A 2017. évben végzett jógaoktatói tevékenysége és a jóga elveit követő életvitele elismeréseképpen, a jógás társadalom ajánlása és a szakmai bizottság értékelése alapján Jankovics Magdolna Lalítá a JÓGARÁDZSA Közönség Díj jelöltje.

A 2017. évben végzett jógaoktatói tevékenysége és a jóga elveit követő életvitele elismeréseképpen, a jógás társadalom ajánlása és a szakmai bizottság értékelése alapján Jankovics Magdolna Lalítá a JÓGARÁDZSA Közönség Díj jelöltje.

Mit szóltál, amikor megtudtad, hogy jelöltek téged e díjra?
Őszintén…, amikor a jelölés történt nagyon sok változás szőtte át az életemet, rengeteg teendő vett körül, még a megszokottnál is sokkal több. Így nem is gondolkodtam el ezen mélyebben. Aztán amikor jöttek a telefonok, hogy szavazni szeretnének rám, kérdezték hogy hol lehet és miként, akkor melegség és  jó érzés járta át szívemet. Akkor, az emberek szeretetén keresztül ért el hozzám a díj üzenete.
Nagyon nagy hála tölti el szívemet arra gondolva, hogy azok akik a jóga útjára vezettek, s a mai napig tanulok tőlük, Ők alkalmasnak találnak a díjra. Köszönöm nekik.

Jelentős ideje jógázol és tanítasz, bizonyára több mester is vezetett a jóga útján. Kik azok, akiket most szeretnél megemlíteni?
Egyetlen egy Mesterem van: Szvámí Sivánanda. 
Tanításait fantasztikus, nagy tudású jógaoktatóktól sajátíthattam el.
Omkárától-Veres Andrástól, Szítától- Szabó Ágnestől, Hanumántól- Nothnágel Judittól. Indiában a Sivánanda ashramban töltött elvonulásaim során is találkoztam olyan emberekkel akik meghatározó mérföldkövei életemnek. Szvámí Jógaszvarupánanda, Szvámí Advajtánanda tanításai mélyen a szívembe érve a mai napig kifejtik hatásukat.

Hogy fér bele az életedbe, hogy az óráid mellett még különböző önkéntes szolgálatokat végezz?
Én megfordítanám ezt a kérdést: Hogy fér bele az önkéntes szolgálat mellett a saját óra tartása? Jógaóráim legnagyobb részét önzetlen szolgálatból végzem, s mellette a különböző  eseményeken is szolgálatból segítek.
Így életem legnagyobb részét a szolgálat tölti ki.

Mi az, amit üzennél a kezdő jógaoktatók, jógaoktató társaid számára?
Mesterem Szvámí Sivánanda szavaival üzenem:
„A jógaoktatás nem más, mint az isteni energia áramlásához szükséges feltételek megteremtése.”

Ezt a feltételt pedig a jóga gyakorlásával teremtjük meg magunkban. Az alapoknál kell kezdenünk: a Jamák és Nijamák formálják az erkölcsös  jellemet. Az erkölcsös jellem a bölcsője minden további gyakorlásnak:  ászanák, pránajámák s a többi. A jóga gyakorlásával tudjuk magunkat megtisztítani. Ha tiszták vagyunk akkor leszünk fogékonyak az Isteni energia áramlására, ami Mesterünk közvetítésével rajtunk keresztül jut el a tanítványokhoz.

Jógarádzsa Kiválósági és Jógarádzsa Közönség Díjra azokat a jógaoktatókat jelölhették, akik védikus alapokon nyugvó tradicionális irányzatokat követnek, munkásságuk kiemelkedő egészségmegőrző, rekreációs jellegű, jellemük példamutató. Kell-e szerinted díjazni egy ember jellemét?
Nem hiszem, hogy díjazni lehetne egy ember jellemét. A díjakat egy adott fejlődési útra vetülő jelzőfényként kell csak felfogni ami arra jó, hogy mások példát láthatnak maguk előtt az úton.

Kritérium volt a vegetáriánus táplálkozás, a káros szenvedélyektől való mentesség. Szerinted mennyire számít ez a jóga útján?
A jóga célja: elérni a Mindenséget. Ez csak akkor lehetséges, ha teljesen megtisztítjuk magunkat. A káros szenvedélyek mérgezik a testünket, az elménket.
A húsevéssel szintén nem segítjük a tisztulási folyamatot, sőt azzal hogy ártunk az állatoknak, a jóga első lépcsőjének első pontját az ahinszát szegjük meg.

Mennyire része egy jógaórának a tanár egyénisége?
Sokat számít, hogyan adjuk tovább az órán a tanításokat. Az oktató személyisége ad keretet a tartalomnak.

Milyen irányba mész tovább, a jóga mely területén szeretnél még fejlődni?
Szvámí Sivánanda tanításait követve mind a négy irányba szeretnék fejlődni.
Az irányt Sivánanda Mester mutatja, s szinte fogja a kezemet, s vezet előre, mindig arra, amerre éppen mennem kell a jóga útján.

A Jóga Szintézisben a következőt írta le: 
Csak a Jóga Szintézis fejleszti egyenlő mértékben az elmét, szívet és kezet, és juttat el a tökéletességhez. Harmonikus egyensúlyban fejlődni minden irányban; ez a Jóga eszménye.”

Szívből gratulálunk a jelöléshez!


A Jógarádzsa Közönség Díjra szavazni a www.jogaradzsa.hu oldalon lehet!
 
Szerkesztette: Hortobágyi Gabriella