percet 180 fokon, aztán készen is vagy és tálalhatod melegen!

Nálunk ez nagy kedvenc, mert hamar készen van, és nagyon finom! Elkészítheted szója granulátummal, és darált szejtánnal is, no és persze minden egyéb zöldséggel is megbolondítható. Jó étvágyat hozzá!

(Borítókép: Benjamin fotója a Pexels oldaláról)