Jógainterjú Medvegy Gergely jógaoktatóval

2018. 05. 23. | Jógainterjúk

 

Mikor és hogyan találkoztál először a jógával?
– 2002-ben találkoztam vele először, de 2004-től keztem el igazán jógázni. Krisna-hívők által kerültem kapcsolatba a jógával.

Melyik volt az a pillanat, amikor eldöntötted, hogy jógaoktató leszel?
– Gaura  Krisna prabhu (Dr. Tóth-Soma László) keresett meg azzal 2005-ben, hogy lenne-e kedvem oktatni. Ekkor volt az, hogy eldöntöttem: igen. Ő elkezdett kitanítani és 2006-tól kezdtem el én is oktatni.

Kit tekintesz mesterednek?
– Az előbb említett Gaura Krisna prabhut és a közös lelki tanítómesterünket Sríla Sivaráma Swámi Maharáját. Valamint sok más oktatótól is tanultam, mint például Timárné Orozák Zsuzsanna és Bartsch Gabriella.

A jóga mely elemeit gyakorlod?
– Mindengyiket: ászanák, pránájáma, relaxáció, meditáció, táplálkozás, filozófia, teológia. Vagyis gyakorlom a karma-, dzsnyána-, astánga- és bhakti-jógát is.

Hogyan tudod beépíteni a hétköznapjaidba a jógát?
– Reggelente szoktam lelki gyakolratokat és mantra-meditációt végezni. Napközben valamikor pránájámát és délután az ászanákat. Nem minden napom ugyanolyan, így az egyes gyakorlások naponként eltérőek. Az életmód pedig teljesen átszövi a tevékenységeimet.

Mit ad neked a jóga?
– Mindent. 🙂 Egyrészt a hivatásom, mert ezt oktatom. Másrészt az életem célja a jóga céljának elérése, vagyis a testi egészséget fenntartani, az igazi boldogságot megtalálni, a lelki szeretetet megélni, megismerni az önvalót és kapcsolódni Istenhez.

Melyik a kedvenc ászanád? És miért?
– A kedvencem a gyertya, az eke és azok kompezálásai, a halpóz és a hídállás. Nagyon jól hatnak a közérzetemre.

Van olyan ászana, ami nehézséget okoz?
– A csípőnyitó ászanák, pl. a hanumánászana, az upavista-kónászana. Kötött a csípőm.

Mik a jövőbeni céljaid a jógaoktatással?
– Minél több embernek segíteni, hogy a testi, a mentális és a lelki nehézségeiken túl legyenek és kívül-belül meggyógyuljanak. Igazán elégedettek és boldogok legyenek.

A jóga mely területen szeretnél még fejlődni?
– Az oktatás miatt mindegyik területén bőven van hova fejlődnöm. 😉 De saját magam szempontjából leginkább tudatilag és lelkileg motívál a jóga.

Mit üzennél azoknak, akik még soha nem próbálták ki a jógát?
– Ne féljenek tőle, próbálják ki, tapasztalják meg annak jótékony hatásait. Sokféle jógairányzat van, így tartsák szem előtt, hogy nekik mire van szükségük és ahhoz igazodva válasszanak.

Milyen órát tartasz a Bhaktivedanta Jógastúdióban és mikor?
– Gyakorló órák keretén belül jelenleg hatha-jógaórákat tartok. A Blaha stúdióban hétfőn 19:15-től és csütörtökön 17:00-tól, a Csillaghegyi stúdióban szerdán 19:15-től. Az előbb említett napokon kezdő és haladó jógatanfolyamokat is tartok. Valamint vasárnapontként workshopokat és jógaoktatói továbbképzéseket is csinálok. Mindezekről a főiskola (www.bhf.hu) honlapján, vagy a saját honlaponon (www.selfnessyoga.hu) lehet tájékozódni.