Tudtad, hogy a Bhaktivedanta Főiskola egyedülálló vaisnava teológus és jógamester képzésein három féléven keresztül lehetőségük van a hallgatóknak elmélyülni a jóga különböző aspektusaihoz kapcsolódó témákban? Különleges lehetőség, hogy hat specializációnkból négynek az óráira be is pillanthatsz március 20-27. között megrendezésre kerülő Nyílt Napjainkon, melyekről bővebben itt olvashatsz. Cikkünkből pedig kiderül, milyen témákat ismerhetsz meg mélyrehatóan, ha jelentkezel és felvételt nyersz a BHF-re.

Az ájurvéda specializáción az egészség egy másik megközelítését ismerik meg a hallgatók

Ájurvéda specializáció

Az ősi, holisztikus indiai orvoslás alapjairól a BHF minden hallgatója tanul fél évig, de aki elmélyedne ennek az ötezer éves tudománynak az alapelveiben, további másfél éve lesz rá. Az órákon szó lesz az ájurvéda és a jóga kapcsolatáról, az ájurvédikus pszichológiáról, a Pancsa-karmáról, azaz a belső tisztító eljárásokról, valamint a különböző salaktalanítási és olajozásos kezelésekről. Részletesen tanulnak a hallgatók a gyógynövények alkalmazásáról is, a különböző eljárások javallatairól és ellenjavalatairól.

03.20.-i Nyílt Napunkon nézhetsz bele egy órába, regisztráció után.

A bolygókkal és jegyekkel kapcsolatos alapismereteket sajátítják el a védikus asztrológiára specializálódók

Védikus asztrológia specializáció

A Bevezetés a védikus asztrológiába című tárgy alapszinten bemutatja az asztrológia többezer éves hagyományait és önismeretet segítő alapvető tanításait, amit az érdeklődők specializációként szintén folytathatnak. A hallgatók elsajátítják a bolygókkal, jegyekkel és házakkal kapcsolatos alapismereteket.

A későbbi félévekben olyan speciális témákra is sor kerül, mint például a tartós párkapcsolatok titka a horoszkópban, az asztrológia, egészség és táplálkozás kapcsolata, valamint az, hogy a sors, karma, szabad akarat és eleve elrendelés hogyan jelennek meg a horoszkópban.

A specializáció célja, hogy az utolsó félévre a hallgatók képesek legyenek alapszintű képletelemzésre és kisebb előrejelzések megtételére a horoszkópból. Ismerjék az évkör jelenségeit és történéseit, ezáltal az év során a kedvező és kedvezőtlen időszakokat, a vallási ünnepek asztrológiai jelentőségét és a jó időpont kiválasztásának lehetőségét alapszinten.

Ha regisztráltál a Főiskola oldalán, 03.26-án részt vehetsz az online tanórán.

Az önfenntartásra törekvő Krisna-völgyben tehenészet is van

Fenntarthatóság és reziliencia specializáció

A 21. század legsürgetőbb kérdései, a klímaváltozás, a környezetvédelem, valamint az alternatív/zöld életformák iránt érdeklődők választhatják az utolsó két évben ezt a specializációt, ahol még arra is választ kaphatnak, hogy a lelki élet felé fordulás, a vallási elvek követése hogyan segíti elő a fenntartható fejlődést.

A környezetet rengeteg káros hatás éri, a reziliencia alapú megközelítés azt vizsgálja, hogyan képes a társadalmi-ökológiai rendszer ezekkel a változásokkal szembenézni. Egy reziliens rendszer a zavaró hatásokat önmaga javára tudja fordítani, de ha ez az alkalmazkodási képesség nincs meg, az válsághoz, súlyos esetben összeomláshoz vezet.

A specializáción a hallgatók képet kapnak arról, mi vezetett az ökológiai válság kialakulásához, milyen globális szintű megoldási kísérletek voltak eddig, és történelmi példákon keresztül azt is megvizsgálják, mi jellemez egy fenntartható és nem fenntartható társadalmi modellt. Az utolsó félévben mindennek a gyakorlati oldalával is megismerkednek, szó esik a hulladékmentes életmódról, az egyén lehetőségeiről a klímaváltozás elleni cselekvésben, valamint az olyan alternatív közösségekről, mint például Krisna-völgy, ahol az önfenntartás elveit igyekeznek gyakorlatba ültetni.

03.20-án a specializáció 1. és 3. féléves órájába is belepillanthatsz, részletes információk a regisztrációról itt.

A szanszkrit nyelv dévanágari írásjeleivel az első félévben elkezdenek ismerkedni a hallgatók

Szanszkrit specializáció

A főiskola teológia szakos hallgatói számára öt féléven keresztül kötelező az ősi indiai szentírások nyelvének tanulmányozása, de jógamester szakos hallgatóink is folytathatják ennek a különleges nyelvnek a tanulását két kötelező félévük után, specializáció formájában. A „szanszkritosok” tanulmányaik végére a jóga bibliájaként is aposztrofált Bhagavad-gítá nehézségi szintjének megfelelő szövegek értő olvasásáig jutnak el.

Szanszkrit órákhoz a Nyílt Napok keretében 03.20-án, 03.24-én, és 03.27-én is csatlakozhatsz.

A BHF két oktatója készül harmóniumon és mridangán kísérni a kírtanát

Kírtana-jóga specializáció

Zenei előképzettséggel rendelkező hallgatók választhatják ezt a specializációt. Isten neveinek közös éneklése fontos eleme a vaisnava vallásnak, melyet jellemzően a billentyűs harmóniummal, a mridanga nevű dobbal és a karatála elnevezésű indiai cintányérral kísérnek, ezek alapszintű megszólaltatását sajátítják el három félév alatt a diákok.

A Nyílt Napok alatt specializációs óra nem lesz, de az azt megalapozó A kírtana gyakorlati alapjai 2. órához 03.20-án, 03.25-én és 03.27-én is lehet csatlakozni.

Kismama- és gyermekjóga specializáció

A jógamester szakosok tovább mélyíthetik az ászanákról (testhelyzetekről) és a pránájámáról (légzőgyakorlatokról) megszerzett tudásukat. Megtanulják, hogyan módosítsák az elsajátított gyakorlatokat várandósok esetében, és kisgyerekeknek tartott óráikon.