írta: Hári Bea

A szájápolás legtöbbünk számára egyenlő a fogmosással. Már gyerekkorban megtanuljuk – ki ne emlékezne a TV maci lefekvés előtti zajos-gargalizálós teendőjére –, hogy a napi kétszeri fogmosás elengedhetetlen, ha szeretnénk megőrizni fogaink egészségét és szépségét. Emellett használhatunk szájvizet, rágcsálhatunk rágógumit és válogathatunk a különféle leheletfrissítő cukorkák közül is. De elegendő-e mindez? Nem biztos. A szájápolás ennél sokkal többet kellene, hogy jelentsen. Célja a szájüreg, azon belül a garat, a fogak és a nyelv tisztán tartása, vagyis bele tartozik az is, hogy megszabaduljunk a nyelvünkre rakódott fehéres színű lepedéktől. A fogmosáshoz hasonlóan érdemes tehát a napi tisztálkodási rituálé részévé tenni a nyelvtisztítást (Jiva sodhana), amelyet a nyelvkaparó nevű ügyes szerkezettel végezhetünk el.
 

Tisztálkodás és szájápolás
 
A tisztaság (saucsam), amely a Patandzsali jógarendszerének részét képező előírások (nijama) egyik fontos alapelve, tehát a jógikus életmód kulcsfontosságú eleme, nemcsak testi, de szellemi és lelki síkon is hozzájárul belső harmóniánk megteremtéséhez és fenntartásához.

A tisztálkodás az emésztés során keletkező anyagcseretermékek (mala) és a kiválasztó szervrendszer irányításával zajló méregtelenítés során létrejövő méreganyagoknak (ama) a test különböző nyílásaiból történő eltávolítását (is) jelenti. A szájüregbe kerülő méreganyagoktól és a nyelv bolyhai és ízlelőbimbói közötti mélyedésekben megülő baktériumoktól a különböző szájápolási módszerek segítségével szabadulhatunk meg. Mivel a toxikus anyagok kiválasztása az éjszaka folyamán – alvás közben – is intenzíven zajlik, a reggeli tisztálkodás különösen fontos szerephez kell, hogy jusson egy jógi életében.

A napi tisztálkodásról témakörét járja körbe Medvegy Gergely jógaoktató egy korábbi írása. Az olvasáshoz katt ide!
 

Nyelvtisztítás
 
Úgy tűnik még a reklámokból ismert hiper-szuper, intelligens fogkefék sem bizonyulnak elég hatékonynak a lepedék eltüntetéséhez. Sőt használatukkal csak még inkább szétkenjük és mélyebbre masszírozzuk a toxinokat, és a káros mikroorganizmusokat. Használjunk inkább nyelvkaparót!

A nyelvtisztítás ideális eszköze a nyelvkaparó, amely egy hosszúnyelű ívelt fém, vagy műanyag penge. Utóbbi használatát az ájurvéda – ősi indiai orvostudomány – elutasítja, viszont támogatja a fémből készült eszközök alkalmazását. Hogy pontosan milyen fémből készült nyelvkaparót használjon az ember, az lényegében attól függ, hogy milyen dósájú (testtípusú) a használója. (A dósa teszthez kattints ide!)

Az aranyból készült nyelvkaparót melegítő hatása miatt a vata típusoknak, az ezüstből készült kaparóeszközt hűsítő tulajdonsága miatt pedig a pittáknak célszerű használni. A réz stimuláló tulajdonsága révén kapha típusoknak ajánlott. Az ón, a sárgaréz és a rozsdamentes acélból készül nyelvkaparók mindhárom dósa számára egyaránt megfelelőek, ráadásul olcsóbbak is nemesfém társaiknál.
 

Mikor végezzük a nyelvtisztítást?

Naponta kétszer, de legalább reggel célszerű elvégezni a nyelvtisztítást. Érdemes rögtön – felkelés után – ezzel kezdeni a napot, hogy minél kevesebb méreganyagot nyeljünk le. Ezenkívül az sem hátrány, ha még üres gyomorral állunk neki a műveletnek.  
 

A nyelvkaparó használata

1. lépés: Mielőtt használod, tisztítsd le az eszközt friss vagy szűrt vízzel.
Adhatsz hozzá illóolajat (pl. borsmentát vagy édesköményt) is. Ez utóbbi lehetőség opcionális.

2. lépés: Tátsd ki a szád és nyújtsd ki a nyelved. Fogd meg határozottan a nyelvkaparó két szárát a jobb és a bal kezed hüvelyk és mutató ujjával.

3. lépés: Helyezd a nyelvkaparó U-alakú közepét a nyelv tövére (hátsó részére) és finoman nyomva – könnyű, de határozott mozdulattal – folyamatosan húzd előrefelé a fehér lepedéket  a nyelvedről. Végül köpd ki azt és öblítsd le az eszközt.

4. lépés: Ismételd meg a mozdulatsort 6-7-szer (maximum még egyszer ennyiszer), amíg a nyelved felszíne teljesen sima, tiszta nem lesz.   

5. lépés: A végén mosd le a nyelvkaparót.

Figyelmeztetés: használj finom, de határozott mozdulatokat! Ha túl erősen nyomod le az eszközt a nyelveden, vagy túl sokszor ismétled a mozdulatot, sérülést okozhatsz.
 
Tartsd tisztán a nyelvkaparót! Tipp: az első használat előtt forró vízben kifőzve fertőtlenítsd, és tartsd tiszta, higiénikus helyen az eszközt. A tisztításhoz használhatsz citromlevet és illóolajat is.
 

 A nyelvtisztítás jótékony hatásai

  • Megsemmisíti a rossz leheletet (halitózist).
  • Megszabadulhatsz az éjszaka során a nyelveden képződő fehér lepedéktől (baktériumoktól, méreganyagoktól).
  • Ez a szájápolási gyakorlat nemcsak a nyelvet, de a teljes szájüreget tisztítja. Vizsgálatok szerint a nyelvkaparás eredményeként a fogak lepedékessége is 1/3-ára csökken.
  • Csökkenti a fogínygyulladás és fogszuvasodás előfordulását. 
  • Javítja az ízérzékelést – az ízlelőbimbók működését.
  • Javítja az emésztést. A nyelvünkön lévő lepedék rávilágít szerveink és emésztőrendszerünk egészségi állapotára. A fehér lepedék a leterhelt állapotú emésztőrendszer biztos jele. A nyelvtisztítás ugyanakkor rákényszerít arra, hogy észrevedd a lepedéket, így megismerd a tested és annak működését, továbbá tegyél valamit emésztőszervrendszered egészségének javítása érdekében (pl. csökkentsd a savas és feldolgozott ételek fogyasztását, illetve kisebb ételadagokat egyél, stb.).
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Újabban összefüggést mutattak ki a koszorúér-betegségek és a szájüregi mikroorganizmusok elszaporodása között is.
  • A lepedékmentes nyelv esztitikailag is sokkal vonzóbbá tesz.

A külső tisztaság nemcsak az egészségi állapot és a jó közérzet egyik biztos záloga, de a lelki fejlődésedhez is jelentős mértékben hozzájárul. Testünk Isten és a lélek temploma. Gondoskodj róla! Használj nyelvkaparót!

Nyelvkaparó vásárlása

Már 1000-1500 Ft körüli áron hozzájuthatsz speciális, például indiai/keleti termékeket árusító boltokban. Én a napokban vettem akciósan (600 Ft-ért) Budapesten a Jászai Mari tér közelében a 108.hu-ban. A műanyag változatot pedig a nagyobb drogériákban is megtalálod. 
 

Írta: Hári Bea

Források:
Jógapont online jógamagazin – Napi tisztálkodás
Conscious Health – Benefits of Tongue Cleaning
108.hu
YOGASHOP

Képek forrása:
http://free-images.gatag.net/en/2012/03/26/120000.html
http://conscioushealth.net/benefits-of-tongue-cleaning-conscious-health/
http://www.stockholmresilience.org/21/research/research-news/9-3-2011-curb-your-appetite.html