Összeegyeztethető-e az élvezeti cikkek fogyasztása a jógaéletmóddal? Szakértőinket kérdeztük.

Cigizhetek-e, kávézhatok-e, illetve ihatok-e alkoholt, ha jógázni járok? Összeegyeztethető-e az élvezeti cikkek fogyasztása a jógaszemlélettel, -életmóddal?

Léteznek gyakorlók, akik a jóga mellett kávéznak, alkalomadtán megisznak egy-egy pohár bort, vagy nem tudnak felhagyni cigarettázási szokásaikkal. Jogosan merülhet fel a kérdés, különösen, ha még nem jógáztunk: élhetnek-e a jógik ilyesfajta szerekkel? Ha kávézunk, alkoholt fogyasztunk, cigarettázunk, akkor már jobb, ha nem is próbálkozunk a jógával? Hogyan lehet egyáltalán leszokni e káros szenvedélyekről? Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes szakemberhez, gyakorló jógaoktatóhoz fordulni, és megkérdezni, neki mi a véleménye a témáról. Ezt mi is megtettük. Lássuk a válaszokat!


Miszlik Melinda– Hatha jóga oktató:

Ha már valaki jógaórára jön, akkor feltételezhető, hogy változtatni szeretne az életén. Megfelelő közegben ez mindig könnyebb. Természetesen nem az számít, hogy tökéletesek legyünk, hanem az, hogy törekedjünk, így ilyen hozzáállással az eredmények is hamarabb megmutatkoznak. Tehát mindenképpen tanácsos akármilyen káros szenvedéllyel jógaórára járni, mert erőt ad. Szép lassan formálódik az életünk, nem pedig egyik pillanatról a másikra. A változáshoz mindig idő kell és tudás. Tudás, mert csak annak a fejlődésével lehet maradandó egy változás. Megérthetjük, hogy valójában miért fontosak a jóga szabályozó elvei (jama és nijama elvek). Amint elkezdünk rendszeresen gyakorolni, lelki erőt nyerünk, így rossz szokásaink elkezdenek majd alábbhagyni. Viszont végérvényesen a „tudás fénylő lámpása” szabadít meg káros szenvedélyeink rabságából, ezért fontos, hogy kérdezzünk bátran a tanárunktól!


dr. Onozó Emese – Anaya női jóga és Aroma Yoga® oktató

Ha felmerül valakiben az igény arra, hogy rendszeresen jógázzon, az azt gondolom, hogy nagyobb tudatossággal, önismerettel és a tisztaságra való törekvéssel (saucsa) is együtt jár egy idő után. Ezen az úton elindulva mindannyian tanulók vagyunk, különböző múltbéli tapasztalatokkal, karmával, szokásokkal. A kritika önmagunk vagy mások felé nagyon káros és felesleges. A legnagyobb kárt a lelkiismeret-furdalással okozhatjuk és azzal, hogy nem bocsátunk meg magunknak azért, mert nem vagyunk tökéletesek. Pedig ez esélytelen. Az elégedettség (szantósa) az a kulcs, amit önmagunkban meg kell találni, és a lehető legtöbbször visszatérni hozzá. Ez a minőség az, ami a nehézségeken átsegít. Ha őszintén szembe merünk nézni azzal, hogy hol tartunk az úton, vagyis gyakoroljuk az igazmondás elvét (szatja), akkor el tudjuk fogadni mérgező szokásainkat és könnyebben felébred az igény annak megváltoztatására. Legjobb, ha ez a szándék belülről, sürgető késztetésként ébred, így meglesz hozzá a kitartás és az erő is, ami a továbblépéshez szükséges.
Szívd el azt a cigit, igyál kávét, alkoholt! És azután figyeld meg a tested és az elméd, vajon tényleg jól esett-e? Jót tett-e? Mint ahogy a jógaórán figyeled meg a változást, amit létrehoztál. Ha nem tetszik, akkor legközelebb jusson eszedbe ez az érzés, mielőtt a vágyadnak, a szokásodnak engednél.
Minden rendben van úgy, ahogy van, és itt és most tehetsz érte, hogy másként cselekedj, ha megérett az elhatározás. A jóga eszköztárával mindez könnyebb.

Medvegy Gergely – Vaisnava teológus és jógamester, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (ww.bhf.hu) és a Bhaktivedanta Jógastúdió jógaoktatója:

Bárki jógázhat, így az is, aki kávét iszik és cigarettát szív, ez egyáltalán nem kizáró ok. A lényeg, hogy gyakoroljuk a jóga minél több elemét, amely idővel segítségünkre lehet elengedni ezeket a káros szenvedélyeket. Természetesen a jóga a szenvedélyektől mentes életet ajánlja, de ennek kialakításához idő kell. Egyébként nem csak a kávé és a cigi az, ami zavaró tényező lehet a tiszta és emelkedett élethez, hanem a túl sok evés, a túl sok alvás, a lustaság, a TV-nézés, a rádióhallgatás, a bulvár újságok olvasása, illetve a csoki, a csipsz, a kóla, a mirelit ételek és a húsos ételek fogyasztása is… És a lista valójában nem is olyan rövid. Ha ezek mind kizáró okok lennének, akkor senki sem jógázhatna, de szerencsére ez nincs így. Pont a jóga fog majd erőt adni ahhoz, hogy ezeken a szokásainkon fokozatosan változtassunk.

Kornhoffer Tünde – Anaya női jógaoktató és jógaterapeuta (aranycsillag-joga.hu):

Amikor először mentem jógatáborba, vastag betűvel közölték velünk, hogy nem lehet se cigizni, se kávézni, se alkoholt fogyasztani, se húst enni a táborban. Mindez nem jelentett számomra gondot, mert már akkor sem éltem ezekkel az élvezeti cikkekkel.
Nyilvánvaló volt, hogy a saját táboromba érkező tanítványaimtól is ezt vártam el. Ezután szembesültem azzal a ténnyel, hogy tíz tanítványból háromnak migrénes-hányós fejfájása lett, a többiek pedig fehér arccal kóvályogtak időnként, vagy bűntudatos arccal osontak be az órára némi cigi ájert árasztva. Pár évig mindez különösebben nem is izgatott, mivel a résztvevők rosszulléte a tábor végére mindig átfordult.
Aztán jött a Himalája Tradíció, ahol azt mondták a táborban: „Kávézz bátran! De ne egy ócska löttyöt igyál, hanem a legjobb kávét! Nem akarok semmit elvenni tőled, ami jó neked. Jógázz, és tapasztalni fogod majd, hogy van jobb, ami mindig a rendelkezésedre áll, ráadásul semmibe se kerül.” „Hmmm. Jól hangzik.” S nem is kellett sokáig várnom, hogy ezt láthassam. Egy fiatal magántanítványom mondta az első meditációja után, miután hosszú ideig ült mozdulatlanul velem szemben: „Te, ez sokkal jobb, mint a füves cigi.” „Húúú!” – mondtam. „Mesélj, milyen a füves cigi?” Erre ő: „Ennél lényegesen kevesebb örömöt ad.” S mivel én is közvetlen tapasztalatokat szeretem, nem átallok olykor jóga után „díbolni”, mint ma is, mikor három konyakosmeggyet volt muszáj kipróbálnom magamon. De már tudom, hogy mi lesz holnap, ott a jobb bordakosár alatt: sajgó, szemrehányó szúrás, üzenet a májamtól. Nem függök az élvezeti cikkektől, de nem is zárom el azokat mereven magamtól, és tudom, mert tapasztaltam, hogy a legnagyobb élvezet a jóga. Mert a jóga szamádhi.
(Kornhoffer Tündét a hvg.hu a „healthonism” jelenségével kapcsolatban kérdezte. A cikk itt érhető el.)

Egészséges, örömteli jógázást kívánunk!