10 egészséget romboló étkezési szokás

2014. 09. 17. | Ájurvéda, Életmód

Szerző: Tóth Roland
 

hogyan ne az ájurvéda szerint

Az ájurvéda szerint a tökéletes emésztés az egészség egyik záloga. A tökéletes emésztés megőrzése érdekében vannak bizonyos szabályok, amelyeket célszerű és érdemes betartani, s vannak étkezési módok, melyeket célszerű és érdemes elkerülni. A legtöbb evéssel kapcsolatos szokásunkkal nem is vagyunk tisztában, hosszú távú hatásaival pedig végképp nem.

Lássuk azt a tíz evéssel kapcsolatos helytelen rutint, mely mindenképpen gyomrunk és emésztőrendszerünk ellen dolgozik! Te hogy állsz ezekkel?
 
1.      A legismertebb rossz étkezési szokás:

Túlesszük megunkat.

2.      A leggyakoribb rossz étkezési szokás:

Akkor is eszünk, amikor nem vagyunk éhesek.  

3.      A legcsajosabbul rossz étkezési szokás:

 Zaklattottan, dühös vagy feldúlt lelkiállapotban eszünk.

4.      A legegészségesebbnek tűnő rossz étkezési szokás:

Gyümölcsleveket vagy túlzott mennyiségű vizet iszunk étkezés közben.

5.      A legkúlabban rossz étkezési szokás:

 Hideg italok fogyasztása.

6.      A legmenedzseresebben rossz étkezési szokás:

 Nem megfelelő időben és napszakban étkezünk.

7.      A legnyomasztóbban rossz étkezési szokás:

Akkor is eszünk, amikor székrekedésünk van.

8.      A legszélsőségesebben rossz étkezési szokás:

Túl sok nehéz ételt vagy túl kevés könnyű ételt (!) eszünk.

9.      A leghörcsögösebben rossz étkezési szokás:

Étkezések között nassolunk (kivéve gyümölcs).

10.  S végül a legtudományosabban rossz étkezési szokás:

Össze nem illő (nem megfelelően társított) ételeket fogyasztunk.
 

Írta: DÉva