A 2017. évben végzett jógaoktatói tevékenysége és a jóga elveit követő életvitele elismeréseképpen, a jógás társadalom ajánlása és a szakmai bizottság értékelése alapján Kapisinszky Judit nyerte el a JÓGARÁDZSA Kiválósági Díjat.

A 2017. évben végzett jógaoktatói tevékenysége és a jóga elveit követő életvitele elismeréseképpen, a jógás társadalom ajánlása és a szakmai bizottság értékelése alapján Kapisinszky Judit nyerte el a JÓGARÁDZSA Kiválósági Díjat.

Mit szóltál, amikor megtudtad, hogy jelöltek téged e díjra?
Kicsit meglepődtem és nagyon örültem, mert azért ez a tanítványok részéről egyfajta szeretet-megnyilvánulás.

Jelentős ideje jógázol és tanítasz, bizonyára több mester is vezetett a jóga útján. Kik azok, akiket most szeretnél megemlíteni?
Ez egy nagyon nehéz kérdés, mert nagyon sok mindenkitől tanultam és tanulok a mai napig is. Az egyik alapfilozófiám, hogy tanítványnak kell maradni, nem tanítónak. Az egy helyzet, amikor az ember éppen tanít. Egy valakit szeretnék megemlíteni, anélkül, hogy bárkit is megbántanék. Ő NaJó, Nagy József, aki elindított az úton. Nála kezdtem el jógázni. Az Ő gondolkodásmódja, látásmódja a jógáról nagyon meghatározó volt az életemben. Azután több helyen is képződtem, többek között a Szatyananda jógarendszerben és végül eljutottam a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolára. Itt minden tanítómnak és tanáromnak nagy tisztelettel köszönöm, amit kaptam Tőlük. Név szerint nem emelnék ki senkit, mert egyformán szeretem mindegyikőjüket.

Hogy fér bele az életedbe, hogy az óráid mellett még különböző önkéntes szolgálatokat végezz?
Azt gondolom, hogy a mai korban igazán fontos az időgazdálkodás és amire igazán szeretne fordítani időt az ember, arra jut ideje. Még azt tenném hozzá, hogy a jóga tanítása és terjesztése nekem nem munka.

Mi az, amit üzennél a kezdő jógaoktatók, jógaoktató társaid számára?
Alázat, tisztelet, rendszeres gyakorlás. Mindig maradjanak meg tanítványnak. Nekem a tanítványaim voltak a legnagyobb tanítóim is. Általuk tanultam és tapasztaltam meg, hogyan adjam át azt a tudást, amit az elődeinktől megszereztem.

Jógarádzsa Kiválósági és Közönség Díjakra azokat a jógaoktatókat jelölhették, akik védikus alapokon nyugvó tradicionális irányzatokat követnek, munkásságuk kiemelkedő egészségmegőrző, rekreációs jellegű, jellemük példamutató. Kell-e szerinted díjazni egy ember jellemét? Kritérium volt a vegetáriánus táplálkozás, a káros szenvedélyektől való mentesség. Szerinted mennyire számít ez a jóga útján?
Szerintem nagyon is számít a jóga útján, főleg, ha magasabb szintű jóga technikákat szeretnénk gyakorolni, alkalmazni. Nagyon fontos a táplálkozás, a helyes életstílus és direkt hangsúlyozom, hogy stílus és nem életmód, mert a mód szóban van egy módosság. Az életstílust meg lehet választani és ez nem anyagaik kérdése. A káros szenvedélyekkel ártok magunknak és másoknak. A jóga alappillére az ahimszá, azaz nem ártok sem magamnak sem másnak.
Azt nem gondolom, hogy nem biztos, hogy kellene valakinek a jellemét díjazni, de a példamutatás nagyon fontos. Akit követünk, az aszerint éljen, ahogy beszél, ahogy tanít.

Milyen irányba mész tovább, a jóga mely területén szeretnél még fejlődni?
Mindenképpen folytatom az utam, itt nem lehet megállni, mert ez egy akkora hatalmas nagy tudástár.  Elsősorban a Bhakti-jóga vonalán szeretném fejleszteni magam, megismerni magam és az erről szóló tudást átadni a tanítványoknak. Mindenképpen azt hangsúlyozva, hogy a jóga nem csak ászana gyakorlás, mert az csak egy jógaeszköz, egy jóga technika. Ahhoz, hogy a jóga célját elérjük, rengeteg módszer van, az egyik út a Bhakti-jóga.


Szívből gratulálunk a Díjhoz!

A Jógarádzsa Kiválósági és a Jógarádzsa Közönség Díjakról bővebb információ a www.jogaradzsa.hu weboldalon található.

Szerkesztette: Hortobágyi Gabriella