Jó nekem a kőolajos?

Ha bőrápolási témába vágunk, az első okosság igenis az, hogy a táplálkozás beállítása az alap a valódi  szépséghez. A sok friss gyümölcs, gyökér, mag, szemes gabona és folyadék, valamit a rendszeres és tudatos testmozgás táplálja-szépíti a bőrünket, nem pedig az, amit rákenünk. A bőr kötőszöveteit vitaminok, ásványi anyagok tartják ruganyosan, fiatalon. Azaz: VÍZ, ÁSVÁNYI ANYAGOK, VITAMINOK, NYOMELEMEK, ESSZENCIÁLIS AMINOSAVAK, zsírsavak kellenek, megfelelő mennyiségben és minőségben. Minél kevesebb legyen a tabletta, kapszula, mélyfagyasztott, előre gyártott, és nem sorolom tovább a tiltólistát, úgyis a könyökötökön jön ki már.

Ha ezek a feltételek teljesültek, jöjjön a krém, hiszen a nap, a szél, a vegyszerek ártalmait valahogyan kompenzálnunk kell. Megfizethető alternatívaként tudom nektek ajánlani a kétbetűs és a sokbetűs drogéria sajátmárkás natúrtermékeit. Bevizsgálásom alapján elég megbízható, jó anyagokból állnak. De mi a helyzet a többi bolti krémmel?
 
Miért használjunk a házi készítésű krémeket, vagy natúr termékeket a “márkás” kencék helyett? Mi a PARA? 
Csak egy nyúlfaroknyi lista egy bolti “hagyományos” krém összetevőiből: aluminium származékok, szintetikus, allergizáló illat-, és színanyagok (Parfume, colourant néven), tartósítószerek (ethil-paraben, methil-paraben néven – amik mellesleg hormonszármazékok)… Mind ügyesen elfér egy piciny tégelyben, ami plusz 10 év ráncmentességet ígér – erről már mind tudjuk, hogy humbug, marketing, globális virágnyelven: közgazdaság, és magyarul: hazugság.

             

Hol is van a kutya elásva?  Ott, hogy ez a sokféle adalék egyáltalán nem szükséges. Azért kell, mert mesterségesen kialakított igényeinket elégíti ki. A kence évekig álljon el, legyen hófehér, és műillatú. Hatóanyagot szinte alig tartalmaznak szegények, viszont sok vizet, némi kőolajszármazékot, s a többi hozzávaló csak “íz és színfokozó” labortermék. Veszélyük az egységnyi elhanyagolható bevitt mennyiség ellenére, hogy sokuk nem is ürül ki a szervezetből, hanem FELHALMOZÓDIK, s aktivitásuk a rendszeres fogyasztás megszűnése után ún. felezési idővel csökken, ami akár több évet, vagy évtizedet is jelenthet. Addig a szöveteket, májat, hormonrendszert károsítják. Mindezért eléggé javasolt életmódváltáskor arra is figyelnünk, hogy a bőrünkre mit kenünk. Másrészt, ha eltömítjük a pórusokat  bőridegen anyagokkal, akkor nem fogja tudni kiválasztani a salakanyagokat. Ez pedig blokkolja a szervezet természetes öntisztulási folyamatát.
 

Tudtad? Ha leveszel mondjuk egy testápolót a polcról, az összetevős listán (INCI, Ingridients) az az anyag szerepel az első helyen, amiből a termék a legtöbbet tartalmazza, s így tovább, a sorrend a csökkenő mennyiséget jelzi.

TERMÉK ÖSSZETEVŐK GYORS VIZSGÁLATA A POLC ELŐTT:
Ha az első három összetevő között szerepel a petróleum-kőolajszármazék és a parabének, vagy SLASH, a gyógynövény PEDIG CSAK A VÉGÉN, akkor a flakon visszakerül a polcra. A köolajszármazékot ilyen szép nevek alatt találod: Paraffinum liquidum, Petrolatum, Paraffin, Mineral oil – ez utóbbi igencsak becsapós, mert az ásványokról leginkább az egészséghez szükséges ásványi összetevők jut legtöbbünk eszébe.

Iskolai tanulmányainkat felidézve tudhatjuk, hogy a kőolaj feldolgozás főbb termékei: a benzin, a petróleum, a gázolaj vagy dízelolaj és a pakura. A petróleum jellegzetes szagú, halványsárga folyadék. Régen világításra, napjainkban a sugárhajtású repülőgépek üzemanyagaként alkalmazzák. Ezen felül számos  arckrém INCI összetevőjében is AZ ELSŐ HELYEN szerepel. Hogyan lehetséges ez?
A gyakorlatban először masszázsaim során szembesültem először a  finomított kőolaj adottságaival. A tenyéren munka közben tapadós, smirglis érzetet ad szemben az olíva, a búzacsíra-, vagy bármely növényi olaj bársonyos, sima tapintásához képest.
Nem is csoda hiszen ásványi anyagról van szó, ami nyilván jóval olcsóbb a 100%os növényi olajaknál, ezen felül nem avasodik, tehát kedvezőbb megoldást jelent a kozmetikai iparnak. Kellemetlen az érintése, és a bőrbe soha az életben nem szívódik fel. Kipróbálása közben az a gondolat kísértett: ennyi erővel akár olvasztott pet-palackkal is dolgozhatnék…
Az érzékeny bőr kialakulásáért részben ez az összetevő a felelős, mert:

  • Eltömíti a pórusokat, elzárva a bőr természetes légző-, és kiválasztó-, méregtelenítő funkcióit
  • Mitesszereket, pattanásokat okozhat
  • Erősíti a bőrgyulladásra való hajlamot (psoriasis, ekcéma, általában a hiperkeratóniák, azaz a kóros szaruképződés állapotai)
  • A babák érzékeny, és még alakulóban lévő bőrénél zavart okozhat a természetes savköpeny létrejöttében
  • Csökkenti a bőr sejtmegújító képességét, a rendszeres használat korai ráncosodáshoz és látványos bőrminőség romláshoz vezethet

Mivel finom réteget képez a bőrön, lezárja a nedvesség útját bentről kifelé, ezáltal rövid távon, illetve rendszeres használattal ruganyosnak, fiatalabbnak érezhetjük a bőrünket. Sajnos, ha elhagyjuk a krémet, látható, hogy a valódi helyzet nem lett jobb. Mindezt persze a szervezet egy ideig tolerálja, 30-35-40 évesen viszont visszaköszön a bőrünkön egész addigi életmódunk, beleértve azt is, amit rákentünk…

A növényi alternatíva azonban szerencsére kéznél van

                  tiszta szépítészet

A növények húsából, vagy magjából préselt olajak szinte ugyanolyan felépítésűek mint a bőr saját faggyúja, így természetes módon elegyedik azzal, valamint a bőr víztartalmával is, könnyedén megtartva azt a bőrben.
Sok esetben ezek az olajok isteni aromával rendelkeznek anélkül, hogy bármilyen illóolajat is adnánk hozzájuk. Ezen felül a legtöbb esetben számíthatunk arra, hogy van egy enyhe fertőtlenítő hatásuk is, hiszen a növény önvédelmi rendszeréhez ez is hozzátartozik. Néhány olaj alapvetően gyulladáscsökkentő hatású, és erős sejtregeneráló is egyben. Ezek a finom zsírok tehát nemcsak hogy nem ártanak, de gyógyírt is jelentenek a bőrünknek.

Érdemes felkészülni arra, hogy a természetes alapanyagú, növényi kozmetikumokra átállás hasonló folyamatként zajlik le, mint egy hosszabb étkezési böjt. Az első hetekben, sőt akár hónapokban hirtelen romlás állhat be a bőrünk minőségében -gyulladások, pattanások, szokatlan szárazság, vagy az ellenkezője – , de ez ne ijesszen meg, ez egy teljesen természetes folyamat. A bőr ilyenkor egy új rendszerre kezd átállni, “meg kell találnia a saját hangját”, és a felhalmozott idegen eredetű vegyi anyagok, plusz az addig mesterségesen benntartott saját salakanyagok is elkezdenek kiáramolni a bőr mélyebb rétegeiből.

A felszínnek pedig időt kell hagynunk, hogy visszaállítsa eredeti faggyútermelő ritmusát. Hidd el, idővel megszűnnek a kezdeti zavaró tünetek, főleg, ha ezt támogatóan követjük – elegendő mennyiségű tiszta folyadék, friss gyümölcsök, zöldségek napi rendszerességű fogyasztásával.

Kérdéseiteket most szeméylesen is feltehetitek, az Everness fesztivál Öko-sátrában megtalálhattok!

Kálmán Judit

Ezt, és még több ilyen témájú írásomat itt találhatjátok: erintesem.hu