Ebben a gyönyörű meleg nyárban még néha velem is előfordul, hogy nincs igazán kedvem a konyhában sürögni-forogni. Ha mégis csábít a sok friss zöldség a piacon, akkor valami könnyen elkészíthető egytálételt szoktam készíteni, ami könnyű, mégis ízében, és összetételében teljes értékű. Ezért készítettem most ezt a rakott tésztát, és ezért választottam a rizstésztát, hogy még táplálóbb és könnyen emészthető legyen. Így teljesen vegán valamint gluténmentes is ebben a formában, és nem utolsó sorban hamar elkészül. A desszert szintén vegán, mivel a vegán ricotta csicseriborsólisztből készült, így ez is mentes mindentől. Egyébként fermentált kölessel is kitűnően elkészíthető ugyanilyen módon. Csábrági Marianna vegán séf receptjei.
Rizstésztás rakott zöldség
- 250 gr rizstészta ( lebbencs tészta vagy durum lasagne tészta is tökéletes hozzá)
- 1db padlizsán
- 1db közepes cukkini
- 3 db paradicsom
- 20 dkg zöld hüvelyes bab
- 2 ek hajdina liszt
- 1 kis doboz szója joghurt
- őrölt szerecsendió
- bors
- só
- asafoetida (hagyma ízének helyettesítésére használt indiai fűszer, bioboltban,webshopokban beszerezhető) vagy egy hagyma
- mustármag
- kurkuma
- koriander
- római kömény
- borsikafű
- friss bazsalikom
- olaj
- 2 dl növényi tej
A zöldbabot megtisztítom és feldarabolom 2-3 cm-es darabokra, és egy kis serpenyőben megpárolom a saját levélben. Nagyon pici olajat tettem alá, meg egy kis sót, és lefedve párolom kicsit, amíg levet ereszt. Tehetsz rá némi fűszert, de nem fontos! Jó konzerv bab is, ha épp nincsen már friss, de akkor nem kell párolnod.
Felszeletelem a padlizsánt és a cukkinit vékony szeletekre. Egy nagyobb serpenyőbe, vagy wokba odateszek kis olajat, beleteszem őrölt koriander, mustármagot, római köményt, az asafoetidát vagy hagymát és a sót. Pirítom kicsit, majd ráteszem a padlizsánt. Kicsit megpirítom, majd lefedem pár percre. Ezután, bár még csak félig főtt, de kiteszem egy tányérra őket. Ugyanebbe a wokba teszek pici olajat, és rádobom a cukkinit, megsózom, és egy kis kurkumát rá teszek, hogy szép színe legyen. Ezt is félig főzöm csak meg.
Egy kis edényben kókuszolajjal, a hajdina liszttel, a zabtejjel és a szója joghurttal készítek egy besamelszerű szószt, amit sóval, borssal és szerecsendióval ízesítek. Bármilyen más növényi tej és joghurt is megfelel. Annyi folyadékot öntök hozzá, hogy jól kenhető legyen az állaga, ne legyen híg! A végén még teszek bele 2 tk sörélesztő pelyhet, ez nagyon jó kis ízt ad neki.
Természetesen vegetáriánusok készíthetik normál tejjel, joghurttal, és normál liszttel a besamelt, ha nem vagy glutén érzékeny. A hajdina liszt viszont nagyon jó ízt ad neki, és nagyon értékes alapanyag, érdemes kipróbálni.
Azután még felszeletelem a paradicsomot is egyenletes vékony szeletekre.
Előveszek egy jénai edényt, aminek van teteje, de ha nincs, akkor tepsi is tökéletes, amit fóliával majd letakarok a sütéshez.
Egymásra helyezem a rétegeket, de mindenképpen alulra padlizsánt tegyünk, mert a rizstészta, ha alul megsül, akkor kemény lesz. Elkészítheted normál durum lasagne tésztával is, akkor arra figyelj, hogy lehet több folyadék kell, hogy valóban megfőjön, vagy én például előre szoktam félig főzni. A rizstésztát nem kell, mert az hamar megpuhul.
Szépen rétegekben lerakom a jénaiba a hozzávalókat. A legtetejére ráhalmozom a besamel szószt. Mindenhol jól befedem a tésztát, hogy ne száradjon ki sütés közben, mert akkor ehetetlen kemény lesz!
Ezután alaposan letakarom a tetejét a fedővel vagy fóliával és 25-30 perc alatt készre sütöm 170 fokon.
Én most ehhez nem készítettem salátát, mert annyi finom, friss zöldség van benne, viszont utána az édesség az jól fog esni!
Könnyű vegán túró torta
- 250 gr vegán ricotta (fermentált köles is tökéletes, de laktovegetáriánusok túróval is készíthetik)
- 4 ek kukorica dara, vagy búzadara
- 2 dl növényi tej
- vaníliás cukor
- kis cukor vagy édesítőszer
- csipet só
- 1 citrom leve
A tejben megfőzzük a darát, teszek bele egy csipet sót, 1 kis csomag vaníliás cukrot, és valami kevés édesítőt, ami lehet hagyományos vagy alternatív is. Belecsavarok egy citromot, majd amikor megpuhult a dara, akkor hozzáadom a ricottát, és jól összekeverem pépesre. Figyelj rá, hogy ne legyen híg, ha az, akkor tegyél bele egy kis agar-agart, vagy akár kis kukorica keményítőt főzz bele.
Kiolajozom vékonyan a csatos tortaformát, beleteszem az elegyet, és berakom a hűtőbe, hogy jól lehűljön. Ezután már szeletelem is, és frissen, házilag befőzött sárgabarack lekvárral tálalom.