Egy iskola, ahol még a diplomaosztó is különleges

2021. 07. 30. | Érdekesség

Szerző: Csikós Judit
 

Július 10-én vehették át diplomájukat a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola 2021-ben vaisnava jógamester és vaisnava teológus szakon végzett hallgatói. A diplomaosztóra a csillaghegyi Lélek Palotájának színes, indiai stílusban kialakított templomszobájában került sor, ami tökéletesen visszaadta a Főiskola különleges hangulatát.

Az esemény egyedisége nem merült ki a helyszínben, már maga a megnyitó is különbözött egy szokásos diplomaosztótól: a Főiskola oktatói, munkatársai és a búcsúzó hallgatók közösen énekelték a Haré Krisna mahá-mantrát. Ebben az ünnepi hangulatban köszöntötte a hallgatókat a BHF rektora, Maháráni Déví Dászí (Dr. Banyár Magdolna).

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének elnöke, Rádha Krisna Dász (Hosszú Zoltán) megköszönte a diákok erőfeszítéseit, azt, hogy annyi energiát fektettek éveken keresztül a tanulmányaikba, a saját fejlődésükbe, de kihangsúlyozta, hogy ez az iskola nem ér most véget. Igazából innen indul minden. Egy iskolának nem csak az a célja, hogy lexikális és technikai tudást adjon át. A tudás megszerzésének célja van. Célja kell, hogy legyen.

Rádha Krisna Dász szerint a Főiskolának három komoly pillére van:

  1. Értékrendet ad. Az idejárók kapnak egy képet arról, hogy mi az az értékrend, amivel változást tudunk létrehozni a világban.
  2. Gondolkodásmódot ad. Hogyan gondolkodjunk helyesen a nagyvilágról, arról, ami minket is körbevesz. Ez a gondolkodás tesz képessé arra, hogy a nehézségeken túljutva, fix alapokra helyezve egy olyan életet tudjunk élni, ami példaértékű mások számára is, mert ezáltal tudjuk jobbá tenni a világot.
  3. A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola erre a kettőre alapozva egy közösséget alkot. Azt a közösséget, ami arra hivatott, hogy az értékrend és a gondolkodásmód alapján egy fenntartható és boldog világot tudjatok átadni a jövő nemzedéke számára.

Nem az a lényeg, hogy holnap hány darab ászanát tudsz bemutatni másoknak, hanem hogy azzal az ászanával, amit megtanítasz, hogyan fogod jobbá tenni annak az embernek az életét azzal, hogy te saját magad példát mutatsz. Rádha Krisna Dász szerint ez a lényege ennek a Főiskolának, ebben rejlik a BHF világmegváltoztató ereje.

A beszédek után az oklevelek átadása következett, és a BHF-es diplomaosztók bensőségességét az adja, hogy minden végzett hallgatót a Főiskola egyik oktatója dicsőíti, azaz néhány mondatban méltatja a Főiskolán végzett tevékenységét, felidéz néhány közös emléket.

A diplomájukat frissen átvett hallgatókat a szintén BHF-en végzett Komjáti Zsuzsa, a Magyar Jógaoktatók Szövetségének (MJSZ) elnöke csoportként is dicsőítette. Elmondta, mindig öröm azt látni, amikor a kitartó munka meghozza a gyümölcsét, és ezt a gyümölcsöt ma kapták meg a kezükbe a jelenlévők. Komját Zsuzsa hozzátette, hogy „azért különleges ez a gyümölcs, mert egy nehezített pályát kaptatok [a világjárvány miatt], de kitartóan és hősiesen helytálltatok. Éppen ezért a ti szemetekben Krisnát látom, hiszen ő mondja a Bhagavad-gítában: »Én vagyok a víz íze, a Nap és a Hold fénye, az óm szótag a védikus mantrákban, a hang az éterben, és az emberi képesség.« (Bg.7.8.). Ez az emberi képesség, maga Krisna mutatkozott meg most bennetek.”

Végül a hallgatók is megköszönték az itt töltött időt, képviseletükben Bányai Klaudia fejezte ki háláját azért a tudásért, amit itt kaptak a Főiskolán, és amelynek segítségével önismeretre, önbizalomra, kitartásra és hitre tettek szert. Az oktatóknak külön megköszönte az átadott tudáson kívül azt, hogy végtelen szeretettel, alázattal, bizalommal fordultak minden hallgató felé.

A diplomaosztó ünnepség másfél órája a személyiséget, vagy akár az egész életet, életszemléletet átformáló három év megkoronázása volt a hallgatóknak, egy utolsó felejthetetlen élmény egy különleges főiskola falai között.

Ha te is szeretnél diplomás jógamesterré válni, akkor ne habozz sokáig, mert az utófelvételi augusztus 2-án véget ér. Nézd meg a jelentkezés módját itt!

(Képek: Éles Rea)