– A méh egészsége –

Cikksorozatunk előző részeit ITT olvashatod.

Nő-vérem… lépj be méhed szívébe napi meditációd során és jól figyelj.

Méhed arra vágyik, hogy rajtad keresztül szóljon. Méhed közli veled, hogy mire van szüksége. Méhed megmondja, hol és merre jár. Megmondja, hogy mi módon akar meggyógyulni.
A méh semmiben sem téved, mindent tud. Méhünk elraktározza életünk minden eseményét. Elraktározza minden viszonyulásunkat és reakciónkat a kapcsolatainkon belül. Érzi gyanakvásainkat és minden befogad attól, aki szereti. A méh sosem felejti el a leckéket vagy az áldásokat. Ahogy belépünk méhünk mélyébe, fel fogjuk fedezni, hogy méhünk emlékezik és kész arra, hogy beszéljen velünk minden félelméről és minden öröméről.

Méhünk saját nyelvén szól hozzánk. A méh énekel és sóhajt. Amikor fájdalomról beszél, betegségek keletkeznek. Amikor a gyönyörről beszél , szerelem ébred. A méh néha igent mond, ám gyakrabban mond nemet. Amikor ujjong, kisbabák születnek, kreativitásunk az egekbe szárnyal. Amikor sikít és kiált, megalvad a vér.
Hallgass figyelmesen méhedre: sajátítsd el a nyelvét és fogadd meg bölcs tanácsát. Itt az idő, hogy méhed mélyére hatolj. Légy bátor, ne félj saját valóságodtól, mert az igazság az alap, amelyen keresztül végbemehet minden gyógyulásod… (Quenn Afua: Szakrális nő)

Eddigi tapasztalataink alapján azt gondolhatjuk, hogy a méh valaki másnak a potenciális otthona, és kultúránk akkor értékeli, ha betöltötte ezt a szerepét. Ha megtette a dolgát, nincs különösebb értéke.

Kultúránk állítja továbbá azt is, hogy egy nő nem lehet egyszerre érzelmileg kielégített és anyagilag sikeres, mert ezen igények kizárják egymást.
Ösztönös mély életbölcsességünk a méhünkből fakad – energetikailag még akkor is, ha méhünket esetleg már eltávolították. Úgy tartják,a méhünk második szívünk és intuíciónk hangja, a zsigeri megérzések, és a Sakti helye. A Sakti erőt jelent. Az erő nem kívülről érkezik, hanem a mélyben van.
Amikor méhünk energetikailag le van zárva, kreativitásunk sem működik. Ez többek között olyan formában is megjelenhet a fizikai síkon, mint meddőség vagy egyéb nőgyógyászati szövődmények, mint mióma, ciszta és szabálytalan ciklus.

Ahhoz, hogy visszataláljunk a méhünkben rejlő életbölcsességünkhöz és gyógyuláshoz, alá kell merülnünk, ésszabadjára kell engednünk a bennünk lévő kreativitást. Minden ember kreatívnak születik. Gondolj egy kisgyerekre. A kreativitás egyike a velünk született emberi adottságoknak, ami akkor is bennünk él: egy szép otthonban, sminkben, ételben,és bármiben, amit a két kezünkkel hozunk létre.

Minden nőnek fontos és elengedhetetlen, hogy megerősítse kapcsolatát saját méhével és támogassa azt, amennyire csak tudja. Amikor ugyanis meggyógyítjuk kapcsolatunkat méhünkkel, a benne rejlő életbölcsességünk segítségével képesek leszünk újra felvállalni ama hatalmas jelentőségű szerepünket, mint hogy segítsünk feléleszteni a világban az olyan elvesztett tulajdonságokat, mint kreativitás, intuíció, női bölcsesség és a ciklikus élet fontossága (mint amilyen a természettel és évszakokkal történő harmonikus együttélés is).
Méhünk, gyermekek kihordásán túl, minden bennünk rejlő alkotás és önmagunk megvalósításának forrása is, amik kreatív női energiáinkon keresztül valósulnak meg. Ahogy méhünkben hordozzuk gyermekeinket, úgy méhünkben dédelgetjük álmainkat és vágyainkat is.
A méhet támogatni úgy lehet, hogy időt és teret kell engednünk, hogy kifejlődhessen és formálódhasson saját belső ritmusának megfelelően a megfelelő alkotás, minőség. A nő a spiritualitását az anyagon-testen keresztül tudja megélni, formába önteni.

A méh egészsége összefüggésben áll azzal, hogy a nő milyen mértékig hisz önmagában.
Minél nagyobb mennyiségű feltétel nélküli szeretetet áraszt önmagának, ha mélységekben és magasságokban is ismeri és elfogadja magát, annál jobb egészségnek örvendhet. És mindennek az ellenkezője is igaz.
A petefészek kicsi mandula alakú, gyöngyházfényű szerv, a méh 2 oldalán a petevezeték alatt helyezkedik el. Nagy mennyiségű életerő, folyamatos szexuális energia tere. A petefészek sokkal dinamikusabb energiával rendelkezik és gyorsabban változik mint a méh. Ez azért van, mert ahhoz, hogy egy petesejt megérjen csupán egy holdhónap szükséges, míg egy gyermek kihordásához 9 holdhónap szükségeltetik. Az egészséges petefészkek minden hónapban kiengednek egy, esetleg két petesejtet – ez a dinamikus energia lehetővé teszi a gyorsabb változásokat. Például egy nagyobb méretű ciszta kialakulása akár napokon belül megtörténhet.

A petefészkek egészsége viszont azzal áll összefüggésben, hogy milyen minőségű kapcsolatai vannak a nőnek az emberekkel és az őt körülvevő dolgokkal. A petefészkek abban az esetben kerülnek veszélybe, amikor a nők úgy érzik, hogy mások kontrollálják és kritizálják őket vagy amikor ők maguk kontrollálási kényszerben szenvednek és kritizálják saját magukat.
A teremtő erők szabadon áramlanak, ha semmilyen tudati gát nem akadályozza vagy csökkenti az alkotókedvet.
Energetikailag a kismedencei szervek (petefészkek, méh, méhkürt) a második csakrához kapcsolódnak.

Amit tenni tudsz női egészségedért!

·         elégedettséged és hálád mint energiaforrás
·         áldozat hozás-áldozattá válás közti különbség felismerése és gyakorlása
·         napi kreatív tevékenység
·         ciklikus érzelmi hullámzás elfogadása,mely évszakhoz, napszakhoz, holdfázishoz kötött
·         az életeseményekhez kapcsolódó érzelmi reakciók teljes skálájának figyelése
·         naplóírás: érzelmek, hangulatok figyelése

Gyakorolj! Szellemi szinten méhenergia gyógyítás:

1.      Van olyan kreatív elfoglaltságod, amikor azt érzed, megáll az idő?
2.      Létezik olyan tevékenység, amikor enni is elfelejtesz? Mi az?
3.      Mit tennél, ha csak 6 hónapod lenne hátra az életedből?
4.      Van-e önálló élete valamilyen múltbeli teremtményednek?
5.      Olyan nőként ünnepelheted magad, aki életet adott ezeknek a teremtményeknek és útjára bocsátotta őket?
6.      Csüggessz-e még valamin, amit teremtettél, és megpróbálod irányítani azt?
7.      Tiszteletben tartod-e a ciklusodat?
8.      Van e napi 1 órád csak magadra?
9.      Megéled-e a női lélek ritmusát: cselekvés-magány,futás-maradás, kutatás-pihenés,eltávolodás-visszatérés stb
10.  Kapcsolatban vagy-e az ősi asszonnyal, aki benned él? Hogyan?
11.  Akarsz-e meggyógyulni? Milyen életre akarsz megszületni?
12.  Mozgósítod-e a bölcsességedet? Hogyan?
13.  Meg tudod-e tenni amit igazán kívánsz-nemcsak azt, amit kell?
14.  Hol az otthonod? Hol van a lélek lakóhelye?
15.  Teszel-e a női tudatosságod növeléséért eleget?

Az alkotó energia pangása betegséget okoz a női szervekben. Ha egy nő nem tudja megvalósítani az ötleteit, terveit,vágyait, mert úgy érzi nincs hozzá ereje, lehetősége, és ezért önmagát okolja, méhbetegségek lépnek fel.
Ha rajta kívül álló okok miatt, akkor petefészek betegségek.
Ha elnyomunk egy energiát minőséget a tudatunkban, akkor ennek energiái pusztítóvá válnak és kitörnek, jogos helyet követelnek az életünkben.
 
Méh: ez a szerv addig tökéletesen működik, míg a Nő nőiességének teljes tudatában van. Kultúránk azt tanítja, hogy nem lehetünk egyszerre érzelmileg kielégítettek és anyagilag is sikeresek. Függőségeken alapuló rendszerünkben a siker azt jelenti, hogy ellenőrzésünk alatt tartunk másokat.
A méh energetikailag a nők legbensőbb én-tudatához tartoznak, a belső világhoz:álmainak, önmegvalósításának szimbóluma. Egészségi állapota tükre érzelmi állapotának, a lélek legmélyén önmagunkba vetett hitnek. A méh egészsége forog kockán, ha a nő nem hisz magában, vagy túlzott mértékben önkritikus.
Miómák akkor keletkeznek, ha elpocsékoljuk energiáinkat olyan munkára vagy kapcsolatokra, melyeket kinőttünk. Ezen képződmények a soha meg nem nyilvánult kreativitásunkat, a magunkról alkotott fantázia-képet, énünk kreatív titkait hordozza.
Gondolkozzunk el másokkal való kapcsolatainkról, és arról, hogy fejezik ki kreativitásukat.

Gyakorolj! Lélek méh-gyógyítása

Vess papírra mindent, amit alkotni szeretnél: (figyeld, milyen sok energia, lelkesedés szabadul fel csupán azáltal, hogy elképzeled, milyen lenne alkotói, titkos énedet teljes mértékben megnyilvánulni hagyni)
Írd le, hol van gátlás ebben a folyamatban:
(igen,de….állításban lehet tettenérni azokat a korlátozó tévhiteket, gondolatokat melyek gátolják a kreativitás kibontatkozását)

Gyakorolj! Fizikai szinten

A napi teendőket méh-tudatossággal gyakorold! Hogy van méhed,amikor mész, ülsz, állsz, futsz, stb.
A Jóga gyakorlatokat méh fókusszal gyakorold! Figyeld minden apró rezdülését a méhednek. Mi esik jól neki és mi nem?
Méhednek vásárolj ennivalót-méhből nyúlj a főznivalóért, és a méhednek főzz tápláló ételt.
Válassz női teákat, borogasd vele méhedet, gőzöld át a méhedet vödörbe tett meleg gyógypárlattal (ráülve) stb. Légy kreatív!

Szerző:  Kornhoffer Tünde Anya nőijóga oktató, Himalájai minősített jógatanár és jógaterapeuta
E módszer elsajátítása: www.aranycsillag-joga.hu
 
 Forrás:
·         Kornhoffer Tünde-Mezősi Anna Női jógaterapeuta képzés jegyzetei Budapest,2015-2017
·         dr. Christine Northrup: Női test, női bölcsesség; Fiesta kft.1999.
·         Margit és Ruediger Dahlke: Női egész-ség; Bioenergetic kiadó
·         D. Pape-B. Quadbeck-A. Cavelius: Hormonképlet  Mérték kiadó. 2009
·         Mishio Kushi: Rákmegelőző és gyógyító diéta; Kossuth kiadó
·         Dr med. Elisabeth Raith-Paula: Élő adás  a testemből Felelős kiadó: Hortobágyi Tibor, 2006
·         dr Indu Arora , Hoppál Bori és Gáborjáni Réka előadásai 2012-2014