A 2017. évben végzett jógaoktatói tevékenysége és a jóga elveit követő életvitele elismeréseképpen, a jógás társadalom ajánlása és a szakmai bizottság értékelése alapján Szűcs Gábor Gauranga Das a JÓGARÁDZSA Közönség Díj jelöltje.

A 2017. évben végzett jógaoktatói tevékenysége és a jóga elveit követő életvitele elismeréseképpen, a jógás társadalom ajánlása és a szakmai bizottság értékelése alapján Szűcs Gábor Gauranga Das a JÓGARÁDZSA Közönség Díj jelöltje.


Mit szóltál, amikor megtudtad, hogy jelöltek téged e díjra?
Nagyon örültem, mert az elmúlt tizenkét évet az életemből a jóga terjesztésére, népszerűsítésére fordítottam, és örülök, ha minél több emberhez eljut ez a nagyszerű tudás és gyakorlat.

Jelentős ideje jógázol és tanítasz, bizonyára több mester is vezetett a jóga útján. Kik azok, akiket most szeretnél megemlíteni?
Legfőképpen indiai mesterektől tanultam sokat, Manju Pattabhi Jois, Kamal Singh és Ajay Kumar befolyásolta leginkább a jóga-gyakorlásomat, de folyamatosan érnek újabb hatások, megismerek újabb megközelítéseket, tanításokat. Simon Borg-Olivier és Gregor Maehle tanításai is nagyon sokat adtak, bár velük még nem találkoztam személyesen.

Hogy fér bele az életedbe, hogy az óráid mellett még különböző önkéntes szolgálatokat végezz?
Az alkalmi programok, nyilvános órák stb. megoldhatóak, de a legtöbb időmet a hotashtanga.com blog írása igényli, ami egyben a legfontosabb szolgálatom is a magyar jógás közösség számára. A jógapont.hu oldalon is számos írásom megjelent már. 

Mi az, amit üzennél a kezdő jógaoktatók, jógaoktató társaid számára?
Azt üzenem, hogy igyekezzenek megtartani az egyensúlyt az oktatás és gyakorlás között; azt tanítsák, amit meg is tapasztaltak, és egész életükben törekedjenek a tanulásra, fejlődésre.

Jógarádzsa Kiválósági és Közönség Díjakra azokat a jógaoktatókat jelölhették, akik védikus alapokon nyugvó tradicionális irányzatokat követnek, munkásságuk kiemelkedő egészségmegőrző, rekreációs jellegű, jellemük példamutató. Kell-e szerinted díjazni egy ember jellemét? Kritérium volt a vegetáriánus táplálkozás, a káros szenvedélyektől való mentesség. Szerinted mennyire számít ez a jóga útján?
Egy ember jellemét nem feltétlenül lehet díjazni vagy megítélni, főleg a mai világban, amikor a mások által internetről megismert személyisége esetleg teljesen más, mint a való életben. Sok év kell, mire mélyebben megismerünk valakit, és igazából értékelni tudjuk a személyiségét, jellemvonásait. A vegetariánizmus és a tiszta élet ugyanúgy hozzátartoznak a jógához, mint a gyakorlatok vagy az elmélet ismerete, gyakorlása. Aki nem gyakorolja az életmódbeli elveket, annak csak viszonylag felszínes lesz a kapcsolata a jóga lelkiségével.

Mennyire része egy jógaórának a tanár egyénisége?
Mindenképpen a részét kell, hogy képezze a kreativitása, a személyes kisugárzása, a másokkal való törődése, bánásmódja. Egy oktató nem teheti meg, hogy a jógatermen kívül hagyja a személyiségét, és zárkózottan, hivatalosan oktat, mert az nem igazán fogja meg a gyakorlókat.

Milyen irányba mész tovább, a jóga mely területén szeretnél még fejlődni?
Eddigi harminc évnyi kapcsolatom a jógával két szálon futott: a bhakti-jóga a Krisna-tudat révén; és a hatha-jóga ászana-gyakorlási és egészségmegőrzési aspektusa. Szeretném mind jobban az életem részévé tenni a tudatos légzést, a meditációt és e gyakorlatok olyan aspektusait megismerni és továbbadni, melyek a kevesebb háttérismerettel rendelkező embert is megérintik. Ezért kezdtem el tavaly foglalkozni a hangterápiával és tanulmányozni a sámánikus kultúra kacsolatát a jóga gyökereivel.

Szívből gratulálunk a jelöléshez!


A Jógarádzsa Közönség Díjra szavazni a www.jogaradzsa.hu oldalon lehet!
 

Szerkesztette: Hortobágyi Gabriella