A hideg tavasz miatt szinte minden zöldség és gyümölcs szezonja kicsúszott idén, így vegán szakácsunk, Csábrági Marianna receptjeivel a tavasz helyett a kora nyarat ünnepelhetjük eperrel és a spárgával.
Ma egy nagyon egyszerű, de annál ízletesebb ételt készítettem. Hajnalban, szinte még félálomban jött ez a gondolat, hogy mi lenne, ha ilyen módon raknám össze ezeket a nagyszerű zöldségeket. Igaz, hogy az előző menüsorban is volt spárga, de nézzétek ezt el nekem. Olyan rövid ideig van szezonja, és mindig ott kelleti magát a zöldséges pulton! Egyébként nagyon egészséges is. Nagyon fontos, hogy ne használjatok túl sok sót, mert annyira finomak ezek a növények, hogy engedjük a saját ízüket érvényesülni, és értékes nedvességüket is elveszítik a sok só hatására.
A főétel és a desszert is elkészíthető teljesen vegán formában, abszolút gluténmentesen. Remélem sokan el fogjátok készíteni. Nálunk hamar elfogyott minden, és az éppen jókor érkező vendégeknek is ízlett!
Füstös zöldségtekercs gazdagon
- 3-4 közepes lila burgonya (fehér is tökéletes)
- 5-6 dkg zsírosabb kemény sajt ( bármilyen, az ízlésünknek megfelelő vagy növényi sajt is lehet)
- 1 padlizsán
- 4 kápia paprika
- pár db spárga
- kis olaj
- só
- bors
- kurkuma
- asafoetida (a hagyma ízvilágát idéző indiai fűszer, más néven hing, helyette használhatunk fokhagymát is)
- füstölt piros paprika
- petrezselyem zöld
Lereszelem a sajtot és a sütőpapírral bélelt tepsibe szórom egyenletesen. A chips vékonyra karikázott burgonyát ráhelyezem, úgy, hogy azok átfedjék egymást. Kicsit megsózom és beteszem a 200 fokra melegített sütőbe. Amíg megsül a krumpli, felvágom félbe a megmosott paprikákat, egy serpenyőben kis olajat teszek, majd egy kis borsot, sót és rádobom a félbevágott paprikákat, hogy jól átsüljenek. Akkor lesz igazán finom, ha kicsit meg is pirul, mert ez füstös hatást eredményez. Miután átsült, kiveszem egy tányérra, és ugyanabba a zsiradékba beledobom a felkockázott padlizsánt. Teszek hozzá kis füstölt paprikát, kurkumát, sót, és esetleg pici borsot és asafoetidát, vagy kevés fokhagymát. Fedő alatt párolom, majd lesütöm a levét, hagyom picit pirulni. Ezt is kiteszem egy másik edénybe, és beledobom ugyanabba a serpenyőbe a spárgát. Pici vajat teszek alá, nem többet, mint egy dkg-ot, pici fehér borsot, és pici sót, valamint egy marék petrezselymet. Fedő alatt készre párolom.
Mire megsül a krumpli készen is vannak a betét zöldségek.
Ezután deszkára kiemelem a sütőpapírral együtt a megsült burgonya alapot. Ráhelyezem a paprikákat, a padlizsánt és a spárgát.
Feltekerem a sütőpapír segítségével, és egy fóliába tekerve még visszateszem kicsit átsülni a sütőbe.
Tíz perc múlva készen is van, kiveszem a sütőből, óvatosan kiemelem a deszkára és éles késsel felvágom. Ízlésünknek megfelelő salátával tálalhatjuk!
Zabos brownie eperhabbal
- 40 dkg zabpehely
- 3 dl növényi tej
- 2 kk sütőpor
- 2 kis csomag vaníliás cukor
- 2 kk szódabikarbóna
- 4 ek nádcukor
- 20 dkg datolya püré
- 15 dkg vaj
- 1 marék kesudió
- 1 marék dió
- 4 ek szezámmag
- 1 csipet só
- 15 dkg kakaópor
- Fahéj
- 1 tábla fekete csoki
- Fél tábla fehércsoki
- Eper
- 2 dl növényi tejszín
- 2 ek. eperöntet
A zabpelyhes beáztatom a tejbe, hozzáteszem a vaníliás cukrot és egy csipet sót. A datolyapürét is hozzáteszem, ha szükséges, akkor felkockázom azt. Amíg megduzzad a zabpehely, addig összeaprítom a magokat aprítóban egészen szinte krémesre. Majd beleteszem a zabpehelybe, és botmixerrel az egészet átdolgozom.
Hozzáteszem a sütőport, szódabikarbónát, cukrot, kakaóport, fahéjat, valamint a megolvasztott vajat, és összekeverem. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. A tetejére rászórom a csokidarabokat, de tehetünk aszalt gyümölcsöt, magot is, vagy akár semmit, és 180 fokos sütőben kb fél óra alatt készre sütöm.
Várjuk meg, amíg teljesen kihűl, addig ne vegyük ki a tepsiből. Utána a sütőpapírral ki tudjuk emelni. Süthetjük csatos tortaformában is, akkor ezzel nincsen gondunk.
Tálalhatjuk fagyival, gyümölccsel, epres tejszínhabbal, de forró kávéval is kiváló. Az eperhabhoz növényi habtejszín használtam, amit egy kis eper öntettel keverve habosítottam fel.
(Borítókép: Eneida Nieves fotója a Pexels oldaláról)