Vallásosnak kell lennem ahhoz, hogy a BHF-re járjak? Hogyan illeszthetem be a 3 éves képzést az életembe család és munka mellett? Mihez lehet kezdeni a vaisnava jógamester és teológus diplomákkal? A Civil Rádió Gauranga című védikus műsorában a BHF tanára és rektor-helyettese, Gaura Krisna Dásza (Dr. Tóth-Soma László) beszélt a 2021. május 25-ig tartó felvételi kapcsán a Főiskola szakjairól, tárgyairól és szellemiségéről, ebből adunk most ízelítőt. A teljes interjú a krisna.hu oldalon meghallgatható.

Gaura Krisa Dászával többek között Patandzsali jóga szútráit tanulják 4 féléven keresztül a hallgatók

Az idén 20 éves Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola Európában egyedülálló módon államilag akkreditált jógaoktató diplomát ad, ez azonban csak az egyik szak a kettő közül. Gaura Krisna Dásza elmondta, hogy a teológus szak népszerű azok körében, akik már lelki gyakorlók, de számos olyan hallgató is van, aki még csak ismerkedik a lelki élettel.

Mit érdemes tudni a jógamester szakról?

A jógamester szak jellegéből adódóan gyakorlatiasabb, de hangsúlyozta, hogy a jóga fizikai aspektusait is a jógafilozófia szilárd alapjain tanítják a Főiskolán, nem egyszerűen tornát sajátítanak el a hallgatók, hanem a szellemi fejlődés érdekében végzik ezeket a gyakorlatokat.

Az ászanákban is elmélyülnek a BHF-re járók, de a szilárd filozófiai alapok még ennél is fontosabbak

Gaura Krisna Dásza beszélt a jógamester szak követelményeiről is: jógás tapasztalat nélkül is lehet jelentkezni a Főiskolára, de valamilyen szintű fizikai fittségre szüksége lesz a hallgatóknak, hiszen az órarendi órákon kívül (nappalin 2×120 perc, levelezőn 1×120 perc) az otthoni gyakorlás is elvárt (minimum heti kétszer 90-120 perc). Felmerül a kérdés, különösen levelezős hallgatók esetében, hogy család és munka mellett hogyan tudják megoldani, hogy jelen legyenek a szombati oktatási napokon, az egy hétköznap esti gyakorlati órán, és még az otthoni gyakorlást is el tudják végezni.

„Füllentés lenne azt mondani, hogy könnyen.” – mondta a rektorhelyettes, hozzátéve, hogy ez bizonyos fokú lemondást mindenképp megkövetel a Főiskola elvégzése, ami „nem könnyű, de […] olyan különleges ajándékot kapnak hallgatóink fizikai és szellemi szempontból is, ami miatt megéri csinálni.” A házastársak komolyabb felelősségvállalása, szerepvállalása fontos szerepet játszik, kicsit szervezettebbé kell tenni az embernek az életét, de most is van a BHF-en kb. 150 levelezős hallgató, akiknek sikerül a tanulmányait beilleszteni a többi kötelezettsége mellé.

Mi a helyzet a vaisnava teológus szakkal?

Gaura Krisna Dásza is elismerte, hogy a jógamester szak esetében jobban látják a hallgatók, hogy anyagilag hogyan térül meg, ez a teológus szak esetében nem ilyen egyértelmű. Praktikusan ennek a szaknak az elvégzése is alkalmassá tesz bármilyen állás betöltéséhez, ami főiskolai diplomához kötött, de Gaura Krisna Dásza a szellemi, lelki aspektusokat fontosabbnak tartja. A teológus hallgatók mély spirituális, lelki tudást kapnak, amit általában el is kezdenek gyakorolni, így az életük válik gazdagabbá, gondolkodásuk, világlátásuk pozitívabb lesz, nagyobb boldogságot tapasztalnak.

A Főiskolát elvégző hallgatók élete nem csak egy diplomával gazdagodik

A BHF-en sem a felvételihez, sem a diplomázáshoz nem kell vallásosnak lenni, de Főiskolánk tanára úgy látja, hogy aki idejön, és végig is járja a három évet, az annak a jele, hogy megfogta ez a vallásos hagyomány. Az egyéni, hogy „ki mennyire válik gyakorló Krisna-hívővé vagy szellemi gyakorlóvá, de azt látom, hogy mindenkinek megváltozik az élete.” Van, aki a jóga életmódját fogadja el egy tisztább élet reményében, lemond az alkoholról, cigarettáról, van, aki a meditációt gyakorolja, van, aki elkezd járni a szertartásokra is.

Nem titkolt célunk a lelkiséget adni a hallgatóinknak, de nem kérjük számon, hogy ki fogadja el vagy nem. El lehet úgy végezni a főiskolát, hogy valaki nem lesz Krisna-hívő, és úgy is, hogy igen, nem teszünk különbséget a hallgatóink között. A célunk csak adni, az már mindenkinek a saját döntése, hogy mit fogad el ebből.” – összegezte Gaura Krisna Dásza, majd hozzátette: „A tapasztalat az, hogy amikor valaki elkezdi az önmegvalósítási szabályokat kóstolgatni, ami valójában a jógának is a szabályrendszere, akkor inspirálva van arra, hogy még többet, még minőségibb módon fogadjon el, mert egyszerűen több lesz az ember élete tőle.”

 

Ha megtapasztalnád a BHF egyedi hangulatát, szeretettel várunk 2021. április 21-23. közötti Online Nyílt Napjainkon! Részletek a BHF oldalán.