Akro jóga

2014. 11. 25. | Érdekesség

Szerző: Jógapont
 

EVERNESS WEEKEND hétvége, 2014.

Az EVERNESS WEEKEND Fesztivál szombati napját több jógafoglalkozás is színesítette: Diószegi Ádám (Perfect Circle) mellett Kovács Gyöngyi (Nalini – Női Jóga) és Újhelyi Péter (Acro Yoga) biztosítottak lehetőséget a fesztiválozók számára egy kis testmozgásra. Az előbbiek közül végül Újhelyi Péter egy órás akro jóga jamjén vettem részt. Kíváncsi voltam miben áll az akrojóga, illetve mennyit vonultat fel a tradicionális jógaelemek közül a számomra inkább sportkategóriába sorolható jógatípus. Mindenképpen érdekes tapasztalatokra tettem szert.

A már első ránézésre is különlegesnek számító akrojóga rendkívül látványos ága a jógának. Másik fő jellemzője az a vidám hangulat és játékosság, ami egy-egy ilyen foglalkozást élvezetessé és inspirálóvá tesz. Bár nem sok hagyományos jógaelemet véltem felfedezni a foglalkozás során – nem végeztünk kifejezetten légzőgyakorlatokat (pránájáma), nem relaxáltunk és hagyományos értelemben sem ászanáztunk – egy dolog különösen megragadott, sőt elgondolkodtatott.

Újdonságot jelentett számomra az együtt jógázás élménye, amelyet szívesen látnák bármilyen típusú jógaóra bevezető (ráhangolódó) részében. Ha belegondolok, mióta hatha jógázom – és kipróbáltam többféle jógatípust is (a kontakt jógát leszámítva) – mindenki, én is, csak a saját jógaszőnyegem limitált határain belül mozgok, a többiektől teljesen elszeparálódva. És nem csak fizikai értelemben vett elkülönülésről van szó. Persze a befelé fordulás elengedhetetlen a jógában, valójában erről szól a jóga. Ugyanakkor be kell látnunk, atomizált világunkban, ahol szinte mindenki csak saját magával, illetve jobb esetben is csak szűk környezetével van elfoglalva, és ahol a közösségi értékek és a másokra való odafigyelés csak másodlagos szerepet játszanak, mindenképpen szükség volna az együttműködést elősegítő közös gyakorlatok végzésére. Hiszen mi emberek alapjában véve közösségi lények vagyunk, így kapcsolataink, illetve a másokkal való kommunikációnk minősége nagyon is meghatározó szerepet tölt be életünkben. Az órát kört alkotva törökülésben (szukhászana) indítottuk úgy, hogy valamennyi résztvevő térde a két mellette ülő térdéhez ért, keze pedig a mellette ülő háta mögött, a kettővel odébb helyett foglalóval csuklójával csimpaszkodott össze. Ebben a pozícióban meditáltunk: a szív szútra mantráját ismételtük együtt, hangosan. Újhelyi Péter elmondása szerint a szent szöveg hozzásegít szívünk megnyitásához, elősegítve a későbbi közös (páros) gyakorlatok kivitelezését, mivel növeli az egymás iránti bizalmat, és az energiaáramlást.

A szív szútra így hangzik: Gate Gate Paragate Parasamgate Bodhi Svaha.

A mantrát követően, a ráhangolódás részeként ugyanebben az említett pozícióban – mindenki egyszerre – először előre, majd ezt követően hátra hajolt. Gondolom ez a közösen végzett gyakorlat is az együttműködés képességét fejlesztette, a páros gyakorlatok végzését segítette elő. Talán ugyanezt a célt szolgálhatta a kukacnak nevezett játékos, kooperációs gyakorlat, vetélkedő is.

A foglalkozás döntő részét kontakt jóga, akrobatikus jógaelemek gyakorlása tette ki. Majdnem minden esetben – a veszélyes elemeknél legalábbis – hárman dolgoztunk együtt: a tartó (base), a felül lévő (flyer/repülő) tag, illetve egy támogató (spotter), akinek a feladata a flyer biztosítása/leeséstől való megvédése volt.

Az alábbi pózokat vettük fel:

Amellett, hogy a gyakorlatok fizikai értelemben erőt, állóképességet és egyensúlyérzéket igényeltek, az ebből eredő esetleges nehézségeket könnyen ellensúlyozta a vidámság és a sikerélmény, az, hogy az ember meg tudta csinálni a látványos és nehéznek tűnő elemeket.

Már egy alkalom után is nyilvánvalóvá vált számomra, hogy az akro jóga gyakorlása nagyon jó önismereti és személyiségfejlesztő módszer. Sokat elárul (visszajelez) arról, hogy mennyi bizalommal van az ember saját maga, illetve mások (a jógapartnere) iránt. Fejleszti a kommunikációs, a kooperációs és a kezdeményezőkészséget, mindezt úgy, hogy szinte észre sem vesszük.
  
A foglalkozást egy páros bemutatója zárta mindenki legnagyobb örömére és csodálatára.

Ha te is szívesen gazdagodnál az együtt jógázás élményével, ha kíváncsi vagy, hogy mire is vagy képes, és szívesen részt vennél egy vidám és játékos jógaórán, kipróbálnád a repülőpózok nyújtotta „szárnyaló érzést”, mindenképpen érdemes kipróbálnod az akro jógát.
Újhelyi Péter acro yoga jam és jamboree foglalkozásokat tart. A JAM hetente kétszer 2 órás, a JAMBOREE havonta egyszer 4 órás vezetett gyakorlás. Részletek és jelentkezés: www.aumjoga.hu

Írta: Hári Bea

Képek forrása:
http://akoshorvath.net/acro-yoga
http://www.yogatrail.com/event/acroyoga-for-beginners-133189
https://awarenesswarrior.wordpress.com/
http://acroyogatucson.com/photos/img_1018/

http://acroyoga.com/imgUpload/20130721135038.jpg
http://projectcircleup.files.wordpress.com/2011/12/ayttcorfu_circle_0711-3912110.jpg