Sokféleképpen lehet tönkretenni ezt a területet, a legtöbben mégis a stressz által okozott problémákkal küzdenek.

Sokféleképpen lehet tönkretenni ezt a területet, a legtöbben a stressz által okozott problémákkal küzdenek. Tévedés, hogy csak az irodisták sajátja a felhúzott váll, zárt mellkas kombináció.

A mozgás hiánya persze közrejátszik, de nem ez a kiváltó ok. Magunkon is megfigyelhető, amikor idegeskedünk, ideiglenesen ugyanez történik, aki viszont a napja nagy részét ilyen állapotban tölti, az izmok megrövidülnek, gyorsan tartáshibává, betegségekké növi ki magát. Persze, könnyű mondani, hogy találjuk meg a módját, hogy megszabaduljunk a stressztől, van, hogy ez nem lehetséges. A testben viszont az a jó, hogy fordítva is sok esetben működnek a dolgok, mint ahogy a boldogság mosolygásra késztet, ha boldogtalanul mosolygunk, előbb-utóbb javul a hangulatunk is. Ugyanez alkalmazható esetünkben is: a feszültségtől kényszeres tartás alakul ki, de amennyiben javítunk a tartáson, izmaink görcsösségén, a frusztráció is csökken majd.
A videóban látott gyakorlatok részletesen:

1. Ülj le a szőnyegre kényelmesen, fejtetővel nyújtózz felfelé, húzd ki magad. Mellső középtartásba emeld a karjaid, tenyérrel felfelé. Érintsd az ujjaid a vállaidhoz, majd a könyökeid emelésével csúsztasd a kezeid a lapockáid közé, anélkül, hogy előrebólintanál a fejeddel. Majd engedd vissza kiinduló helyzetbe. Ismételd légzésszinkronnal, belégzésre emeld, kilégzésre vissza.

2. Végezheted ülő-, vagy álló helyzetben, emeld magastartásba a karjaid. Foghatsz a kezedben seprűnyelet, botot, hevedert, térdzoknit, amit jónak látsz, ez segít megtartani a párhuzamost a két kar között. Maga a gyakorlat egyszerűen hangzik: felemelt karral végezz vállkörzéseket előre-hátra, anélkül, hogy behajlítanád a könyököd.

3. A tartás és a heveder maradhat, sőt, ennél a gyakorlatnál szükséges is. Annyira növeld a két kezed távolságát, hogy fájdalom és küzdelem nélkül le tudd engedni hátul. Majd hátulról írj egy nagy kört előre. Tartsd egyenesen a karjaid, a hátad helyzete végig maradjon változatlan.

4. A következő gyakorlat a combhajlító izom igazi tesztje is. Ülj párhuzamos, nyújtott lábú ülésben, lábfejeidet feszítsd vissza. Kulcsold össze a kezeidet hátul, vagy ha nem érnek össze, egy hevederrel hidald át a távolságot. Egyenes háttal dönts előre a combodra, miközben a karjaidat az ég felé emeled. Az emberek többségénél ez csak minimálisan szokott megtörténni, ez esetben ne aggódj, csak végezd a gyakorlatot a legjobb képességeid szerint.

5. Lefele néző kutya tartás a kiinduló helyzet. Középhelyzetben legyen a törzsed, majd homoríts bele, a válladat közelítsd a föld felé. Ezután újra térj vissza a kezdő pózhoz. Egy mély kilégzés mindig szokott segíteni az ilyen jellegű gyakorlatok mélyítésében, ne feledkezz meg arról, hogy a légzéseddel szinkronban végezd.

6. Bár az előző mozdulatokat térben elforgatva megkapjuk a következőt, ez talán mégis egy kicsit könnyebb. Mérd a csípőd magasságához a tenyereid helyzetét a falon, vagy fán. Lépj hátra úgy, hogy a törzsed merőleges legyen a függőleges lábaidra. Majd engedd le a törzsed, úgy, hogy a kezeid változatlanul ugyanazon a helyen maradnak. A könyökeidet tartsd egyenesen.

7. Az utolsó gyakorlatot hason fekvésből kezdd. Ehhez már inkább érdemes falat használni, de legalábbis egyenes felületet. A homlokod támaszd a talajra és a fejtetőd érjen a falhoz. Párhuzamos magastartásban támaszd fel a falra a tenyereid, a vállövedet – ha megemelkedett – próbáld a föld felé engedni.
 
Minden alkalommal, amikor egy irányba erőteljes nyújtásokat végeztünk, kicsit dolgoztassuk meg a másik irányba is. Érdemes egy-két domborító ászanával zárni az ilyen típusú gyakorlatsorokat, lehet akár állásból, vagy ülésből előredöntés. Mivel ezeknél a sorozatoknál az egyik cél, hogy pár perc alatt elvégezhető legyen, a bemelegítés és a kompenzáció nem került bele, de érdemes beiktatni. 

A cikksorozat korábbi cikkeit itt találod:
 http://jogapont.hu/?p=1376#.WgmEWFvWzak
 http://www.jogapont.hu/blog/0000000388/a-hidon-at-vezeto-ut-2resz-%E2%80%93-a-csuklo-erositese/#.WgmEQlvWzak

Szerző: Kocsis Kata