Miszlik Melinda – Hatha jógaoktató

A pánikbetegség a jövő iránti félelemből ered, aminek többnyire a halálfélelem az alapja.  Mi lesz, ha….valami baj történik!

A jóga azért tud ebben segíteni, mert megtanít a jelenben élni.

Megtanít arra, hogy csak a jelen pillanat számít. A mozgás és a légzés harmonikus egysége. Amikor ezt figyeli az ember, akkor megtapasztal egy belső ritmust. Ráébred, hogy ahogy minden, úgy ő maga is harmóniában létezik. Természetesen eleinte meg kell dolgozni ezért az egyensúlyért, de amikor ez létrejön, akkor eltűnik a félelem. Elfelejt mindent: a külvilágot, a problémákat, a munkahelyi zűröket és beköszönt a „világbéke” hangulat. Majd szép lassan ez a kellemes érzés egyre hosszabb ideig meg tud maradni. Amikor ez a mentális béke beköszönt az ember életébe, akkor válik lehetségessé a belső világ felfedezése. Ehhez különféle technikák szükségesek, de szerencsére a jóga eszköztárában minden megtalálható: testgyakorlatok, légzőgyakorlatok és különböző meditációs technikák.

 

 

Kapisinszky Judit – a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola jógaoktatója (bhf.hu), a Páva Jógastúdió vezető tanára

A pánikroham szorongásos roham. Már néhány perc alatt is igen heves elemi erővel tombolhat. A szorongás, az ezzel járó rosszullét, hirtelen, a legváratlanabb helyzetekben alakul ki. Halálfélelemmel jár, és azzal a kettősséggel, hogy a pánikbeteg tudja, hogy indokolatlan a félelme, mégis retteg és rosszul lesz. Pán a görögök, rémisztő külsejű, félig kecsketestű, szőrős és szarvakat viselő pásztoristene volt. Rémísztő hangon ordítozva próbálkozott a napon sütkérező tündéreknél, ha szerelmeskedni vágyott. Ilyenkor a tündérek páni félelemmel kezdtek menekülni. A heves szorongás, a pánik elnevezés Pán nevéből ered.

A pánikroham úgy küzdhető jól le, ha felkészül az ember, akkor, amikor nincs pánikrohama. Ebben segíthetnek a jóga technikái.

Két példa. Egyik tanítványom egyszer örömmel újságolta, hogy a dzsálandhara bandha, a torokzár, rendszeres gyakorlása, amit a jógaórán megtanult milyen sokat segít neki a pánikroham megelőzésében. Egy másik tanítványomnak az egyszerű légzőgyakorlatok segítettek. A teljes jógalégzés módszeres gyakorlása a hosszú, nyújtott kilégzésre fókuszálva. Vagy a hangokkal történő kilégzések gyakorlása. Sz, r, z hanggal, amelyek segítik a kilégzés nyújtását. A rendszeres, legalább 5 perces OM mantrázás is igen hatékonynak bizonyult. Mindketten úgy érezték, hogy van eszközük, amivel megelőzhetik a pánik rohamot.

 

Kornhoffer Tünde – Anaya nőijóga oktató és jógaterapeuta, www.aranycsillag-joga.hu

A pánikroham testi és pszichés tünetekkel járó, hirtelen és általában látható ok nélkül jelentkező heves félelmi állapot, mely megfelelően alkalmazott kognitív pszichoterápiával kezelhető eredményesen.

Feltételezhető, hogy az állapot kialakulásában fontos tényező a szerotonin (boldogsághormon)-receptrorok érzékenységének csökkenése.

“…a pánikbetegnek nem a lelke vagy az agya beteg, hanem gondolat- és ösztönvilága került egymással ellentmondásba: tudja, hogy reálisan nem fenyegeti veszély, ösztönylénye mégis páni félelembe sodorja.”

Jógával sokat segíthetünk a pánik kezelésében, de nagyon fontos, hogy csakis a tanárral való egyéni terápiás odafigyeléssel! Segíthetünk az agni (tűz) táplálásával, tisztításával, ami segít a feldolgozatlanságokat átalakítani.
Túl sok feldolgozatlan érzelem kezelésére a csoport nem alkalmas. A savászana, a meditáció sem, mert újabb megoldásra váró feladatok jöhetnek elő. Előbb eméssze meg a tanítvány a meglévőket – és ebben a jóga kiváló segítség.

További cikkek a témában:

A pánikbetegség jógaterápiája 1. rész

A pánikbetegség jógaterápiája 2. rész