… és mamáiknak. Masszázs és jógagyakorlatok.

Meglehetősen gyakori csecsemőknél, hogy életük első pár hónapjaiban az emésztőrendszerük éretlenségéből adódó panaszok miatt gyakran sírnak. A kólika,  más néven bélgörcs, a székrekedés és a hasfájás sajnos mind olyan fogalmak, melyeket a legtöbb anyuka igencsak jól ismer.
A babajóga és babamasszázs kombinációja kitűnő gyógyír lehet ilyen esetekre. Az alábbi gyakorlatok tökéletesek megelőzésre vagy a már kialakult probléma enyhítésére, megszüntetésére. Nagyobb gyermekeknél is bátran alkalmazhatjuk nem csupán kisbabáknál. Javítják az emésztést, stimulálják a bélműködést, és kellemesen masszírozzák a hasi szerveket, s ezáltal javulhat oxigénellátottságuk. Ezenfelül erősíti még az immunrendszert is, hiszen ez a gyakorlatsor egyben a nyirokrendszert is stimulálja.

Masszázs:

  • Vizikerék

Az egyik tenyerünket fektessük a bordakosár alatt a baba hasára. Föntről lefelé finoman húzzuk kezünket végig a pociján. Amikor a baba alhasához ér a tenyerünk, indítsunk el egy ugyanilyen mozdulatot a másik tenyérrel is a bordakosaraktól kezdve. Folyamatosan váltogassuk a tenyereket.

  • Lépegetés:

Ez nagyon jó a belekben bennragadt légbuborékok eltávolítására. Helyezzük az ujjbegyeket a baba jobb oldalára, és végezzünk lépegető mozdulatokat a kicsi hasán köldök vonalában. Mindíg csak jobbról balra haladjunk, visszafelé ne csináljuk.

  • Nap és Hold

Bal kéz ujjbegyeit helyezzük a kisbaba jobb oldalára, rajzoljunk egy teljes kört a kicsi hasán az óramutató járásával megegyező irányban. Ez a Nap. Csináljunk néhány kört ebből, hogy hozzászokjunk a mozdulathoz, majd ezután adjuk hozzá a Holdat is. Jobb kézzel a bordaív alatt rajzoljunk egy fékört a kicsi pociján, mintha egy fejtetőn álló U betűt akarnánk készíteni.Link

 
Jógagyakorlatok

  • Körzések
  • Lábkeresztezés : Keresztezzük a kicsi lábait a pocija felett, úgy, hogy egyszer a jobb másszor a bal lába legyen felül.
  • Pávanamuktásana lábtartása:

Toljuk fel mindkét térdet a baba hasához és tartsuk ott 6 lélegzetvételig, majd ismét nyújtsuk a lábacskákat.

  • Biciklizés
  •  Menetelés

Hasfájásmentes napokat, és kellemes jógázást mindenkinek!