írta: Bálint János

JP: Mi volt az első kapcsolatod a jógával?

BJ: Általános iskolás koromban sokat jártam könyvtárba, gyakorlatilag az összes szabad időmet ott töltöttem, és ott volt egy Jóga a mindennapi életben-es könyv, de egyáltalán nem értettem. Aztán 15 éves koromban a karate csoportunk sportorvosa, Dr. Ridegh Sándor volt az, akitől először kezdtem jóga légzőgyakorlatokat tanulni.

JP: Kit tekintesz a mesterednek?

BJ: Jelenleg Swami Ritavan az, akitől a személyes útmutatásokat kapom, Swami Vedát pedig gurumnak tartom. Mindketten a Himalájai Tradíció szerzetesei.

JP: Melyik jógairányzatot kezdted el követni, és miért?

BJ: Nem tudom, hogy a Ridegh doktor melyik iskola szerint tanított pontosan, azt hiszem a Yesudian, de akkor csak ez volt, és nem is tudtam, hogy van más is. Aztán persze később már jobban tájékozódtam, és kipróbáltam 4 évig a Jóga a Mindennapi Életben-t, és 7 évig az Iyengart is. Jó néhány éve azonban a Himalájai Tradíció tanításai szerint gyakorlok.

JP: Milyen a napi szádhanád?

BJ: Egy jógatanárnak a napi szádhanájához hozzá tartozik a személyes gyakorlása és az óratartás is. Jellemzően korán kelek, ászanázom, meditálok, kontemplálok a nap eseményein, vagy problémákon. Mostanában elég sok pránájámát kell csinálnom. Aztán jönnek a délelőtti és az esti órák. Napközben magánórákat tartok, vagy a Testnevelési Egyetemen oktatok. Estére már nincs sok gyakorlatom. Általában a későeste az órák után már a magánéleté.

JP: Szoktál meditálni? Milyen módszert követsz?

BJ: Igen. Gyakorlásom java részét meditációs gyakorlatok teszik ki. Ez azt jelenti, hogy legalább a gyakorlás 50%-a. Sokféle módszert tanultam, próbálgatni csak úgy sosem mertem, mert már a Ridegh felvilágosított a próbálgatás veszélyeiről, amikor egy kudzsi kiri gyakorlatom rosszul sikerült. Természetesen jelenleg a himalájai tanítások szerint, a Swami Ritavantól kapott közvetlen útmutatások alapján gyakorlom.

JP: Mit kaptál a jógától? Mit adott neked?

BJ: Na, ezt nehéz lenne összefoglalni röviden, annyi mindent, de azért pár dolgot kiemelnék. Nekem elsősorban a testi-lelki egészség elérésében nyújtott hatalmas segítséget a jógagyakorlás. Aztán megtaláltam azt, amivel igazán szeretek foglalkozni, és amiben igazán otthon érzem magam, mondhatom, hogy a jógaoktatás az önkifejezésem és önkiteljesítésem eszköze lett. A jógagyakorlás segítségével ismertem meg a határtalan lehetőséget, amit az elme feletti kontroll megszerzése nyújt, és ebben találkoztam azzal a belső békével is, ami minden külső nyugalmat és csendességet felülmúl. 

JP: Mi volt az a pillanat, amikor úgy döntöttél, tanár leszel?

BJ: Nem volt ilyen pillanat. Látva a mestereim képességeit és hihetetlen tudását még most is kételkedem abban, hogy erre én tényleg érdemes vagyok-e. De időközben úgy alakult, hogy amiről el sem tudtam képzelni, hogy központi szerepet kap az életemben, most az a munkám, a hobbim és a fejlődésem egyszerre.

JP: Miért lettél tanár? Miért szeretsz tanítani?

BJ: A jógának sok oldala van. Szeretem tanítani az összeset, de legjobban a filozófia és a jógaszemlélet mindennapi életre lefordított oldalát szeretem átadni, illetve azokat a technikákat, amikkel a mindennapi élet tehető boldogabbá. Abban hiszek, ezt tapasztaltam, hogy ha valaki helyesen gyakorolja a jógát, akkor annak az élete kezd rendbe jönni minden szinten. Nem hiszek abban, hogy valaki jógát gyakorol, de különben az élete romokban. Akkor valamit nem gyakorol jól.

RÖVIDEK

Mi a kedvenc ászanád?

Ilyenem nincs. Nagyon sok ászanát szeretek, és van amiket kicsit jobban. Kedvelem a mély kézállásokat és az ügyességet igénylő gyakorlatokat, de lekötnek az egyszerűbb, inkább a figyelmet és az éberséget igénylő gyakorlatok is. Szerintem, ha valaki nem szeret egy gyakorlatot, akkor igazából még nem ismerte azt meg eléggé, és ezért elutasítja. De ha elmélyedünk benne, akkor megszeretjük és élvezhetjük a legnehezebb gyakorlatokat is.

Legnagyobb kihívást jelentő ászana?

Tádászana – sosem lehet elégszer újravenni.

Mi a kedvenc légzőgyakorlatod?

Hagyjuk a kedvenceket!:) A légzőgyakorlatok is csak technikák, a lényeg az ember, aki azokat végzi. 

Legfelemelőbb jógás élmény?

Sok felemelő tapasztalatom volt a jóga gyakorlása révén. Pl. hogy találkozhattam olyan emberekkel, akik a szívükben hordják a békét, és hogy magam is átélhettem ezt. Hogy a tudatosság révén felismerhettem magamban olyan dolgokat, amik miatt nehezebb volt megvalósítani a harmóniát, és azokkal utána tudtam mit kezdeni. Az, hogy a jóga oktatása közben láthatom azoknak az embereknek a fejlődését és előrehaladását, akik eljönnek hozzám. Láthatom azt, ahogy megoldják életük feladatait és haladnak a belső béke felé.

Legkínosabb jógás élmény?

A helyzetek csak annak kínosak, aki nem szívesen vállalja önmagát, aki más akar lenni, mint amilyen épp. Az önvállalás megoldja az ilyen problémákat. Nekem megoldotta.

Milyen az ideális jógaruha?

Épp az, amiben vagyok.:) Nem vagyok valami nagy divattanácsadó, de hát a kényelmes ruházat, amelyen nincsenek nagy lebernyegek, ugyanakkor mindenféle mozgást enged, az a jó. Indiában láttam száriban is, meg ágyékkötőben is jógázni embereket – valahol a kettő között kéne belőni a ruházatunkat.